Quantcast

MRU etikos sargų išvada: V. Valentinavičius premjero neįžeidė

Mykolo Romerio universitete dirbantis politologas Virgis Valentinavičius kalbėdamas apie premjero Sauliaus Skvernelio sveikatą jo garbės bei orumo nepažeidė, konstatavo universiteto Etikos komisija.

„V. Valentinavičiaus tuose žodžiuose, dėl kurių buvo prašoma pateikti nuomonę, išvadą, mes neradome to, kas pažeistų kito asmens garbę, orumą, kas užgautų kitą asmenį, jį diskriminuotų. Nematėme jokios netolerancijos ir panašiai“, – BNS sakė komisijos pirmininkas Vytautas Sinkevičius.

„Mes tai interpretavome, kad tai yra individuali, asmeninė vieno iš mūsų bendruomenės narių nuomonė. Tai nėra universiteto nuomonė, tai yra jo asmeninė nuomonė. Jis turi teisę ją reikšti remdamasis Konstitucija ir Europos Žmogaus teisių konvencija“, – pridūrė jis.

V. Sinkevičius taip pat teigė, kad sprendimas priimtas remiantis tarptautine praktika ir Konstitucija.

„Esmė yra tokia, kad pagal Konstituciją, asmuo turi teisę laisvai reikšti savo nuomonę, jis turi teisę kritikuoti valdžios institucijas ir jų pareigūnus. Mes rėmėmės ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, kad nuomonės raiška ir tokia, kad ji nelabai maloni tam asmeniui, kurie kurį reiškiama nuomonė, kad gali būti vartojami ir aštresni išsireiškimai, bet tai nėra pagrindas riboti nuomonės reiškimo laisvę ir saviraiškos laisvę“, – kalbėjo teisės ekspertas.

Abejojo premjero galimybėmis pilnavertiškai dirbti

Vyriausybės vadovas S. Skvernelis su prašymu įvertinti MRU Komunikacijos instituto direktoriaus V. Valentinavičiaus akademinę etiką dėl viešų pasisakymų „Lietuvos ryto“ televizijoje kreipėsi lapkričio 12 dieną.

Prašyme, skirtame MRU Etikos komisijai, pateikiama laidos, kurioje pasisakė V. Valentinavičius, ištraukos stenograma.

Esmė yra tokia, kad pagal Konstituciją, asmuo turi teisę laisvai reikšti savo nuomonę, jis turi teisę kritikuoti valdžios institucijas ir jų pareigūnus.

Laidos vedėjo paklaustas apie tai, ar S. Skvernelio nedarbingumas yra problema, politologas kėlė klausimą, ar premjeras apskritai gali eiti pareigas.

„Akivaizdu, kad jau yra problema ir kad jau kyla visu šturmu klausimas, ar jis gali pilnavertiškai vykdyti savo premjero pareigas“, – laidoje sakė V. Valentinavičius.

Politologas taip pat teigė, kad pernai Vyriausybės vadovas „prikapojo malkų“ priimant biudžetą, kaltino opoziciją ir siūlė jai „pasėdėti vienoje vietoje“.

„Mes prisimename, kad jis ir sveikas būdamas prieš metus gerokai prikapojo malkų priiminėjant biudžetą. Jis tada opozicijai sakė, kad jai būtų neblogai pasėdėti vienoje vietoje, kalėjime, suprask. Jis apkaltino opoziciją, kad ji tarnauja užsienio valstybėms ir panašūs dalykai. Kaip liaudiškai kalbant, jam tada važiavo stogas“, – kalbėjo politologas.

Jis taip pat tvirtino neįsivaizduojantis, kaip prie dabartinės įtampos premjeras gali normaliai dirbti.

„Tai prie dabartinės įtampos, labai sunku įsivaizduoti, kaip jis gali normaliai dirbti. Ir šitas nedarbingumo periodas, jis nėra pirmas. Galų gale, pirmąkart Lietuvos istorijoje biudžetas buvo pristatytas vieno finansų ministro p. Šapokos. Skvernelis nedalyvavo dėl tų pačių priežasčių. Tenka girdėti žurnalistų, kad kai kuriomis dienomis žurnalistai yra tiesiog prašomi pridengti, kad premjero darbe nebus. Jis aiškiai negali dirbti pilna jėga“, – sakė V. Valentinavičius.

Premjeras vadino diskriminacija

Vyriausybės vadovas politologo nuomonę vadino netolerantiška ir diskriminuojančia.

„Apmaudu, tačiau šis visuomenėje gerai žinomo apžvalgininko ir akademinės bendruomenės atstovo požiūris yra netolerantiškas ir diskriminuojančio pobūdžio, be to, viešai formuojantis neigiamas visuomenės nuostatas sunkiomis ligomis sergančių asmenų atžvilgiu“, – rašoma premjero pasirašytame prašyme etikos sargams.

Kaip liaudiškai kalbant, jam tada važiavo stogas.

Anot S. Skvernelio, tokių įstaigų kaip aukštosios mokyklos bendruomenės turėtų būti brandžios moralės ir etikos pavyzdys, demonstruojantis etikos principais grįstą brandų elgesį vidinėje ir išorinėje aplinkoje. Šių bendruomenių nariai, premjero manymu, visas pastangas turėtų nukreipti tam, kad nediskriminavimo klausimais būtų ugdomas visuomenės sąmoningumas ir pagarba kiekvienam žmogui.

„Akivaizdu, kad bet kokia diskriminacijos forma traktuotina kaip žeminanti žmogaus garbę ir orumą, todėl nurodytų aplinkybių kontekste prašau įvertinti, ar universiteto bendruomenės nario V. Valentinavičiaus vieši diskriminacinio pobūdžio pasisakymai atitinka keliamus aukštus akademinės etikos ir socialiai atsakingo elgesio standartus, kurie įtvirtinti minėtame kodekse. Kartu prašau įvertinti, ar aptartas bendruomenės nario elgesys kuria teigiamą universiteto įvaizdį ir prisideda prie bendruomenės narių visuomeniškai atsakingos veiklos stiprinimo“, – rašte dėsto S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas S. Skvernelis rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad serga limfoma, todėl kai kuriomis dienomis per gydymo procedūras teigė negalėsiantis būti darbe.

Premjeras darbe nebuvo kai kuriomis dienomis iki lapkričio 8-osios, vėliau baigęs gydymo kursą taip pat kurį laiką nedirbo.

Po gydymo procedūrų S. Skvernelis į darbą grįžo šią savaitę.

Vadina žodžio laisvės laimėjimu

Kaip BNS sakė premjero atstovas Tomas Beržinskas, šio etikos sargų sprendimo S. Skvernelis nekomentuos.

„Paties sprendimo premjeras nekomentuos ir, matyt, geriausiai tą sprendimą galės įvertinti tiek universiteto bendruomenė, tiek visuomenė, įskaitant ir onkologinėmis ligomis sergančius žmones“, – BNS premjero poziciją perdavė jo atstovas Tomas Beržinskas.

Jis taip pat pridūrė, kad premjeras prašydamas įvertinti politologo pasisakymus neturėjo tikslo nubausti V. Valentinavičiaus.

„Premjero tikslas buvo atkreipti dėmesį, kad tam tikra leksika, kurią vartoja šiuo konkrečiu atveju akademinės bendruomenės atstovas, yra galimai diskriminuojanti ir užgaunanti žmones, kurie serga onkologinėmis ligomis“, – teigė premjero atstovas.

„Priminsiu, kad šitą leksiką kaip nederamą įvertino ir Onkologinių ligonių asociacijos vadovas Šarūnas Narbutas“, – pridūrė jis.

T. Beržinskas taip pat teigė, kad tikslas atkreipti dėmesį buvo pasiektas, kadangi premjero prašymas buvo svarstytas MRU Etikos komisijoje.

V. Valentinavičius BNS penktadienį teigė, kad „premjero skundas yra gilios nepagarbos žodžio laisvei išraiška ir banalus bandymas užspausti kritiką“.

„Aš patenkintas, kad komisija deramai įvertino skundo pagrįstumą ir padarė sprendimą, kuris remiasi priešingu pagrindu – pagarba žodžio laisvei ir konstitucinėms vertybėms“, – teigė politologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis portretas
Tas MR profkes politologas pats raitysis skausmose kol pastips, minesit mano žodį!

Vida M.

Vida M. portretas
Valentinavičius - be supratimo, be užuojautos kito žmogaus ir jo šeimos rūpesčiui ir skausmui. Neveltui patarlė sako, jog vienam nueinant, kitam pareinant. Ar Valentinavičius yra tikras, jog jis ar jo šeima su šia liga nesusidurs? Premjerui ir Jo šeimai linkiu ramybės ir stiprybės sveikstant.

tokie PATYS--į v e r t i n o tokį PATĮ

tokie PATYS--į v e r t i n o  tokį PATĮ portretas
tad nėra jokios abejonės, kad n e d e r a m ą ELGESĮ--pateisino ,ir dar,---juk nepriklausomybės pradžioje PRISIPAŽINUSIUS k g e b i s t us, jų nuodėmes priiėmė: -- VALSTYBĖS vardu, sako,--tos pačios ŠUTVĖS s e n o l i s, kuris "neradęs"nusikaltimų--p a s l ė p ė kgebistų VEIDUS 75 metams nuo žmonių akių, kad toliau galėtų"kelti" gyvenimo gerovę.---Taigi, taip s u s i t a p a t i n ę s SENOLIS su valstybe, garantavo BENDRAŽYGIAMS paslapties i š l a i k y m ą. ---Taip liko ir AVIS sveika ir VILKAS sotus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių