Quantcast

Ministerija pristatys rekomendacijas dėl muziejų paslaugų, skirtų žmonėms su negalia

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija antradienį pristatys tyrimą, kuriuo siekta parengti rekomendacijas dėl Lietuvos muziejų paslaugų, skirtų žmonėms su negalia, sistemos kūrimo, tobulinimo ir plėtros galimybių.

Pasak ministerijos, tyrime įvertinta, kaip muziejai ir jų vykdoma veikla prisideda prie visuomenės psichosocialinės ir dvasinės gerovės kūrimo, prioritetą teikiant žmonių su negalia poreikiams.

„Tyrimo rezultatais ir rekomendacijomis bus vadovaujamasi formuojant kultūros, sveikatos ir socialinės apsaugos politikos nuostatas dėl Lietuvos muziejų funkcijų ir veiklos organizavimo, siekiant užtikrinti žmonių su negalia socialinių ir kultūrinių poreikių tenkinimą ir sudaryti šiems žmonėms galimybes pilnavertiškai dalyvauti kultūroje bei naudotis kultūros paslaugomis“, – teigia ministerija.

Ministerija pažymi, jog muziejų prieinamumo žmonėms su negalia išsami analizė niekada nebuvo atlikta, taip pat nurodoma, kad muziejų bendradarbiavimas su sveikatos ir socialinių paslaugų srities specialistais, planuojant savo veiklas bei siekiant skatinti žmonių su negalia įsitraukimą į kultūrą ir dalyvavimą joje – ganėtinai fragmentiškas.

„Lietuvoje nėra strateginių muziejų veiklos gairių arba rekomendacijų žmonių su negalia socialinės ir kultūrinės integracijos srityje, o muziejuose nevykdomas sistemingas ir kryptingas paslaugų, skirtų žmonėms su negalia, kūrimas“, – nurodo ministerija.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau kaip 1 mlrd. pasaulio gyventojų (apie 15 proc. visos populiacijos) turi tam tikrą negalią, nulemtą sveikatos sutrikimų, visuomenės senėjimo ar kitų priežasčių, šis skaičius kasmet didėja.

Tyrimą ministerijos užsakymu atliko įmonė „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ bei Socialinių inovacijų institutas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių