Quantcast

D. Gaižauskas išlaikė postą: valdančiųjų ir opozicijos balsai pasiskirstė po lygiai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas „valstietis“ Dainius Gaižauskas išlaikė postą.

Trečiadienį balsuojant dėl opozicijos atstovų inicijuoto nepasitikėjimo, už tai balsavo šeši komiteto nariai, ir lygiai tiek – šeši valdantieji – buvo prieš.

Opozicijos atstovai reikalavo, kad D. Gaižauskas nusišalintų sprendžiant klausimą dėl jo galimybių eiti komiteto vadovo pareigas, tačiau šis sakė nematantis tam pagrindo. Be jo balso opozicija būtų turėjusi daugumą.

„Kadangi neišlaikyta konstitucinė dauguma, t. y. mūsų komitetas dirba šeši pozicijos, šeši opozicijos, tai savaime suprantama, kad tuo opozicija dažnai naudojasi“, – žurnalistams po posėdžio sakė D. Gaižauskas.

Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis per posėdį sakė, kad „asmuo dėl savo paties intereso balsuoti neturėtų“. „Ten, kur balsuojama dėl savo paties asmens, balsavimas nėra validus ir teisėtas“, – sakė konservatorius.

„Valstietis“ Jonas Jarutis tvirtino, kad kvotos komitetuose skirstomos proporciniu pagrindu, pagal partijų turimų balsų skaičių, todėl tokiuose personaliniuose balsavimuose nusišalinimo nereikia.

„Ir tvirtinant komiteto pirmininką jis (D. Gaižauskas – BNS) taip pat dalyvavo, ir pritariant Seime. Komiteto pirmininkai paskirstomi pagal kvotas, frakcijos teikia savo siūlymus. Statute nėra tokios procedūros kaip nušalinimas pirmininko, jau pats paskyrimas tada tokiu atveju turėtų būti neteisėtu, nes D. Gaižauskas dalyvavo“, – sakė J. Jarutis.

Opozicijos atstovai nepasitikėjimą D. Gaižauskui inicijavo kaltindami jį nesilaikius saviizoliacijos, kai koronaviruso infekcija apsikrėtė jo padėjėja, galimai teikus melagingą informaciją, kad atliktų koronaviruso tyrimą.

Opozicija taip pat teigia, kad pirmininkas viršijo įgaliojimus siųsdamas ratus Valstybės saugumo departamentui viso komiteto vardu, kritikuoja, kad per menkai reagavo į koronaviruso keliamos grėsmės užkardymo klausimus.

„Mes manome, kad pirmininkas viršijo savo kaip komiteto pirmininko įgaliojimus, buvo keli raštai pristatyti, apie kuriuos mūsų komitetas nežinojo, t. y. buvo kreiptasi mūsų vardu. Mes nemanom, kad komiteto pirmininkas vienasmeniais sprendimais gali atstovauti komiteto valiai“, – po posėdžio žurnalistams sakė konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

„Mums ir toliau lieka neatsakyti klausimai dėl jo netiesos sakymo koronaviruso akivaizdoje, testavimo istorija ir toliau kelia labai daug abejonių, bet turbūt pats svarbiausias dalykas, kad pati komiteto darbotvarkė pandemijos sąlygomis tapo tuščia, komitetas tapo neveiksnus, tik opozicijos pasiūlymo dėka mes turėjome kelis klausymus, įjungėme parlamentinės kontrolės mechanizmą pandemijos suvaldymo procese“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Jis taip pat siūlė D. Gaižauskui trauktis kartu, skiriant kitą „valstiečių“ atstovą į pirmininkus, jis pats tokiu atveju pasitrauksiantis iš komiteto pirmininko pavaduotojo pareigų.

D. Gaižauskas teigia, kad COVID-19 testas jam buvo atliktas įprasta tvarka, kaip eiliniam piliečiui, paskambinus karštosios koronaviruso linijos telefonu ir nukreiptam į mobilųjį patikros punktą.

Jis taip pat atmeta kaltinimus dėl per menko NSGK aktyvumo koronaviruso krizės metu. Anot D. Gaižausko, Seimo NSGK iš visų parlamento komitetų karantino metu posėdžiavo bene aktyviausiai, sušauktų posėdžių skaičiumi nusilaido tik Socialinių reikalų ir darbo komitetui.

„NSGK nariai „pirmieji pasidarė papildomą planą dirbant ekstremalios situacijos metu. Bandymas deklaruoti, kad komitetas vėluoja arba dirba neproduktyviai, tikrai netiesa“, –  teigė D. Gaižauskas.

„Yra kaltinimų, kad mūsų komitetas nedirba. Aš kviečiu pažiūrėti į mūsų priimtą darbo planą, mes viską vykdome ir niekur neatsiliekame. Aktyviai įsijungiame į epidemijos klausimų parlamentinę kontrolę, todėl darbas vyksta produktyviai ir aš manau, kad priežasčių labai ypatingų pareikšti nepasitikėjimą komiteto pirmininku nėra“, – per posėdį sakė „valstiečių“ frakcijos atstovas Arūnas Gumuliauskas.

Opozicijos rengiamą balsavimą dėl nepasitikėjimo D. Gaižauskas taip pat vadino „destrukciniu žingsniu“ ir „dūmų užsklanda“ komitete svarstant išvadas dėl Irinos Rozovos ryšių su rusų diplomatais. Šiame tyrime D. Gaižauskas siekė apklausti opozicijos atstovus, tačiau šie sakė liudysiantys tik tuo atveju, jei parodymus duos ir premjeras Saulius Skvernelis.

Neeilinį posėdį dėl nepasitikėjimo D. Gaižausku inicijavo konservatoriai Gabrielius Landsbergis, L. Kasčiūnas, Arvydas Anušauskas, socialdemokratė Dovilė Šakalienė, liberalas Virgilijus Alekna ir Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Bakas.

Valdančiųjų ir opozicijos atstovų Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete yra po lygiai: šeši prieš šešis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Manau< \\\\\.../////

&gt;Manau&lt;  \\\\\...///// portretas
Aš irgi 'manau' kad tu suktas,kaip kuilio by...is.

judas

judas portretas
nejau jus pasitikit tuo kas stukalino savus sake ir judas nuo to pradejo

Ožys \\\\\.../////,

Ožys \\\\\.../////, portretas
tautiečiai--- ĮSIMINKIT---jei koncervinės žiurkės puola,reiškia be jokių abejonių,kaip žmogus ar pareigūnas ---TINKAMAS---.Jie be reikalo nepuola.Arba siekia naudos,arba trukdo jiems vogti.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių