Quantcast

N. Mandelai Lietuvos atstovai pagarbos neatiduos

Lietuvos vadovai nepaseks pasaulio lyderių pavyzdžiu bei nevyks atsisveikinti su pagarbos laisvei simboliu tapusiu buvusiu Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentu Nelsonu Mandela. Sprendimo priežastimi įvardijama ne kelionės kaina, o kiti svarbūs vizitai.

Dalyvaus 59 valstybės

PAR pranešė, kad vieno garsiausių XX a. politikų, Nobelio taikos premijos laureato N.Mandelos gedulo iškilmėse dalyvaus 59 valstybių bei vyriausybių vadovai. Jau šiandien į Pretoriją atvyks JAV prezidentas Barackas Obama su žmona Michelle, trys buvę JAV prezidentai - George'as W.Bushas, Billas Clintonas, Jimmy Carteris, Prancūzijos prezidentas François Hollande'as, Jungtinės Karalystės Vyriausybės vadovas Davidas Cameronas, Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas, Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, Nyderlandų karalius Vilemas Aleksandras ir Ispanijos sosto įpėdinis princas Felipė ir dar daugybė garbių svečių. Tačiau tarp jų Lietuvos atstovų nebus.

Sutrukdė Graikija

Prezidentūra vakar patvirtino, kad gauta oficiali PAR Nota, kurioje detalizuojama užsienio svečių priėmimo tvarka. Tačiau prezidentė esą neplanuoja vykti į tolimą kelionę, mat tai kertasi su kitu svarbiu renginiu - kaip tik vakar ji išvyko į Graikiją, kuriai Lietuva perduoda pirmininkavimo ES Tarybai estafetę.

Prezidentūros žiniomis, nors pačios N.Mandelos laidotuvės ir vyks gruodžio 15 d., svečių priėmimo diena numatyta būtent antradienį.

Tiesa, nors prezidentūros atstovai tikina, jog N.Mandelos laidotuvėse dalyvaus daugiausiai artimieji, oficialiai pranešta, kad palydėti į paskutinę kelionę narsųjį kovotoją su apartheidu ketina taip pat nemažai valstybių vadovų.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė patvirtino, kad Užsienio reikalų minsterija taip pat neplanuoja siųsti nei aukščiausio, nei žemesnio lygio delegacijos į PAR - išvykos nėra nei premjero Algirdo Butkevičiaus, nei Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus darbotvarkėje.

Susilaikys ir L.Graužinienė?

Beje, Užsienio reikalų ministerija vakar negalėjo garantuoti, kad Seimo atstovai, konkrečiai - parlamento pirmininkė Loreta Graužinienė nepasielgs taip, kaip pasielgė vizito į Ukrainą atveju, kuomet ši išvyka nebuvo derinta su užsienio politikos formuotojais. Tačiau Seimo kancleris Jonas Mileris vakar po pietų nuramino, kad jokio prašymo dėl komandiruotės nebuvo gauta.
"Nors valdybos posėdis, kuriame tvirtinamos komandiruotės, numatytas trečiadienį, paprastai dokumentai pateikiami išvakarėse, iki pietų. Šiuo metu mes jokių prašymų dėl komandiruotės į PAR neturime", - vakar sakė J.Milerius.

Per brangu net Izraeliui

Beje, ne į N.Mandelos pagerbimo ceremonija atvyks ne visi ir pasaulio galingųjų valstybių atstovai. Pavyzdžiui, Izraelio atstovai patvirtino, kad žinia, jog į PAR atvyks premjeras Benjaminas Netanyahu su žmona Sara, yra klaidinga. Esą, šio kilnaus gesto atsisakyta dėl pernelyg didelių delegacijos kelionės bei saugumo išlaidų - visa tai kainuotų mažiausiai 1,5 mln. JAV dolerių (apie 3,8 mln. litų). Po premjero pareiškimo keliauti atsisakė ir Izraelio prezidentas Shimonas Peresas - tiesa, oficialus motyvas buvo peršalimas. Vietoje jų vyks Kneseto pirmininkas Yuli Edelsteinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lina

lina  portretas
Pasauli ka tai reiskia kazkoki negroloido rases zmogu....???????????? tai as jau galiu atsakyti kad nebaiges mokyklos ir atstsilikes nuo lietuvos kalbos o tuo labiau nuo istorijos i kulturos .

pasaulis

pasaulis portretas
apsiverte aukstyn kojom. garbina kazkoki negroloido rases zmogu, kuris sugriove viena turtingiausiu saliu ir paverte gyventojus ubagais. tai percitatuoju mano baltus pietu afrikiecius draugus, kurie nesupranta, kaip pasaulio marionetes garbina ji kaip koki popieziu.

Kindziulis

Kindziulis portretas
Nusiųskim Graužinienę.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių