Quantcast

Naujų ambasadorių būryje – du prezidentės patarėjai

Užsienio reikalų ministerija pirmadienį pateikė septynių naujų ambasadorių kandidatūras, tarp jų yra du kadenciją baigiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjai.

Registruotuose projektuose numatyta, kad šalies vadovės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Nerijus Aleksiejūnas būtų skiriamas ambasadoriumi Prancūzijoje nuo rugpjūčio 2 dienos, o vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė taptų ambasadore Izraelyje nuo rugpjūčio 8 dienos.

Šioms kandidatūroms Seimo Užsienio reikalų komitetas pritarė sausį, dar žalią šviesą joms turės uždegti Vyriausybė.

Premjeras Saulius Skvernelis, vasarį kritikavęs prezidentę, kad „saviems“ ruošia minkštas kėdes ambasadose, birželį pareiškė, jog nedarys dirbtinių kliūčių tęsti karjerą D. Grybauskaitės patarėjams, kurie į jos komandą buvo deleguoti iš kitų institucijų. Ministras pirmininkas žadėjo spręsdamas dėl jų ateities atsižvelgti į pretendentų kompetenciją ir ar aukštų postų jie siekia skaidriai.

N. Aleksiejūną ir L. Antanavičienę dirbti Prezidentūroje delegavo Užsienio reikalų ministerija.

Kaip politinio pasitikėjimo pareigūnai, šalies vadovės patarėjai darbą Prezidentūroje baigs kartu su D. Grybauskaite liepos viduryje.

N. Aleksiejūnas vyriausiuoju prezidentės patarėju užsienio politikos klausimais pradėjo dirbti 2016 metais, iki tol metus jis užsienio politikos patarėjų grupėje kuravo Europos Sąjungos (ES) klausimus.

Anksčiau diplomatas ėjo įvairias pareigas Užsienio reikalų ministerijoje, dirbo ministru patarėju ir antruoju sekretoriumi Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES, buvo deleguotas nacionalinis ekspertas Europos Komisijoje.

L. Antanavičienė tapo vyriausiąja prezidentės patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais 2015 metais. Iki tol ji dirbo ambasadore Kinijoje, ėjo vadovaujančias pareigas įvairiuose Užsienio reikalų ministerijos departamentuose ir skyriuose, buvo patarėja Lietuvos ambasadoje Norvegijoje.

Šiuo metu Lietuvos atstovu Izraelyje dirba Edminas Bagdonas, o Prancūzijoje – Dalius Čekuolis.

Ambasadoriaus kadencija paprastai trunka trejus metus, tačiau ji gali būti pratęsiama.

Keisis ir daugiau ambasadorių

Užsienio reikalų ministerija taip pat registravo projektus, kuriais skiriami nauji ambasadoriai keliose kitose šalyse.

Nuo rugpjūčio 14 dienos ambasadoriumi Vengrijoje skiriamas Vytautas Pinkus. Jis pakeis Rasą Kairienę.

Diplomatė Violeta Motulaitė ambasadore Rumunijoje vietoje Arvydo Pociaus skiriama nuo spalio 1 dienos.

Tuo metu iš Izraelio atšaukiamas Edminas Bagdonas bus skiriamas ambasadoriumi naujai steigiamoje atstovybėje Jungtiniuose Arabų Emyratuose nuo rugpjūčio 8 dienos.

Nuo rugpjūčio 19 dienos ambasadore Armėnijoje skiriama Inga Stanytė-Toločkienė. Ambasada Jerevane šiuo metu neturi nuolatinio vadovo.

Lietuvos ambasadoriumi Azerbaidžane nuo rugsėjo 2 dienos taps Egidijus Navikas. Jis pakeis Valdą Lastauską.

Užsienio reikalų ministerija BNS informavo, kad Diplomatų atestacijos komisija yra rekomendavusi kadencijas baigiančius R. Kairienę, V. Lastauską ir D. Čekuolį skirti ministerijos ambasadoriais ypatingiems pavedimams, o dėl A. Pociaus ateities pareigų kol kas neapsispręsta.

Ambasadorius Lietuvoje skiria prezidentas Vyriausybės teikimu ir pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Italas

Italas portretas
Nu ir snukiai gėda Lietuvai

pasmerkti

pasmerkti portretas
kaip ir grybe

AS

AS portretas
Saunuole Prezidente.Pasirupino savo darbuotojais.Taip yra visame pasaulyje.Iseinant Prezidentai pasirupina atsakingas pareigas einantiem darbais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių