Quantcast

Nesutinka su V. Juozapaičio būgštavimais dėl rekomendacijų studentams

Studentų mainus administruojantis Švietimo mainų paramos fondas teigia nesutinkantis su konservatoriaus Vytauto Juozapaičio antradienį pareikštais būgštavimais, esą iki šiol nėra aiškių rekomendacijų dėl koronaviruso grėsmės studentams, ketinantiems dalyvauti mainų su užsienio šalimis programose.

Parlamentaras pažymi, esą į jį kreipėsi sunerimę studentai, dalyvaujantys tarptautinių mainų su Europos aukštosiomis mokyklomis programose (ERASMUS+, NORDPLUS), kurie jau yra pasirašę sutartis ir planuoja keliones į užsienį, tačiau iki šiol nesulaukia jokių rekomendacijų dėl COVID-19 pandemijos.

Dėl to konservatorius antradienį kreipėsi į premjerą pavaduojantį energetikos ministrą Žygimantą Vaičiūną, švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių ir laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einantį teisingumo ministrą Elviną Jankevičių.

Tačiau „Erasmus+“ programą ir kitas tarptautines bei nacionalines švietimo programas administruojančio Švietimo mainų paramos fondo Komunikacijos skyriaus vadovė Indrė Baltraitytė su Seimo nario reiškiamais būgštavimais nėra linkusi sutikti.

„Nelabai sutinkame su tuo, kad nebuvo rekomendacijų. Mes su aukštosiomis mokyklomis ir institucijomis visada bendraujame. Kai gavome naujausią informaciją iš Europos Komisijos, surengėme seminarą. Kartu yra išsiųstos ir atmintinės, ir ištisai Erasmus puslapyje yra atnaujinama informacija, kaip elgtis. Tad nežinau, ką ponas Juozapaitis turėjo omenyje“, – Eltai teigė I. Baltraitytė.

Pasak jos, visa svarbiausią informaciją Švietimo mainų paramos fondas jau pateikė aukštosioms mokykloms. Savo ruožtu šios, pabrėžė I. Baltraitytė, studentams turi pranešti, kas jų laukia dalyvaujant mainų programose.

„Mes esame programą administruojantis fondas ir savo ruožtu bendraujame su Europos Komisija ir sąlygas universitetams nuolat susakome. Savo ruožtu universitetai turi pasakyti tai, kas laukia studentų. Galiu užtikrinti, kad aukštosios mokyklos tikrai turi informaciją ir tikrai turi galimybę konsultuotis“, – teigė ji.

Švietimo mainų paramos fondo Komunikacijos skyriaus vadovė pabrėžė, kad Švietimo mainų paramos fondas, kaip „Erasmus+“ programą ir kitas tarptautines bei nacionalines švietimo programas administruojanti institucija, dar liepos pradžioje vykusio seminaro metu informavo Lietuvos aukštąsias mokyklas, kaip elgtis organizuojant studentų veiklą mobilumo laikotarpiu, kai situacija nėra stabili dėl COVID-19. 

„Mes viską esame viską išaiškinę ir pasakę, kad veiklos gali būti mišrios, kad gali būti nuotolinės.  Universitetai turi numatyti ir būti pasiruošę tęsti veiklą nuotoliniu būdu. Universitetai turi priimti sprendimą, atsižvelgiant į bendras valstybines rekomendacijas tiek tos šalies, į kurią siunčia studentą, tiek mūsų šalies. Galiausiai priimti sprendimą, ar visa veikla vykdoma nuotoliniu būdu, ar tiesiogiai. Galbūt priimti sprendimą, kad jis važiuoja 2–3 mėnesiams, bet po to grįžta ir pratęsia veiklą nuotoliniu būdu“, – teigė ji, akcentuodama, kad, kilus ekstremaliai situacijai, nėra reikalavimo išbūti pagal mainų programą pasirinktoje šalyje visą suplanuotą laikotarpį.

„Minimalus reikalavimas – 2–3 mėnesiai (priklauso nuo mobilumo tipo: dalinės studijos, praktika, dėstytojų mainai). Tolimesnės veiklos gali vykti nuotoliniu būdu. Kitaip tariant, vykdomas mišrus mobilumas. Jei prasideda pandemija ir įvedamas karantinas, veiklos gali būti organizuojamos nuotoliniu būdu“, – aiškino ji.

Kartu I. Baltraitytė pažymėjo, kad yra numatyti ir finansiniai saugikliai, jei dėl, pavyzdžiui, COVID-19 sukeltų padarinių studentas ar dėstytojas nebegali grįžti į namus.

„Jei taip atsitinka, kad studentas nebegali grįžti, yra leidžiama naudoti mobilumo organizavimo lėšas, kad būtų padengtos išvykusio studento patirtos išlaidos. Europos Komisija tą leido daryti“, – apibendrino  Švietimo mainų paramos fondo atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žmonių partija

Žmonių partija portretas
prieš rinkimus pamatė ,kad dar yra ir žmonės. Visą kadenciją matė tik p. Ramūną Karbauskį,p.Agnę Širinskienę ir MP p.Saulių Skvernelį ....

Jura

Jura portretas
Gal jis gali ka nors gero pasiūlyti, o ne pastoviai priekaištauti! Griovėjai tie konservatoriai ir jokiu idėju!

Vėl eilinis

Vėl eilinis portretas
šuvis pro šali....tai kaip pupsėjimas i vandeni... i koservartorių kreipesi studentai?.... gal bendrapartiečiai įpareigojo "dirbti" ? Logikos absoliučiai jokios: Juk jie uzsienin isvaziuoja tai prie ko cia musu vyriausybe? Reikia kreiptis siais klausimais i visas tu šalių kur vaziuoja musu studentai vyriausybes kad atsiustu visas garantijas ir rekomendacijas :::)))
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių