Quantcast

Minint metus nuo Rusijos pradėjo karo prieš Ukrainą Lietuva dar kartą pasmerkė agresiją

Minint metus nuo Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą Lietuva dar kartą pasmerkė agresiją, pagerbė jos aukas.

Užsienio reikalų ministerija (URM) paskelbė pareiškimą, kad šį Rusijos karinė agresija, kaip ir Krymo aneksija 2014 metais bei 2022 metų neteisėtas sprendimas aneksuoti Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis, yra grubus tarptautinės teisės normų pažeidimas, sudarantis agresijos nusikaltimą.

„Lietuva tvirtai remia Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą su tarptautiniu mastu pripažintomis jos sienomis, ir jos prigimtinę teisę gintis nuo Rusijos agresijos. Lietuva griežtai smerkia ir niekada nepripažins Rusijos bandymų jėga perbraižyti tarptautinės bendruomenės pripažintų Ukrainos sienų ir bandymų aneksuoti Ukrainos teritorijas“, – sakoma karo metinių išvakarėse paskelbtame pareiškime.

Lietuva griežtai smerkia ir niekada nepripažins Rusijos bandymų jėga perbraižyti tarptautinės bendruomenės pripažintų Ukrainos sienų ir bandymų aneksuoti Ukrainos teritorijas.

Jame pažymima, kad besipriešindama Rusijos agresijai Ukraina gina ne tik regiono saugumą, bet ir bendras Europos ir viso demokratinio pasaulio vertybes ir laisves bei teise grįstos pasaulio tvarkos principus.

„Kartu su partneriais ir toliau visomis priemonėmis remsime Ukrainą ir jos žmones, kovojančius už savo laisvę ir demokratinę šalies ateitį, ir aktyviai prisidėsime prie tarptautinės bendruomenės pastangų stabdyti Rusijos agresiją bei siekti, kad Rusija išvestų savo pajėgas, atitrauktų karinę įrangą iš Ukrainos ir atlygintų Ukrainai padarytą žalą“, – žada URM.

Siekdama apriboti Rusijos pajėgumus tęsti karinę agresiją, Lietuva siekia tolesnio sankcijų Rusijai ir jos sąjungininkams griežtinimo, kviesdama visas tarptautinę teisę gerbiančias demokratines valstybes prisijungti prie Rusijos tarptautinės izoliacijos.

„Rusijos karas prieš Ukrainą nuo pirmųjų jo dienų pasižymėjo brutaliais karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui: buvo nužudyti, kankinti, neteisėtai sulaikyti, ištremti tūkstančiai ukrainiečių, įskaitant vaikus; milijonai ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus bei šalį. Tęsdama atakas prieš civilius gyventojus ir civilinę Ukrainos infrastruktūrą, Rusija vykdo dar vieną karo nusikaltimą“, – sako URM.

Pareiškime taip pat pažymima, kad Rusijos karas prieš Ukrainą sukėlė pasekmes viso pasaulio maisto, energetiniam saugumui, o Rusijos tęsiama dezinformacijos kampanija ir grasinimai branduoliniu ginklu demonstruoja visišką tarptautinio bendradarbiavimo normų nepaisymą.

Lietuva taip pat ragina kurti specialų tarptautinį tribunolą baudžiamajam persekiojimui už agresijos nusikaltimą, užtikrinant, kad teisinė atsakomybė būtų taikoma ne tik tiesioginiams nusikaltimų vykdytojams, bet ir jų iniciatoriams – Rusijos ir jai padedančios Baltarusijos politinei ir karinei vadovybei.

Penktadienį sueina metai, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą pradėdama didžiausią karą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Metus besitęsiantis karas jau nusinešė dešimtis tūkstančių gyvybių, nuniokojo Ukrainos infrastruktūrą ir pakenkė pasaulio ekonomikai.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaLietuvasmerkia agresijąUžsienio reikalų ministerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių