Quantcast

Nevyriausybinės organizacijos: Lietuvos valdžia demonstruoja uždarumą

Tarptautinė iniciatyva "Atviros valdžios partnerystė" šiemet nusprendė nevertinti Lietuvos pažangos didinant valdžios atvirumą ir įtraukiant pilietinę visuomenę, nes Lietuvos Vyriausybė atsisakė pateikti duomenis.

Vašingtone įsikūrusi organizacija pranešė rengianti 35 prie iniciatyvos prisidėjusių šalių ataskaitas, tačiau nurodė nevertinsianti trijų valstybių - Lietuvos, Maltos ir Turkijos.

Anot nevyriausybinės organizacijos "Transparency International" atstovų Lietuvoje, nors 2012 metais Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė prisijungė prie iniciatyvos, bendradarbiavimas buvo neaktyvus, o po rinkimų pasikeitus valdžiai išvis nutrūko.

"Atviros valdžios partnerystės" programos atstovų sprendimas nevertinti Lietuvos progreso yra vienareikšmiškai bloga žinia Lietuvai", - BNS sakė "Transparency International" Lietuvos skyriaus atstovas Karolis Granickas.

Jo vertinimu, Lietuvos Vyriausybė, nors ir prisidėjusi prie šios iniciatyvos, per pastaruosius dvejus metus taip ir nesugebėjo įvykdyti paprasčiausių įsipareigojimų ir skirti būtiną dėmesį narystei "Atviros valdžios partnerystėje".

"Deja, manęs tai nestebina. Nors atviros valdžios paklausa visuomenėje akivaizdžiai auga, yra pavienių institucijų iniciatyvų, tačiau ir ši, ir buvusi vyriausybės šiam klausimui skyrė nepakankamą dėmesį. Belieka tikėtis, kad toks "Atviros valdžios partnerystės" organizacijos žingsnis pažadins mūsų valdžios atstovus iš letargo miego ir jie pagaliau padarys viską, kad pasistūmėtume į priekį", - teigė K.Granickas.

"Atviros valdžios partnerystės" programą 2011 metais įsteigė Brazilija, Filipinai, Indonezija, Jungtinė Karalystė, Jungtinės Valstijos, Meksika, Norvegija ir Pietų Afrika. Per dvejus metus prie iniciatyvos prisidėjo dar 55 valstybės. Jos turi parengti veiksmų planus ir teikti ataskaitas apie jų įgyvendinimą, paskui valstybių narių duomenis vertina Vašingtone įsikūrę organizacijos ekspertai.

Iniciatyva siekiama skatinti vyriausybių atvirumą, atskaitingumą ir aktyvesnį piliečių įtraukimą į sprendimų priėmimo procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Kai valdo chunta, koks gali buti atvirumas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių