Quantcast

Opozicija: dėl pertvarkos daug ligonių mirs pakeliui į ligonines

Premjeras: tai mitas ir demagogija

„Juodasis ligoninių sąrašas“ yra mitas ir demagogija, sako premjeras Saulius Skvernelis. Vyriausybės vadovas tikina, kad, nepaisant opozicijos, savivaldybių bei regioninių ligoninių vadovų reiškiamo susirūpinimo, ligoninės nebus uždarinėjamos.

„Tai yra mitas ir demagogija. Tik tiek galiu pasakyti. Jokios ligoninės nebus uždarinėjamos. Sveikatos reformos tikslas yra, kad visiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų socialinės ir turtinės padėties, politinės priklausomybės būtų suteikiamos kokybiškos (sveikatos apsaugos. - ELTA) paslaugos rajonuose“, - sakė S. Skvernelis.

Viena vertus, premjeras aiškino, kad regionuose yra ligoninių, kurių dabartinė kokybė kelia pavojų pacientų gyvybei, tačiau, kita vertus, tikino, kad mechaniškai gydymo įstaigos nebus uždarinėjamos.

„Ketinimų mechaniniu būdu uždarinėti įstaigas nėra. Tačiau tie politikai, kurie taip šaukia, jie turėtų labai aiškiai pasakyti savo rinkėjams, kad patys tegul būna tokiose įstaigose, kurios nesugeba užtikrinti kokybiškų paslaugų“, - aiškino premjeras, galvoje turėdamas opozicijos reiškiamą nepasitenkinimą sveikatos sistemos pertvarka.

Premjeras taip pat gynė sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, kuriam antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teko labai daug kritikos tiek iš opozicijos, tiek iš savivaldybių bei regioninių ligoninių vadovų. Pasak jo, kebli regioninių ligoninių padėtis nėra A. Verygos politikos pasekmė.

„Šitą padėtį mes paveldėjome iš ankstesnių laikų (...) Dabartinė sveikatos apsaugos ministro ir vyriausybės pozicija yra neapgaudinėti žmonių“, - apibendrino premjeras.

Prieš kelias dienas portalas delfi.lt paskelbė „juodąjį“ sąrašą ligoninių, kurioms gali grėsti liūdnas scenarijus.

SAM: „juodojo“ ligoninių sąrašo nėra

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atmeta opozicijos nuogąstavimus dėl rajoninių ligoninių likimo, o žiniasklaidoje skelbtame „juodajame“ ligoninių sąraše nurodytus trūkumus sako esant iš 2016 metų ir didžiąja dalimi ištaisytus.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė antradienį žurnalistams komentuodama opozicijos atstovų pasisakymus, esą bus naikinamos rajoninės ligoninės, teigė, kad „SAM neturėjo ir neturi jokio „juodojo“ ligoninių sąrašo“.

Anot jos, SAM, Valstybinė ligonių kasa, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba, Higienos institutas analizuoja įvairius statistinius duomenis apie gydymo įstaigų veiklą, bet to „tikrai negalima vadinti „juoduoju“ sąrašu ar „juodaisiais“ sąrašais“.

„SAM neramina opozicijos keliama panika ir nerimas pacientų tarpe apie tariamai regionuose uždaromas ligonines. Tikrai regionuose nebus ligoninės uždaromos, bus reorganizuojamos, siekiant užtikrinti teikiamų paslaugų saugumą ir kokybę. Analizės rodo, kad tikrai ne visos gydymo įstaigos teikia kokybiškas paslaugas“, – kalbėjo viceministrė.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė teigė, kad tarnyba nuo 2015 metų pradėjo atlikti gydymo įstaigų planinę kontrolę, ir žiniasklaidoje paskelbtas sąrašas yra 2016 metų analizės duomenys.

„Tarnyba nuo 2015 metų atlieka konsoliduotas planines kontroles. Vieni iš duomenų, kurie diskutuojami žiniasklaidoj, tai mūsų 2016 metų planinė kontrolė. Šių kontrolių tikslas – prevencija, kad užkirsti kelią nepageidaujamiems įvykiams įvykiams, padėti įstaigoms susitvarkyti, kad paslaugos būtų kokybiškos“, – kalbėjo N. Ribokienė.

„Tai paimti statistiniai duomenys, kuriuos mes teikiam kiekvienais metais ministerijai ir skelbiame savo tinklalapyje, tai jokia naujiena ir ypatingi duomenys, kurių nebūtų buvę galima matyti anksčiau. Visa didžioji dalis įstaigų per numatytą laikotarpį ištaisė trūkumus“, – tvirtino tarnybos vadovė.

Pasak N. Ribokienės, po 2016 metų kontrolės didžioji dauguma įstaigų ištaisė trūkumus, ir tik vienai įstaigai  sustabdytas, o po to panaikintas akušerijos paslaugų teikimas, o kitai įstaigai akušerijos paslaugų teikimas buvo sustabdytas, bet atnaujintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Daro taip , kad pensinikai greičiau išmirtų SUTAUPYS LĖŠAS IR LIGONONIŲ NEREIKĖS IR VĖL LĖŠŲ TAUPYMAS , po kelių metų LIETUVOJ liks tik seimūnai.

na visas ,,,PERTVARKAS,,, senai,senai

na  visas  ,,,PERTVARKAS,,, senai,senai portretas
pradejo konservat-lyberastai --dabartine opozicija,,, po ju ,,,pertvarku,,, kazkokias tai dar daryt pertvarkas beviltiska --geriausi medikai evakuavosi -dirba uzsienyje , ligoniniu ,polikliniku tinklas kaimuose ,miesteliuose isdraskytas -sunaikintas ,visi 150 km nuotoliu apie Kauna ... Vilniu vaziuoja ten gydytis jau senu senovej -dar prie ,,, opozicijos,,, konservatlyberastines gaujos laiku.... taip kad dabar vel padaryt taip kaip buvo opozicinio konservatlyberastinio bordelio pradzioje --nebeymanoma ...reikes vel statyt tukstancius polikliniku -ir pasigamint desimtis tukstanciu mediku.....

LT

LT portretas
Paskui sakis Rusija kalta)
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių