Quantcast

Nueinantis A. Anušauskas: mūsų politikoje dar neišgyvendintas nedeklaruotas lobizmas

Lietuvos politikoje vis dar yra „neišgyvendintas nedeklaruotas lobizmas“, užkirsti kelią tam reikalingi ne tik įstatymai, bet ir reali kontrolė bei atsakomybė, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Ką aš galėčiau konstatuoti – mūsų politikoje vis tiktai deja dar neišgyvendintas nedeklaruotas lobizmas, nors yra veikiantis įstatymas“, – pirmadienį LRT radijui sakė krašto apsaugos ministras.

„Reikėtų kalbėtis kaip ne tik priimti įstatymus, kad nebūtų nedeklaruoto lobizmo, bet kad būtų reali kontrolė ir atsakomybė už tai“, – pridūrė A. Anušauskas.

Taip jis kalbėjo po to, kai šeštadienį po susitikimo su šalies vadovu Gitanu Nausėda pareiškė, kad jam „teko uždaryti duris kompanijoms“, kurios mėgino papirkinėti krašto apsaugos sistemos darbuotojus.

Anot ministro, tos kompanijos „rado atviras duris pas kitus politikus“, o su kai kuriais, ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais, teko supažindinti ir teisėsaugą.

Vis dėl to jis sakė, kad tai buvę vienetiniai atvejai.

„Bet kokiu atveju mes laikėmės principingai ir šiuo atveju iki jokių sandorių reikalai nenueidavo, tiesiog neleisdavome tiems dalykams plėstis“, – sakė A. Anušauskas.

Ministro teigimu, nors dėl to neprireikė pradėti ikiteisminių tyrimų, tačiau jis pridūrė konsultavęsis su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), teiravęsis jos rekomendacijų.

STT šeštadienį pareiškė nevykdanti jokių tyrimų dėl galimai neskaidriai vykdytų viešųjų pirkimų Krašto apsaugos ministerijoje (KAM). Vis tik tarnyba vasario 9-ąją iš KAM buvo gavusi vieną informacinio pobūdžio raštą apie Seimo nario Raimundo Lopatos pateiktus klausimus ministerijai dėl organizuojamų viešųjų pirkimų.

Reikėtų kalbėtis kaip ne tik priimti įstatymus, kad nebūtų nedeklaruoto lobizmo, bet kad būtų reali kontrolė ir atsakomybė už tai.

R. Lopata sakė su A. Anušausku aiškinęsis antidronų pirkimų aplinkybes.

Ministras taip pat patvirtino, kad šie pareiškimai su jo atsistatydinimu nėra susiję.

A. Anušauskas penktadienį premjerei Ingridai Šimonytei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, o šeštadienį po susitikimo su prezidentu pareiškė, jog ministrė pirmininkė jam pasiūlė pasikeisti pareigomis su vieno Seimo komiteto pirmininku.

Ministras teigė nustebęs, kai premjerė paprašė jo pasitraukti iš pareigų.

„Jeigu būtų kokiu nors politiniu būdu tariamasi plačiau įtraukiant politinę bendruomenę, tai gal to nustebimo būtų mažiau“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar premjerės sprendimui įtakos turėjo jo nesutarimai su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku, užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu, A. Anušauskas sakė nenorintis spėlioti.

„(...) Mes ir kalbėdavomės, ir mėginome rasti bendrus požiūrius. To buvo, ir dėl to jau dabar mano nuomonė šiuo atveju ne tokia svarbi“, – sakė A. Anušauskas

Premjerė su prezidentu pirmadienį aptarė naujas kandidatūras į krašto apsaugos ministro pareigas, o vieną kandidatą turėtų oficialiai pateikti vėliau šią savaitę. Tarp galimų kandidatų minima Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno pavardė.

L. Kasčiūnas teigia, kad būtų pasiruošęs užimti naujas pareigas, o jo pagrindinis uždavinys poste būtų diegti visuotinės gynybos principą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip yra

taip yra portretas
ziurejau laida per delfi Saudargas vis kartojo kad reikia greitai naujo ministro nes yra daug darbu reikia suspeti isnaudoti pinygycius gal dar vietos yra kisenese kol nauji rinkimai neatejo bijo palikti kitiems valdziai tipo,,,,,,viska reikia sutvarkyti,,,,,

Balsavusi

Balsavusi portretas
Esu šiuo metu laiminga,kad vistik neišrinko I.Š į prezidentus... Pasirodė būdama premjere,kad nesugeba žmogiškai komunikuot su ministrais, seimo nariais ir savęs sureikšminimu... Jai ne vadovaujantis darbas... Taip protinga moteriškė,bet ne į tą traukinį lipo ir atsisėdo

Tai šaunuolei

Tai šaunuolei  portretas
Ar perdozavai?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių