Quantcast

A. Bilotaitė: civilinės saugos sėkmei būtinas aktyvus savivaldybių įsitraukimas

  • Teksto dydis:

Norint atgaivinti civilinės saugos sritį yra būtinas aktyvus savivaldybių bei merų vaidmuo, ketvirtadienį vykusio vizito Mažeikiuose metu teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotatė.

„Savivalda yra pirmoji civilinės saugos grandis, nes dauguma ekstremaliųjų situacijų ir įvykių suvaldoma vietos lygmenyje. Stiprus savivaldos lygmuo reiškia ir  didesnį visos valstybės saugumą ir atsparumą. Į atsparumo kūrimą privalome įtraukti ir gyventojus – tai padaryti galime juos informuodami ir stiprindami jų savisaugos kultūrą“, – pažymėjo ministrė.

Anot ministerijos, susitikime su Telšių, Mažeikių, Plungės, Rietavo ir Skuodo merais bei Mažeikių rajono savivaldybės administracijos darbuotojais ministrė aptarė civilinės saugos situaciją bei jos stiprinimą regione.

„Šitų vizitų tikslas yra pakviesti savivaldą glaudžiai bendradarbiauti. Ir šiandien sukvietėme visus apskrities merus tam, kad aptartumėme galimybes, kaip mes galėtume glausčiau bendradarbiauti“, – kalbėjo ji.

Susitikimo metu buvo pristatytas krizių valdymo ir civilinės saugos modelis, juo atsisakoma savivaldybių ekstremaliųjų situacijų komisijų, daugiau atsakomybių skiriant operacijų centrams, ministerijoms suteikiama pareiga koordinuoti savivaldos parengtį pagal valdymo sritis, teikti pagalbą valdant savivaldybės lygio ekstremaliąsias situacijas, priešgaisrinės saugos tarnybos tampa atsakingomis už gyventojų švietimo koordinavimą.

Modelis taip pat numato, jog kiekvienoje savivaldybėje šiemet turi atsirasti parengties pareigūnai, kurie bus tiesiogiai atsakingi už krizių valdymo ir civilinės saugos sistemos uždavinių įgyvendinimą

Savivalda yra pirmoji civilinės saugos grandis, nes dauguma ekstremaliųjų situacijų ir įvykių suvaldoma vietos lygmenyje.

A. Bilotaitė išreiškė prašymą „labai atsakingai žiūrėtų į šias pareigybes“. Ji taip pat akcentavo, jog šiuo laikotarpiu valstybės ir savivaldos institucijoms tenka bendra pareiga ir atsakomybė užtikrinti gyventojų informavimą ir jų tinkamą pasirengimą galimoms grėsmėms.

„Mes privalome ruoštis (...) ir tai mes darome išmokę krizių parodytas pamokas“, – kalbėjo ji.

Ministerijos duomenimis, Mažeikių rajono savivaldybėje yra oficialiai patvirtinta 18 priedangų ir 28 kolektyvinės apsaugos statiniai, dešimt iš jų sutampa. Susitikime aptartas ir gyventojų perspėjimo klausimas – Mažeikių rajone veikia 18 sirenų, jų tinklą numatoma plėsti.

Pernai Vyriausybės patvirtintoje 2022-2030 metų Regionų plėtros programoje Telšių regionui numatyta 94,88 mln. eurų Europos Sąjungos fondų lėšų, jų panaudojimą spręs regiono plėtros tarybos ir regiono savivaldybės.

Praėjusių metų rudenį pristatytoje Civilinės saugos stiprinimo koncepcijoje yra numatytos šešios prioritetinės kryptys – gyventojų perspėjimas, evakuacijos pajėgumų vystymas, savivaldybių civilinės saugos gerinimas, parengties pareigūnų darbas, gyventojų švietimas bei pasirengimas nelaimėms Astravo atominėje elektrinėje. Skelbta, jog jų stiprinimui prireiks apie 283 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Priedanga

Priedanga portretas
Susidaro ispudis kad mus tikrai puls ,kaip ir sprogs AstravoAE isdalino gi joda .Bet i rusi nubeges atsirandi gelzbetoniniame karste ir ilgai ten neistemsi. Kur civilines saugos specislistai ,ju nera.

Cha

Cha portretas
Panelė Priedanga.

Eksas

Eksas portretas
Panaikinta: civ sauga policijoje(padaliniai),savivaldybėse, apskrityse.Paliko priešgaisrinėje po vieną etatą.Slėptuvės parduotos,apleistos ar visiškai sunaikintos. Nepadės jokie lipdukai. A.Bilotaite ,baik svaigti, paklausyk tėvo.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių