Quantcast

M. Adomėnas: svarstoma Rusijos ambasadorių Lietuvoje paskelbti persona non grata

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas sako, kad Lietuvoje svarstoma, ar Rusijos ambasadorius, Kremliui pradėjus agresiją Ukrainoje, liks dirbti Lietuvoje. Pasak jo, Rusijos ambasadoriaus Lietuvoje atšaukimo klausimą ketinama derinti su euroatlantiniais partneriais.

„Veiksmus dėl ambasadoriaus Lietuvoje atšaukimo ar išsiuntimo paskelbiant persona non grata mes deriname su bendraminčiais. Toks veiksmas turėtų prasmę, jei tai būtų kolektyvinis Europos, NATO šalių atsakas į Rusijos agresiją. Šis procesas vyksta“, – penktadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė M. Adomėnas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Aleksejus Isakovas. Jam įteikta nota. Ketvirtadienį Latvija atšaukė savo ambasadorių iš Maskvos konsultacijų. Komentuodamas šią situaciją užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį teigė, kad Lietuva šiuo klausimu „svarsto įvairius variantus“.

Imasi veiksmų dėl „medžiojamų“ žmonių

M. Adomėnas teigia, kad šiuo metu Lietuva ėmėsi iniciatyvos iš Kijevo perkelti asmenis, kurie gali būti įtraukti į Rusijos sudaromus sąrašus ir jų gyvybei yra kilusi grėsmė.

„Baltarusijos ir Rusijos pilietinės visuomenės, esančios Kijeve, situacija yra problemiška ir žinome apie medžiojamų asmenų sąrašus, kuriuos Rusija nutekino. Mes imamės veiksmų, kad tie žmonės galėtų būti perkelti į Šengeno valstybes, į ES valstybes ir į Lietuvą. Su jais mezgamas ryšys informacinėje erdvėje“, – penktadienį Vyriausybėje kalbėjo viceministras.

ELTA primena, kad šią savaitę Jungtinės Valstijos paskelbė perspėjo Jungtines Tautas dėl „patikimos informacijos, rodančios, kad Rusijos pajėgos sudaro sąrašus identifikuotų ukrainiečių, kurie bus nužudyti arba išsiųsti į stovyklas po karinės okupacijos“.

Baltarusijos ir Rusijos pilietinės visuomenės, esančios Kijeve, situacija yra problemiška ir žinome apie medžiojamų asmenų sąrašus, kuriuos Rusija nutekino.

Feisbukas ketvirtadienį paskelbė apie galimybę ukrainiečiams apsisaugoti, kad nebūtų įtraukti į Rusijos sudaromus žmonių, kurie bus nužudyti, sąrašus.

Ukrainos žmonės gali uždaryti savo feisbuko puslapius, vartotojai gali blokuoti žmones, kurių nepažįsta, kad jie negalėtų atsisiųsti ir dalytis jų profilio nuotraukomis.

Ragina ES taikyti sankcijas Baltarusijai

M. Adomėnas sako, kad Lietuva ragina ES partnerius pritaikyti sankcijas Baltarusijai dėl jos dalyvavimo Rusijai vykdant agresiją prieš Ukrainą.

„Dėl sankcijų Baltarusijai. Mes pirmiausiai kviečiame įdėti į Europos Sąjungos sankcijų paketą „Belaruskalij“ trąšas ir taip pat nemažai su valdžia ir karo pramone susijusių Baltarusijos įmonių. Tai būtų tiesioginė reakcija į Baltarusijos dalyvavimą, kaip agresijos šalies, prasidėjusiame kare prieš Ukrainą“, – penktadienį Vyriausybėje vykusioje spaudos konferencijoje sakė M. Adomėnas.

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį vykusiame viršūnių susitikime susitarė dėl sankcijų Rusijai už jos invaziją į Ukrainą. Nusitaikyta į pagrindinius Rusijos ekonomikos sektorius.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį įvedė sankcijas 24 Baltarusijos asmenims ir organizacijoms „dėl Baltarusijos paramos Rusijos invazijai" į Ukrainą.

Baltarusija, Rusijos sąjungininkė, esanti palei Ukrainos šiaurinę sieną ir netoli Ukrainos sostinės Kijevo, priėmė dešimtis tūkstančių Rusijos karių, kurie pasinaudojo ja kaip placdarmu puolimui.

Baltarusijos autokratinis lyderis Aliaksandras Lukašenka sakė, kad jo ginkluotosios pajėgos nedalyvauja, tačiau Ukraina pabrėžė, kad Rusija ją puola su Baltarusijos pagalba.


Šiame straipsnyje: Mantas AdomėnasRusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių