Quantcast

Ministras – švarus, jo buvęs darbdavys – ne

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šiandien Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad aplinkos ministras Kęstutis Navickas nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti. Pretekstas tyrimui – dvi publikacijos „Kauno dienoje“ apie ministro veiklą, sietiną su jo buvusia darboviete – VšĮ „Baltijos aplinkos tyrimai“ (BAF).

VTEK posėdyje dalyvavo tik trys komisijos nariai, mat laikinai einantis komisijos pirmininko pareigas Virginijus Kanapinskas ir komisijos narė Dalia Paulauskaitė serga ir turi nedarbingumo pažymėjimus. Posėdžio pradžioje, svarstant aplinkos ministro klausimą, nusišalinimą pareiškė komisijos narys, į komisija praėjusiųjų metų pabaigoje premjero Sauliaus Skvernelio deleguotas Edmundas Sakalauskas. Motyvas – prieš paskiriant jį VTEK nariu, jis dirbęs Aplinkos ministerijai pavaldaus Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Administracinių bylų nagrinėjimo skyriaus vedėju. Likę du komisijos nariai kolegos nusišalinimui nepritarė.

Tyrimo metu VTEK vertino aplinkybes, susijusias su Aplinkos ministerijoje tvirtintu lėšų skyrimu buvusios ministro darbovietės – BAF – projektui. Šis epizodas tirtas pagal paties K.Navicko ir Seimo narių Radvilė Morkūnaitės-Mikulėnienės bei Ingridos Šimonytės prašymus, remiantis dienraštyje „Kauno diena“ pasirodžiusia publikacija „Ministro buvusiam darbdaviui – milijonai“. Seimo narės prašė įvertinti informaciją apie K.Navicko įsakymu sudarytos komisijos skirtą milijoninę paramą jo buvusios darbovietės – BAF projektui ir nustatyti, ar šioje situacijoje ministras savo veiksmais nepateko į interesų konfliktą.

Tiriant nustatyta, kad ministras K.Navickas dar praėjusiųjų metų sausį premjerui S.Skverneliui įteikė rašytinį nusišalinimą nuo klausimų, susijusių su BAF, svarstymo bei sprendimų priėmimo procedūrų. Premjeras K.Navicko nusišalinimą priėmė ir potvarkiu pavedė žemės ūkio ministrui Broniui Markauskui atlikti aplinkos ministro funkcijas, sprendžiant tiesiogiai su BAF susijusius klausimus.

Bronius Markauskas/ R. Vilimo (BFL) nuotr.

Praėjusiųjų metų birželį BAF prašė skirti finansavimą projektui „Komunikacijos kompanija Natura 2000 tinklo ir gamtos apsaugos populiarinimui Baltijos šalyse taikant ryšio su gamta koncepciją“. Preliminarų lėšų sąrašą trylikai projektų, tarp kurių buvo ir BAF, patvirtino žemės ūkio ministras B.Markauskas, tuo metu pavadavęs K.Navicką. 2017 m. rugpjūčio 30 d. K.Navickas pasirašė atitinkamus raštus dėl visų paraiškų, išskyrus BAF – pastarąjį pasirašė žemės ūkio ministras.

„Atsižvelgdama į tai, VTEK neturi teisinio pagrindo teigti, jog K.Navickas būtų nevykdęs pareigos nusišalinti, įtvirtintos 11-ame įstatymo straipsnyje. VTEK taip pat neturi faktinių duomenų, kad aplinkos ministras minėtoje situacijoje būtų dalyvavęs rengiant, svarstant, ar priimat sprendimus, tiesiogiai ir akivaizdžiai susijusius su jo paties privačiais ir buvusio darbdavio interesais“, – teigiama komisijos išvadose.

Taip pat VTEK nenustatė konkrečių faktinių duomenų, įrodančių kad K.Navickas ministerijoje būtų tiesiogiai ir akivaizdžiai pasinaudojęs savo vardu ar galia siekdamas paveikti kitų asmenų priimamus sprendimus dėl BAF.

Iškalbinga detalė: ministro ginti į VTEK posėdį buvo atėjęs ir buvęs Aplinkos ministerijos sekretorius, dabar – ministerijos Europos sąjungos paramos administravimo departamento direktorius Inesis Kiškis, kuris po posėdžio nuoširdžiai bendravo su K.Navicku.

VTEK tyrė ir dar vieną „Kauno dienos“ publikacijoje minimą epizodą – 2017 metų birželyje K.Navickas lankėsi Šilutės rajono savivaldybėje, kur dalyvavo savo buvusios darbovietės – BAF surengtoje diskusijoje apie ornitologinį turizmą. K.Navickas su buvusiu savo viršininku Žymantu Morkvėnu atvyko dėl BAF vykdomos ES ir Lietuvos biudžeto finansuojamos "LIFE Viva Grass" programos "Integruoto planavimo įrankio sukūrimas siekiant užtikrinti biologinės įvairovės gyvybingumą". Ž.Morkvėnas yra šio projekto vadovas, o K.Navickas anksčiau pagal šį projektą Kėdainių rajone, Josvainiuose, yra skaitęs paskaitą "Atvirų buveinių palaikymo problemos". Pats K.Navickas nuo komisijos neslėpė, kad į Šilutę atvyko pakviestas buvusio darbdavio Ž.Morkvėno. Paaiškėjus tokiai aplinkybei, komisijos narys E.Sakalauskas pasmalsavo, ar po renginio buvo priimtas koks nors sprendimas. Ministras teigė, jog jokio sprendimo nebuvo priimta.

„Tačiau šiuo atveju VTEK neturi faktinių duomenų, įrodančių, jog ministras šiame renginyje būtų siekęs paveikti kokį nors konkretų sprendimą, kuris galėtų sukelti interesų konfliktą. Todėl VTEK šioje tyrimo dalyje nusprendė, kad K.Navickas nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų“, – konstatavo komisija.

Komisija negalėjo atsakyti į dienraščio „Kauno diena“ paklausimą, kodėl nebuvo tirti dar du komisijai nurodyti K.Navicko veiklos epizodai: ar ministras nepažeidė įstatymo reikalavimų pildydamas net keturis kartus privačių interesų deklaraciją bei faktas, kai, gavęs VTEK išaiškinimą nusišalinti nuo bet kokių sprendimų dėl jam pavaldžios Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA), ministerijos kancleriui nurodė „vertinti“ APVA reorganizacijos projektą.

Po dienraščio „Kauno diena“ kreipimosi VTEK vertino ir ministro buvusio darbdavio – VšĮ BAF direktoriaus Ž.Morkvėno elgesį – ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Ž. Morkvėnas/T. Urbelionio, V. Skaraičio/BFL nuotr.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas prie valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų, kuriems taikoma ir privačių interesų deklaravimo pareiga, taip pat priskiria asmenis, kurie turi administravimo įgaliojimus dirbdami viešosiose įstaigose ir asociacijose, gaunančiose lėšų iš valstybės ar savivaldybių biudžetų ir fondų. VTEK nustatė, kad 2014-2016 metais BAF iš valstybinių institucijų yra gavausi nemažai lėšų, o vienais metais jos sudarė veik pusę viešosios įstaigos gaunamų lėšų.

Ž.Morkvėnas šiandien VTEK posėdyje nepasirodė. Kadangi iki šiol jis nėra deklaravęs viešųjų ir privačių interesų, komisija vienbalsiai nusprendė, jog jis pažeidė įstatymo reikalavimus nustatyta tvarkai ir terminais deklaruoti privačius interesus. Jei jis to nepadarys, VTEK turi teisę surašyti pažeidimų protokolą.

BAF, kaip juridinis asmuo, praėjusiųjų metų pabaigoje kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją teigiant, jog dienraščio „Kauno diena“ publikacijose „Ministro buvusiam darbdaviui – milijonai“ bei „Virš ministro galvos – juodi debesys“ „daug melo, tendencingai iškraipytos ir šmeižiančios informacijos“. Šią savaitė išnagrinėjusi BAF skundą, Etikos komisija publikacijose pažeidimų nerado.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA  portretas
sena praktika ,_____apsivogę liberalai ,tai pat sumetė bėdą tik Masiuliui ,,,,už grupinį daugiau duoda metų ,,,sėkmės ,jei vogti ,tai kad galėtum visus pašerti ,,,

Mariux

Mariux portretas
Nuo rugsejo lauke kada susirgs komisijos nariai, nes ne visus žalstiečiai sugebėjo pasikeisti. Tai trys nariai nusprende, kad suteikti 17 euru savo buvusiai vsi skirtu zvirbliukams skaiciuti yra teiseta :) nu blemba suprantu kas yra įžulu, nu bet čia nera komentaru. Vagies stogas pagrindinis gandras nera amzinas. Tik klausimas is esmes kitas. Pasirodo tai profesionalou arogantisku vagiu laikas atejo

juozas

juozas portretas
ministras turi sedeti kalejime o neuzimti ministro pareigas jau matosi isjo veido kad nedoras zmogus suktas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių