Quantcast

A. Monkevičiui tapus ministru, jo žmona išėjo iš darbo pavaldžioje įstaigoje

Naujasis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako įkalbėjęs sutuoktinę, dirbusią vienoje iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) pavaldžių įstaigų, išeiti iš darbo.

Ministras sakė šitaip norįs išvengti interesų konfliktų regimybės.

Jovita Monkevičienė dirba Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros (NMVA) Pedagogų vertinimo skyriaus vedėja, ji yra buvusi šios įstaigos viešųjų pirkimų komisijos nare. Iki 2016 metų ji yra dirbusi Ugdymo plėtotės centre.

Su laikinai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai vadovavusiu susisiekimo ministru Roku Masiuliu penktadienį A. Monkevičius aptarė šiuo metu atliekamą 17-kos Švietimo ministerijai pavaldžių įstaigų auditą.

NMVA yra viena iš audituojamų įstaigų.

„Apsisprendžiau eiti tokiu keliu, teko įkalbėti žmoną palikti šias pareigas. Dar nebuvau ministru, dar nepasirašė prezidentė dekreto, ji jau buvo pateikusi prašymą iš tų pareigų išeiti“, – žurnalistams penktadienį sakė A. Monkevičius.

Jo sutuoktinė J.Monkevičienė BNS teigė nuo kitos savaitės pasitraukianti iš skyriaus vedėjos pareigų ir dirbsianti NMVA metodininke.

„Reikėjo, nieko nepadarysi. Visuomenė turi pasitikėti, negalima šitaip, o jūs turite mus kontroliuoti“, – teigė A. Monkevičius, paklaustas, ar ne per griežtas sprendimas žmonai trauktis iš darbo.

„Žiauru“, – juokaudamas replikavo susisiekimo ministras R. Masiulis.

Reikėjo, nieko nepadarysi. Visuomenė turi pasitikėti, negalima šitaip, o jūs turite mus kontroliuoti.

Pasak jo, praėjusių metų pabaigoje abiejų ministerijų auditorių pajėgomis atliekamas pavaldžių įstaigų auditas bus baigtas per du mėnesius.

„Auditas po truputį įsibėgėja, dirbame ties viešaisiais pirkimais, analizuojame nepotizmo situaciją, susijusių asmenų buvimą, nagrinėjame, kaip vykdomi viešieji pirkimai, ar pakankamai konkurencijos tuose pirkimuose yra. (...) Ar nėra taip, kad vyras dirba ministerijoje, žmona – įstaigoje, kuri teikia paslaugas, duktė ar sūnus – privačioje bendrovėje, kuri irgi teikia paslaugas. Visą nepotizmo žemėlapį irgi darysime“, – teigė R. Masiulis.

Jis kartojo, kad vienas inicijuoto audito tikslų – ieškoti vidinių lėšų rezervų.

Žada reaguoti nedelsiant

A. Monkevičius savo ruožtu teigė ketinąs nedelsdamas reaguoti, net nelaukdamas audito išvadų, jeigu paaiškėtų galimų piktnaudžiavimo faktų.

„Man tai labai reikalinga, nes visuomet reikia turėti visą struktūrą žmonių, kuriais galima visiškai pasitikėti, ir visuomenė turi pasitikėti. Todėl visada tas vidaus auditas yra kaip imuninė sistema, kuri padeda tą padaryti sėkmingai“, – kalbėjo A. Monkevičius.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir 17-os jai pavaldžių įstaigų viešiesiems pirkimams 2016–2018 metais buvo skirta 125,3 mln. eurų.

Ar nėra taip, kad vyras dirba ministerijoje, žmona – įstaigoje, kuri teikia paslaugas, duktė ar sūnus – privačioje bendrovėje, kuri irgi teikia paslaugas. Visą nepotizmo žemėlapį irgi darysime.

Prieš kelis mėnesius švietimo bendruomenės pasipiktinimą sukėlė ir daug kritikos sulaukė ministerijai pavaldaus Ugdymo plėtotės centro organizuoti didelės vertės ugdymo programų atnaujinimo pirkimai. Jie dėl pažeidimų buvo sustabdyti, centro vadovas Giedrius Vaidelis atleistas iš pareigų. Laikinuoju vadovu paskirtas Ričardas Totoraitis taip pat netrukus nušalintas nuo pareigų, suabejojus, jog jis galėjo piktnaudžiauti rengiant viešuosius pirkimus.

Buvusi ministrė Jurgita Petrauskienė iki 2018-ųjų pabaigos buvo žadėjusi pristatyti ministerijai pavaldžių institucijų pertvarką, tačiau gruodžio pradžioje ji atleista iš pareigų po užsitęsusio mokytojų streiko dėl atlyginimų sistemos reformos.

Susitikimas su švietimo profsąjungomis – kitą savaitę

Ministras taip pat teigė jau kitą antradienį ketinąs susitikti su švietimo profsąjungų atstovais.

„Ministras R. Masiulis taikė man labai priimtiną metodą – kalbėjimąsi, dialogą, ieškojimą, kaip galima susitarus spręsti problemas. Net ir pokyčius darant tai yra pagrindinis metodas šiandien, kadangi interesų grupių labai daug ir konfliktai kyla būtent tada, kai šis metodas netaikomas“, – sakė A. Monkevičius.

Jis teigė norįs išklausyti profsąjungų atstovų lūkesčius ir ypač palankiai vertino pernai mokytojų streikus organizavusio Švietimo darbuotojų profsąjungos vadovo Andriaus Navicko nusiteikimą racionaliai kalbėtis.

Ministras taip pat sakė artimiausiu metu žadantis tartis su nevyriausybininkų organizacijomis dėl jų viešai išsakyto raginimo stabdyti buvusios ministrės J. Petrauskienės ugdymo turinio atnaujinimą.

Artimiausiu metu A. Monkevičius teigė ketinąs paskirti ir savo politinę komandą. Į ją jis neplanuoja kviesti žmonių iš savo pirmtakės, pernai iš pareigų atstatydintos J. Petrauskienės.

„Vertinu ir pačia ministrę, ir jos komandos žmones, bet būtent tas bandymas gal per greitai kažką daryti ir nenoras ar patirties stoka jiems sutrukdė. Tai aš turėčiau rinktis žmones, kurie yra visuomenei, švietimo bendruomenei savo patirtimi, matymu, gebėjimais atitinkantys mano stilių“, – tvirtino A. Monkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"A. Monkevičiui tapus ministru, jo žmona išėjo iš darbo pavaldžioje įstaigoje" - tuoj ir iš namų išeis (suprato kad ne jai su sekretore konkuruot).

sazine

sazine portretas
matosi kad saziningas zmogus -R-Masiuli jums labai geras pavyzdys*nes jeigu jus pries tai ,tai uzsiimat nesvariais darbais

o aš manau , kad labai padorus

o aš manau , kad labai padorus  portretas
padorios Vyriausybės ministro noras - visuomenės pasitikėjimas ir skaidrumas . Manau ministras puikiai suprato ko siekia ši valdanti 'valstiečių ' dauguma ir Vyriausybė su ministru pirmininku Skverneliu , o tie ministrai kurie prarado pasitikėjimą , buvo nušalinti . Pagarba -----Jo sutuoktinė J.Monkevičienė BNS teigė nuo kitos savaitės pasitraukianti iš skyriaus vedėjos pareigų ir dirbsianti NMVA metodininke.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių