Quantcast

Opozicijos atstovai įvardijo, kada grįš į posėdžių salę

Jeigu opozicijos parengti projektai bus įtraukti į antradienio posėdžių darbotvarkę, Seimo opozicija beveik po dviejų savaičių boikoto grįžtų dirbti į plenarinę salę.

Anot Seimo opozicijos atstovų, tai paaiškės pirmadienį po valdančiųjų frakcijų seniūnų susitikimo.

„Jeigu Seimo valdyba įtrauks į posėdžio darbotvarkę mūsų projektus, rytoj grįžtame į salę“, – pirmadienį po dialogo grupės susitikimo pas Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen žurnalistams sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Visiems gyventojams aktualu, kad tie svarbiausi socialiniai, ekonominiai klausimai pakliūtų į Seimo darbotvarkę, kad Seimo nariai šnekėtų, Seimo nariai pateikinėtų, dėtų argumentus, Vyriausybė galbūt atmušinėtų, nagrinėtų, analizuotų. Tai pagrindinis visuomenės interesas“, – teigė Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Trys pažadai

Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus pranešė, kad opozicija iš Seimo pirmininkės išgirdo tris pagrindinius siūlymus.

Jeigu Seimo valdyba įtrauks į posėdžio darbotvarkę mūsų projektus, rytoj grįžtame į salę.

Anot jo, pažadėta, kad bendromis pastangomis parengta nauja Vietos savivaldos įstatymo redakcija dėl merų ir savivaldybių tarybų santykių nebus smarkiai keičiama, kad vasarą drauge bus detaliai svarstomi opozicijos parengti infliacijos padarinių mažinimo paketo pasiūlymai ir kad dialogo grupė taps nuolatine.

J. Pinskaus teigimu, siekiama, jog sutarimai dėl infliacijos padarinių mažinimo „atsigultų kitų metų biudžete“.

Opozicijos parengtame pakete yra numatytos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, didesnis neapmokestinamųjų pajamų dydis, mažesni akcizai kurui ir didesnės pensijos.

„Džiaugiamės, kad vienas reikalavimas (…), atrodo, jau duoda vaisių, tai yra dėl nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo, kad būtų terminai pratęsti – tiek tie žmonės, kurie nepasirinko, jog jų baudžiamumas būtų atidėtas, tiek 25 proc. atidėti“, – po posėdžio teigė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis.

Opozicijos atstovai yra registravę Elektros energetikos įstatymo pataisą, kuria siūloma atidėti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo terminą. Gyventojams, kurie elektros suvartoja virš 1 tūkst. kilovatvalandžių per metus, nepriklausomą tiekėją siūloma pasirinkti iki 2024 metų (dabar numatytas terminas yra šios savaitės pabaiga), o kitiems – iki 2024 metų liepos 1-osios (vietoje 2023 metų sausio 1-osios).

„Džiaugiamės, kad einama link dialogo“, – sakė L. Kukuraitis.

Jis pabrėžė, kad šiemet jau pavėluota priimti infliacijos padarinių mažinimo priemones, todėl būtina tinkamai pasiruošti būsimam šaltajam sezonui.

„Prieš vasarą visuomenei reikalinga labai aiški žinia, ar taip augant kainoms, valstybė, valdžia galvoja apie žmones, kaip padėti sukovoti su tuo ypač rudenį, žiemą“, – tvirtino jis.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Palaikyti projektų nežada

V. Čmilytė-Nielsen pirmadienį patvirtino, kad keli opozicijos projektai bus įtraukti į antradienio posėdžių darbotvarkę.

„Galiu patvirtinti, kad tie klausimai į darbotvarkę įtraukti bus“, – teigė ji.

Kita vertus, Seimo vadovė tvirtino, jog valdantieji nepažadėjo, jog po pateikimo pritars opozicijos projektams.

Nuotaikų pasikeitimas taip pat juntamas iš opozicijos, ir tuo džiaugiuosi.

„Tiesą pasakius, šiandien ir tokio lūkesčio negirdėjau iš opozicijos“, – sakė ji.

V. Čmilytė-Nielsen pasidžiaugė, kad dialogas su opozicija tapo konstruktyvus.

„Nuotaikų pasikeitimas taip pat juntamas iš opozicijos, ir tuo džiaugiuosi. Tikrai turėjome kur kas racionalesnį pokalbį nei per pirmąjį susitikimą (...) Iš opozicijos pusės puikiai suprantama, kad jokių įsipareigojimų koalicijos dėl praleidimo po pateikimo, nėra, nes yra opozicijos matymas, kaip spręsti vieną ar kitą klausimą, ir yra pozicijos matymas (...)“, – žurnalistams kalbėjo parlamento vadovė.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, į antradienio plenarinių posėdžių darbotvarkę gali būti įtraukti visi keturi opozicijos projektai.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko konservatoriaus Mindaugo Lingės teigimu, valdantiesiems ir opozicijai, tariantis dėl antiinfliacinių priemonių, reikėtų pradėti darbą nuo balto lapo.

„Jie turi labai daug ir įvairių pasiūlymų, ir skamba kasdien kažkieno lūpomis vis naujų pasiūlymų. Mūsų pasiūlymas (...) – nuo balto popieriaus lapo ateiti į Vyriausybę ir diskutuoti apie viską, kokio taikliausio sprendimo infliacijos pasekmėms mažinti reikėtų šiuo metu“, – sakė M. Lingė.

Anot jo, pritariant po pateikimo nerealiems pasiūlymams, negalima visuomenei sukelti nepagrįstų lūkesčių.

Laisvės partijos frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė, kad kiekvienas opozicijos pasiūlymas turi būti vertinamas atskirai.

„Kiekvieną pasiūlymą reikės žiūrėti atskirai, vertinti ir būtent Seimo salėje, o ne atskiruose kabinetuose, koridoriuose“, – pirmadienį teigė jis.

„Man atrodo, kad tai didelis įsipareigojimas, virš 1 mlrd. eurų vertės. Natūralu, kad jeigu tie pasiūlymai nebus realizuojami, tam trūksta biudžeto lėšų, kyla klausimas, ar jie neša tą žinią, kad štai mes patiekime pritariame, nors viduje suprantame, kad neturime pinigų. Turime būti atsargūs“, – sakė parlamentaras.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Neaiškumas dėl civilinės sąjungos

Didžiausia opozicinė „valstiečių“ frakcija anksčiau kėlė sąlygą, kad dėl karo Ukrainoje Seimas turėtų svarstyti tik svarbiausius socialinius, ekonominius klausimus, o visuomenę priešinančių atsisakyti.

Tarp tokių projektų minėti civilinės sąjungos, valstybės vadovo statuso Vytautui Landsbergiui projektai ir kiti.

Pasak „valstiečių“ seniūnės Aušrinės Norkienės, šios sąlygos neatsisakyta, nepaisant to, kad valdantieji nepažadėjo šių projektų netraukti į darbotvarkę.

Anot jos, jeigu jie kada nors būtų įtraukti, tuomet opozicija vėl tartųsi, kaip elgtis.

Pasa V. Mitalo, civilinės sąjungos projektas, kuriuo norima įteisinti nesusituokusių porų, taip pat ir tos pačios lyties, ryšį, bus įtrauktas į Seimo darbotvarkę, kai jį apsvarstys parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

„Kada Teisės ir teisėtvarkos komitetas apsvarstys, manau, tas klausimas grįš į salę, nes jis turi didesnės dalies Seimo narių palaikymą, kaip matėme pateikimo stadijoje“, – tvirtino politikas.

Opozicija Seimo plenarinius, komitetų ir komisijų posėdžius boikotuoja nuo birželio 8 dienos, kai valdantieji sušaukė nenumatytą posėdį, kad užbaigtų interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui procedūrą. Ministras po šio proceso liko poste.

Spręsti konfliktui buvo sukurta dialogo grupė.

Pirmadienį su valdančiųjų ir opozicijos atstovais susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda prašė jų „ieškoti dialogo galimybės, neblokuoti, nemarinuoti vieni kitų iniciatyvų“, teigė šalies vadovo patarėjas Povilas Mačiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
viskas smulkmena bet rusai kai pradės tuneli daryt į kaliningrada per lietuva raketu lietuva neturi o tie dės net dulkės nueis ir kol ateis pagalba tunelis jau bus ir privatizuotas maskvos.

Grįžti reikia tik tada , jei

Grįžti reikia tik tada , jei  portretas
DARBOTVARKĖJE NEBUS " narkotikų dekriminilizacijos " , " partnerysčių " , o spręsti DABAR aktualius ekonominius klausimus .

>>>Tremtinys \\\\\.../////

>>>Tremtinys  \\\\\...///// portretas
>Ne be reikalo tu skujų sriubą srėbei prie Laptevų jūros,tik nelaimė,kad sugrįžai.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių