Quantcast

Ministras: sovietų okupaciją pasmerkusios JAV elgesys yra pamoka ateičiai

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį pareiškė, kad sovietų okupaciją praėjusio amžiaus viduryje pasmerkusių Jungtinių Valstijų patirtis yra aktuali pamoka demokratiniam pasauliui nenusileisti šiandienos diktatoriams.

Taip jis kalbėjo Vilniuje minint buvusio JAV valstybės sekretoriaus Sumnerio Welleso (Samnerio Veleso) deklaracijos 81-ių metų sukakties metines.

Šia deklaracija 1940 metais JAV paskelbė nepripažįstanti Baltijos šalių prievartinio inkorporavimo į Sovietų Sąjungą.

„Amerikiečių rašytojas Markas Twainas yra pasakęs, kad istorija nesikartoja, tačiau ji rimuojasi“, – renginyje kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Mes galime paklausti, ar šiandien negirdime panašaus rimo, kuomet mes turime patvirtinti ir patys, kad mes nepripažįstame okupacijų, Krymo, kad mes nepripažįstame Baltarusijos aneksijos, jeigu tokia vyktų su nelegitimiu prezidentu, kad mes nenusileisime naujiems diktatoriams, kurie pakeitė senuosius ir kad mes tikėsime tautų apsisprendimo teise“, – pridūrė jis.

„Taip kad ši istorine tapusi proga yra nepaprastai svarbi pamoka mums ir ateičiai. Dėl to prisimindami praeitį, padėkodami, supraskime, kad tai šiandien yra mūsų įsipareigojimas ir mūsų užduotis tiems, kurie to paties šiandien tikisi iš mūsų – iš Lietuvos, iš Baltijos šalių“, – kalbėjo ministras.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas tvirtino, kad S. Welleso deklaracija buvo „vienas svarbiausių ir principingiausių per visą mūsų šalies istoriją priimtų politinių sprendimų“, o Lietuva, pirmoji paskelbusi nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos, visada išliks įkvėpimo šaltiniu.

Ambasadorius pabrėžė, kad šiandien laisvės ir valstybingumo siekia Baltarusija.

„Šiandien visas pasaulis stebi, kaip prieš tironiją kovoja baltarusiai, kuriems Lietuva tapo saugiu prieglobsčiu. Ir būtent Lietuva šiandien šaukia bendramintes tautas nepripažinti suklastotų 2020-ųjų metų rugpjūtį vykusių rinkimų“, – kalbėjo diplomatas.

„Jungtinės Amerikos Valstijos visus šiuos tris dešimtmečius nuosekliai rėmė laisvą, nepriklausomą ir demokratišką Baltarusiją. Ir nepaisant to baisaus smurto ir prievartos, kurią baltarusiai patyrė per praėjusius metus, mes neprarandame vilties“, – tvirtino R. Gilchristas.

Pasak jo, Baltarusijos žmonės nusipelnė daugiau nei gyventi šalyje, valdomoje represyvaus ir neteisėto režimo, kuris nesibodi rizikuoti šalies nepriklausomybe bei teritoriniu vientisumu, vis labiau atsiverdamas Rusijos teikiamai paramai.

Renginyje taip pat pasisakė Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, Seimo Tarpparlamentinių ryšių su JAV grupės pirmininkas Emanuelis Zingeris.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ANŪKE,--prieš politikuojant

ANŪKE,--prieš politikuojant portretas
i š s i v a l y k PATS prismirdusias KELNIAS--iškarto pamatysi ,kokiu tikslu ir kas u ž k ū r ė LAUŽĄ Baltarusijoje--s u p r i e š i n a n t gyventojus--remkis GYVENIMO realybe, o ne nepatikimais-savanaudžiais JANKIAIS, kurie Lietuvą nekartą yra IŠDAVĘ b ė d o j e-ne išimtis bus ir šis kartas.

<>

&lt;&gt; portretas
Pamoka sako, kad pamokos neišmoktos...

pamoka sako

pamoka sako portretas
Kad jei rusas užpuls, tai amerikonas tik pasmerks, bet nieko nedarys (nebent numes atominę bombą ant Vilnius, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio), o po kokiu 50-ies metų pasamdys KGB stukačių, kad lietuviukus vėl apiplėštų...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių