Quantcast

LSDP siūlymai dėl migrantų krizės: atsisakyti karo retorikos, siekti ES pagalbos

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) sprendžiant migrantų krizę ragina atsisakyti karo retorikos, siekti daugiau Europos Sąjungos (ES) pagalbos.

Socialdemokratai laikosi pozicijos, kad būtina „aiškiai atskirti neteisėtai valdžią užgrobusio Aliaksandro Lukašenkos režimo nusikalstamus veiksmus nuo migrantų, iš kurių dauguma yra pakliuvę į sąmoningai režimo organizuojamos neteisėtos migracijos spąstus“.

„Kilus krizei, valdantieji migrantus siūlė traktuoti kaip „hibridinio karo dalyvius“ ir karo retorika baugino šalies gyventojus esą nacionalinio saugumo interesų vardan galima paminti migrantų žmogaus teises“, – LSDP pranešime cituojama partijos pirmininkė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų parengtame dokumente valdantiesiems siūloma „atsisakyti karo retorikos bei migrantų kaltinimo, kurstančio visuomenės baimes ir metančio šešėlį Lietuvos užsienio politikos krypčiai“.

Migrantų tapatybės nustatymo, prieglobsčio prašymų nagrinėjimo bei žmogaus teisių užtikrinimo problemas siūloma spręsti naudojantis prieinamais tarptautiniais mechanizmais, su ES pagalba bei „atsisakius perteklinės biurokratijos efektyviai užtikrinti pilną elektroninę sienos stebėseną bei fizinę kontrolę“.

Jauniausias sieną neteisėtai kirtęs asmuo – kelių dienų naujagimis, vyriausias – 80 metų senjoras, turime besilaukiančių moterų.

LSDP pirmininkės pavaduotoja, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Dovilė Šakalienė teigia, kad dėl A. Lukašenkos režimo privaloma imtis kuo griežtesnių priemonių, aiškiai rodančių vieningą ES veikimą saugant Lietuvos rytinę ir visos ES išorinę sieną, bet neteisėtai sieną kirtusių migrantų atvejus reikia vertinti individualiai, nes kiekvienas sieną kirtęs asmuo yra skirtingas.

„Jauniausias sieną neteisėtai kirtęs asmuo – kelių dienų naujagimis, vyriausias – 80 metų senjoras, turime besilaukiančių moterų. Dalis yra pabėgėliai, dalis – ekonominiai migrantai. Galime ir turime suderinti nacionalinio saugumo ir žmogaus teisių standartus“, – pranešime cituojama D. Šakalienė.

„Kviečiame nekenkti Lietuvos, kaip aktyviai žmogaus teisių ir laisvių principus tarptautinėje erdvėje ginančios šalies, reputacijai ir užtikrinti, kad kiekvieno migranto atveju bus taikomos tarptautinius standartus atitinkančios bei Jungtinių Tautų Konvencijos dėl pabėgėlių statuso nuostatų nepažeidžiančios procedūros“, – pabrėžia parlamentarė.

Socialdemokratai laikosi nuomonės, kad Lietuvai būtina stiprinti prieglobsčio procedūrų gebėjimus dviem kryptimis: kreiptis į kompetentingas ES institucijas, konkrečiai EASO (Europos prieglobsčio paramos biurą) dėl patyrusių pareigūnų skyrimo padėti skubiai ir kvalifikuotai išnagrinėti didelį kiekį prašymų. Antra – siekiant užtikrinti ilgalaikį pasirengimą panašioms situacijoms, skirti papildomus resursus Migracijos departamentui.

Dalį integracijos programos vykdymo socialdemokratai siūlo deleguoti savivaldybėms, sukuriant finansavimo formą, pavyzdžiui, numatant pinigų „krepšelį“ už kiekvieną asmenį, kuriam suteikiamas prieglobstis, kad pabėgėlių priėmimas ir integracija netaptų iššūkiu ir našta savivaldybių biudžetams.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su ženkliai išaugusia neteisėta migracija, iš viso šiemet per Baltarusiją į šalį jau bandė patekti daugiau nei 2,3 tūkst. nelegalių migrantų. Lietuvos pareigūnai vadina išaugusią migraciją organizuota kaimyninės šalies režimo akcija prieš Lietuvą.


Šiame straipsnyje: LSDPmigrantų krizėpasiūlymai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nupušę ir prakeikti socdemai,žmonės bijo ne dėl retorikos,o dėl to kad savo akimis mato kas vyksta švedijoje,vokietijoje,prancūzijoje ir kitur.

Pensininkas

Pensininkas portretas
Koki marazma cia rasot, kerta siena - saudyti vietoj ir taskas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių