Quantcast

Ministrė: patvirtinus valstybės tarnybos reformą teisėjų algos didėtų jau šiemet

Jeigu Seimas patvirtintų valstybės tarnybos reformą, teisėjų atlyginimai būtų padidinti jau šiemet, sako teisingumo ministrė.

„Vyriausybė yra numačiusi, kad jeigu Seimas jau dabar jį (valstybės tarnybos reformos paketą – BNS) priima, nuo liepos 1-osios teisėjai gali gauti didesnes algas“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Ewelina Dobrowolska.

Ji komentavo pranešimus apie teisėjų skundus teismams dėl valstybės veiksmais padarytos žalos atlyginimo ir neveikimo, nedidinant jų darbo užmokesčio.

Ministrės teigimu, teisėjų atlyginimus padidinti įmanoma tik pakeitus įstatymus.

„Teisėjų atlyginimai yra labai specifinė sritis, priešingai negu kitos institucijos, kur Vyriausybė tiesiog gali duoti didesnį finansavimą, daugiau biudžeto kiekvienais metais ir tada atlyginimai auga. Teisėjų atlyginimai įtvirtinti įstatymu, tiesiog duodant per biudžeto derybas didesnę sumą, teisėjų atlyginimų neįmanoma tokiu būdu pakelti. Tam turime pakeisti įstatymą, kur nustatyta teisėjų alga“, – sakė E. Dobrowolska.

Anot jos, Vyriausybė yra parengusi atitinkamas įstatymo pataisas ir pateikusi Seimui drauge su valstybės tarnybos reforma. Pagal jas teisėjų atlyginimas būtų susietas su vidutiniu darbo užmokesčiu šalyje.

„Tas įstatymo projektas numato apie 40 proc algų kėlimą, atsižvelgiant į tai, kokiai grandžiai teisėjas priklauso, (...) vidutiniškai apie 40 proc. alga pakiltų“, – sakė ministrė.

Valstybės tarnybos reformos paketas šiuo metu svarstomas Seime.

Konstitucinis Teismas trečiadienį pranešė priėmęs nagrinėti trečią Regionų apygardos administracinio teismo prašymą dėl teisėjų atlyginimų.

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos administracinis teismas informavo gavęs 99 teisėjų skundus dėl valstybės veiksmais padarytos žalos atlyginimo priteisimo ir neveikimo.

Dar kelias dešimtis skundų yra gavę ir kiti Lietuvos teismai, į kuriuos kreipėsi Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos teisėjai.

Teisėjai prašo priteisti nuo 8 iki 122 tūkst. eurų žalai atlyginti, priklausomai nuo teisėjo darbo stažo.

Skunduose jie nurodo, kad neteisėtas įstatymų leidėjo neveikimas, kai nuo 2013 metų teisėjų atlyginimai nebuvo proporcingai didinami, nors valstybėje nebuvo ekonominės krizės ir jokios sunkios padėties, o minimali mėnesio alga sparčiai kelta ir sparčiai didėjo vidutinis šalies mėnesinis darbo užmokestis, prilygsta teisėjų atlyginimo mažinimui ir kartu yra jų nepriklausomumo principo pažeidimas, teisės į teisingą darbo apmokėjimą pažeidimas, nuosavybės teisės pažeidimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių