Quantcast

Negirdėti Sausio 13-sios faktai – iš pirmų lūpų

  • Teksto dydis:

Viena iš daugelio Sausio 13-osios liudininkių – Seimo parlamentarizmo ir istorinės atminties skyriaus vadovė Angonita Rupšytė – papasakojo dar negirdėtų šios istorinės ir lemtingos dienos bei jos išvakarių faktų. Apie tai – LNK reportaže.

– Kaip atrodė jūsų sausio 13-osios išvakarės? Kokia tai buvo diena?

– Jeigu pamenate, sausio 11-ąją buvo Spaudos rūmų puolimas. Sausio 12-oji irgi buvo kupina įtampos, laukėme, kada bus kitas puolimas. Labai gerai atsimenu, kai paskambino Egidijus Bičkauskas, jis tuo metu buvo atstovas Maskvoje, ir perdavė Michailo Gorbačiovo žodžius dėl susidariusios situacijos – esą patys prisivirėme, patys turime ir srėbti tą košę. Tada turėjo atvažiuoti delegacija iš Maskvos. Ši delegacija nusileido Minske. Tuomet pasakiau, kad šiandien įvyks puolimas. Daugelis deputatų buvo pavargę ir išvykę į namus. Aš buvau rūmuose. Prisimenu, Vytautas Landsbergis apie 23 val., gal jau buvo 23.30 val., išvažiavo persirengti. O 24 val. iš 12 dienos į sausio 13-ąją įvyko Vyriausybės puolimas, to pastato, kur dabar yra Užsienio reikalų ministerija. Tada V. Landsbergis skubiai sugrįžo. Pamenu, dar su nespėjusiais išdžiūti plaukais, jie buvo šlapi. Gal norėjo išsimaudyti, bet teko greitai vykti atgal. Netrukus ir žmonės pradėjo skambinti – pajudėjo tankai iš Šiaurės miestelio. Netilo telefonai. Ir… išgirdome šūvius. Tuo metu buvau prie V. Landsbergio kabineto. Kadangi M. Gorbačiovas miegojo, buvo ieškota, bandyta susisiekti su Borisu Jelcinu. Pavyko susisiekti su Maskva. Tuomet perdaviau telefono ragelį V. Landsbergiui. Jis pasakė: „Pakelkite darbininkus“. Ta prasme, kad išeitų į gatves Rusijos demokratinės jėgos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O kaip įvykiai klostėsi toliau?

– Toliau viskas vyko labai greitai. Iš Varšuvos paskambino užsienio reikalų ministras Algirdas Saugirdas, jis buvo tuomet deleguotas tam atvejui, jeigu kas nors atsitiktų. Žmonės lauke dainavo, netrukus sužinojome, kas žuvo. Mes kalbėjomės su Algirdu telefonu. O Varšuvoje, anot jo, ramybė, tyla, visi miegojo. Dar pašmaikštavau, kad išdaužtų langą. Gal tuomet visi sukrus, bent sužinos, kad šiuo metu Lietuvoje žmonės žūsta. Ta situacija man dabar primena Ukrainą, pačią karo pradžią. Kai ukrainiečiai kovoja už laisvę į pasaulį, o jokios pagalbos jiems nesuteikia. Tai man priminė ir Sausio 13-osios situaciją – mes einame per ambasadas, bandome kalbėti ir... nieko nėra. O tas rytas, žinoma, buvo sunkus. Jau buvo nemažai žuvusių. Pamenu, pažvelgiau pro langą, žmonės užuot bėgę, neša armatūras, stato barikadas. Tauta išgelbėjo Lietuvą ir mane taip pat. Kiekvieną minutę viską prisimeni.

Tada V. Landsbergis skubiai sugrįžo. Pamenu, dar su nespėjusiais išdžiūti plaukais, jie buvo šlapi.

– Esate ne vienos knygos autorė, bendraautorė. Esate rašiusi apie tuos žmones. Kokios istorijos jums labiausiai įstrigo? Apie kuriuos turėtume labiausiai žinoti? Gal yra tokių, kurie nepelnytai pamiršti?

– Kaip ir pasakiau prieš tai – tauta išgelbėjo Lietuvą. Yra tikrai labai daug žmonių ir visų nesurašysime. Todėl galima pasakyti ir paprašyti jaunosios kartos, kad jie nepatingėtų pasiklausinėti savo tėvelių, senelių, kur jie buvo Sausio  13-ąją, nes šeimos istorijos yra ir Lietuvos istorijos. Be jų pagalbos tikrai neįmanoma visų žmonių surašyti, kurie tuomet rizikuodami gyvybe dalyvavo tuose įvykiuose, gynė Lietuvą. Ir kai manęs paklausia, o koks dabar tikslas, atsakau, – išsaugoti Lietuvos nepriklausomybę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebuvau Vilniuje

Nebuvau Vilniuje portretas
tadien. Stovejau prie centrinio pasto Panevezyje,su visa imones technika,uztverusia gatves ir pravaziavimus. Jaunas buvau,perdurnas,kad suprasciau,kur mus veda musu "isrinktieji". Dabar - viskas butu kitaip! O is prisiminimu,tai giliausiai istrigo gyvuliskai girto jaunimelio "kova" su visokio kalibro ir turinio buteliais,rusiski keiksmai,tarpusavio mustynes,griuvinejimai ir kruvini snukiai! Dar pasibaisejau,kas butu,jei tikrai butumeme sturmuojami!? Matyt,va tokie "kovotojai" dabar ir "prisimena",kaip rankomis desanta smauge ir tuscia tara tankus pamusinejo... Nes daliai ju - tikrai nepadaugejo smegenu ne lastele,per siuos 3 desimtmecius.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip cia gaunasi kad TEISYBE apie tuos Landzberginius ir Amerikos CZV snauiperius ant gyvenamu namu stogu kurie NUZUDE 13 durnu bet nekaltu zmoniu yra slepiama uz geleziniu kalejimo duru.? Sausio 13 prie TV boksto.? Kodel landzberginiai fasistai sunaikino kulkas is auku kunu ir skrodimo protokolus? Gal jau uzmirsot ir kaip Gruzijos snaiperiai zude Maidano durnelius Net 102. Lygiai taip kaip ir Vilniuje.. Kai fasistinis rezimas bus nuverstas - ZMONES SUZINOS TIKRA TIESA ir apie KGBistini Sajudi ir apie komunistu zveriskus nusikaltimus ir apie dar daug ju nusikaltimu. Suzinos Tauta ir tuos uzslaptintus KGB darbuotojus kurie dabar tyliai valdo lietuvos teritorija..

senis

senis portretas
po 30 metu jau savo minčių išreikšt negali ,nedaug trūksta ir diktatūra užgniauž viska .
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių