Quantcast

Lietuvos Seimas pareiškė palaikymą Lenkijai, ginant ES sieną

Lietuvos Seimas ketvirtadienį specialia rezoliucija išreiškė palaikymą kaimynei Lenkijai, ginant savo teritoriją ir išorinę Europos Sąjungos (ES) sieną.

Už tokią rezoliuciją balsavo 96 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, vienas parlamentaras susilaikė.

Ketvirtadienį Lenkija mini Nepriklausomybės dieną.

Rezoliucijoje taip pat akcentuotas poreikis intensyvinti Europos Komisijos ir Lenkijos institucijų dialogą, siekiant pragmatiškai spręsti kylančius iššūkius.

Lietuvos parlamentarai taip pat pareiškė vertinantys bendras su kaimynais pastangas, siekiant sprendimų Europos Sąjungos mastu – sankcijų visiems Minsko režimo sukurtos neteisėtų migrantų gabenimo schemos dalyviams, ES migracijos politikos ir teisės sistemos pertvarkymo, kad šalys narės, prieš kurias vykdoma hibridinė ataka, galėtų nedelsiant imtis atitinkamų veiksmų ir priemonių.

Rezoliucija priimta reaguojant į situaciją Lenkijos pasienyje, kai neteisėti migrantai mėgina masiškai neteisėtai įsiveržti į Lenkijos teritoriją per sieną su Baltarusiją.

Dokumente nurodoma, kad padėties paaštrėjimas liudija, jog Baltarusijos režimas pereina prie aktyvių puolamųjų ir provokuojančių veiksmų.

Ketvirtadienį pristatydama rezoliucijos projektą Seimo Regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė atkreipė dėmesį, kad Lenkijai paramos reikia ne tik dėl migrantų krizės.

„Labai linkėčiau, kad mes nepamestume ir kitų formatų, kalbėtume ir paremtume Lenkiją, ieškotume tų kompromisų, galbūt paramos formų ir kituose formatuose. Mano įsitikinimu, yra vienas svarbus momentas ir pirminė mūsų rezoliucija, kalbu apie tą variantą, kokį mes teikėme, kad taip pat svarbu, kad Europos Sąjunga suprastų išskirtinumą, tapatumą kiekvienos valstybės ir netaikytų taip tiesmukai baudų, nuobaudų, bet ieškotų kompromiso, dialogo“, – sakė parlamentarė.

Daugiau kaip 40 parlamentarų buvo parengę rezoliucijos projektą pareikšti solidarumą su Lenkija, šiai nesutariant su Europos Sąjunga dėl teisės viršenybės ir teismų sistemos pertvarkos.

Projekte siūlyta paskelbti palaikymą „Lenkijos valstybei, ginančiai savo konstitucinį suverenumą ir tautinį tapatumą“. Jame taip pat buvo įrašytas raginimas ES atšaukti priimtus sprendimus dėl Lenkijos.

Tačiau šis rezoliucijos variantas nesvarstytas Seime. Paaštrėjus padėčiai Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, nuspręsta dokumentą pakeisti.

Nuo pirmadienio prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susitelkė keli tūkstančiai neteisėtų migrantų. Jie ten įkūrė stovyklą ir bando pralaužti sieną.

Dėl įvykių pasienyje nuo trečiadienio Lietuvos pasienyje su Baltarusija įvesta nepaprastoji padėtis.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų, per 6 tūkst. jų neįleista.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių