Quantcast

Nustebino G. Landsbergio vizitas į Singapūrą: kiek veidų turi vertybinė politika?

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ieško alternatyvų Kinijai ir lankosi Singapūre. Šią pietryčių Azijos valstybę ministras mato kaip tarpininką su kitomis Azijos rinkomis. Yra nustebusių tokiu vizitu. Esą valdžia garsiai deklaruoja vertybinę politiką, o Singapūras tikrai nėra laisva šalis – daugiau nei pusšimtį metų ją valdo ta pati partija, ten nėra laisvos žiniasklaidos, o homoseksualai persekiojami ir kišami į kalėjimą, praneša LNK.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), G. Landsbergio vizito Singapūre tikslas – gilinti politinį dialogą ir plėtoti ekonominius ryšius. Lietuva Singapūrą mato kaip patikimą tarpininką su kitomis pietryčių Azijos rinkomis. Anot ministerijos, ypač ryšius norima plėtoti aukštųjų technologijų ir mokslo srityse. Iš Singapūro užsienio reikalų ministras G. Landsbergis skrenda į Australiją. Bet verslas abejoja, ar tai kažką pakeis.

„Ministras turi nors kiek išmanyti verslą – ar pats būti iš verslo, ar susirinkti duomenų, ko reikėtų verslui tose rinkose ir taip toliau. Turistinė kelionė į Singapūrą ir Australiją tikrai nieko nepakeis“, – teigė Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas.

Netoli Malaizijos įsikūręs Singapūras vadinamas vienu iš Azijos tigrų. Per 50 metų iš mažo birtų kolonijos uosto sugebėjo tapti spindinčia aukštųjų technologijų ekonomika.

„Atrandame šalia labai turtingas, labai inovatyvias ir demokratiškas rinkas“, – kalbėjo Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Man tai asocijuojasi su sėkminga Kinija.

Bet Singapūras tik iš dalies laikomas laisva šalimi. Daugiau nei 50 metų šalį valdo ta pati partija, nėra laisvos žiniasklaidos ar susirinkimų laisvės. Nusikaltusius gali nuplakti ir rykštėmis. Pagal gyventojų skaičių vykdoma itin daug mirties bausmių. Uždrausta net kramtomoji guma, kad jos nespjaudytų ant žemės.

„Man tai asocijuojasi su sėkminga Kinija“, – sakė S. Besagirskas.

Verslui Singapūre duota laisvė – maži mokesčiai ir gerai išvystyta logistika. Ž. Pavilionis, paklaustas ar Lietuvos vertybiškai politikai yra vertybiška dirbti su Singapūru, politikas teigė, jog tame regione yra visokių situacijų.

„Bet bent jau Singapūras į mūsų nepriklausomybės ar suverenias teises nesikėsina“, – tikino politikas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

LGBT žmonės Singapūre persekiojami, už homoseksualius santykius gali pasodinti į kalėjimą.

„Turėtume paklausti ir oponentų, ar yra vertybiška bendradarbiauti su Kinijos Liaudies Respublika, kuri vykdo genocidą. Galima tada į tą klausimą filosofiškai žiūrėti. Bet čia yra ir pragmatinis aspektas“, – teigė Laisvės partijos atstovas, Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Marius Matijošaitis.

Seime yra susikūrusi tarpparlamentinių ryšių su Singapūru grupė, M. Matijošaitis jos pirmininko pavaduotojas. O pirmininkas – konservatorius Kristijonas Bartaševičius.

„Matote, Singapūras turi ilgametes tradicijas ir savo kultūrą tokią, kokią ją turi. Tai mes tikriausiai negalime keisti tos kultūros, kokia yra ten. Kita vertus, turime siekti ir Lietuvos interesų, stengtis, kaip galima geriau juos tenkinti“, – sakė konservatorius.

URM nuotr.

Tad kur yra riba, kada šalis Lietuvos vertybinę politiką atitinka?

„Aš manau, kad tai visų pirma yra demokratija“, – atsakė Ž. Pavilionis.

Praėjusių metų spalį ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė santykius stiprino Dubajuje, atidarė Lietuvos ir Jungtinių Arabų Emyratų verslo forumą. Bet ten irgi demokratijos nėra – absoliučią valdžią turi šeichai. O žmogaus teisių aktyvistai šiurpsta. Prieš metus Dubajaus šeicho dukra princesė Latifa slaptame vaizdo įraše iš vonios papasakojo, kad bandė pabėgti, o už tai tėvas ją įkalino.

„Vieniems sakom, kitiems – ne. Manau, kad Lietuva neturi realios vertybinės politikos. Manau, kad tai yra pretekstas, kaip apsiginti, kai kažkas įvardija tavo padarytas klaidas“, – taip vertino Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas S. Besagirskas.

Šiemet Singapūre planuojama įsteigti ir Lietuvos ambasadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Tuoj broileris paskelbs singapurui kara

borzomis

borzomis portretas
Pasiklausem senuko kalbu, tai kaip sugedusi plokstele ta pati per ta pati, uzsiciklines i isores priesus. ir sukus apsukus tai kartoja.Priesu turi turejo ir tures visos pasauslio salys. ir ka?.Vargsas anukas nuo vaikystes praplautos smegenys, beruosiant ji dideliems postams. Gaila vaikio.

>>>drasus vyras \\\\\.../////

>>>drasus vyras  \\\\\...///// portretas
>>>Joooo,nepagalvojo "drąsuolis".
VISI KOMENTARAI 128

Galerijos

Daugiau straipsnių