Quantcast

Lošimas be kozirių: kas slypi už STT išpuolio prieš žurnalistus?

Žinių tarnybos darbuotojai atsisakė dalyvauti, remdamiesi Visuomenės informavimo įstatymo 8 straipsnyje įtvirtinta viešosios informacijos rengėjų, platintojų, savininko ar žurnalisto teise išsaugoti informacijos šaltinio paslaptį, neatskleisti informacijos šaltinio.

Tada tokio paaiškinimo raštu užteko.

Komentaras
Dainius Radzevičius, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas

Manau, kad lazdą perlenkė teisėsaugos struktūros ir teismas, kuris sankcionavo jų veiksmus. Tačiau labiausiai persistengė tie, kurie įvardijo tą informaciją kaip slaptą. Mes su kolegomis daug kartų skaitėme tą pranešimą. Nieko slapto ten neradome. Stebina, kad tokie pranešimai tampa valstybės paslaptimis, kurią kažkaip nutekino, o paskui dėl to pradėjo dar ir tyrimą. Taigi kyla klausimas, kas suinteresuotas įslaptinti dalykus, kurie nėra slapti, paskui nutekinti žurnalistams ir atlikti tyrimus dėl žurnalistų, o ne dėl pareigūnų, kurie visa tai paviešino? Tai – negražūs politiniai žaidimai, į kuriuos žurnalistai įtraukiami nuolat. Prisiminkime, R.Pakso apkaltą, kiek pažymų tada buvo paskleista – slaptų dokumentų, pokalbių išrašų. Ir tai buvo masinis reiškinys. Tada jokios žurnalistų apklausos nebuvo vykdomos. Didieji Lietuvos dienraščiai ne kartą yra paviešinę įvairias ikiteisminio tyrimo medžiagas, bet niekas jų nekvotė. Ir štai viena profesionaliausių žiniasklaidos priemonių – BNS, kuri informaciją pateikė labai subalansuotai, atsidūrė taikiklyje. Man tai kol kas nesuvokiama. Dabar žurnalistai turi imtis teisinės gynybos, nes šiandien vyksta teisinės procedūros – jos formaliai vadinamos liudytojų apklausomis, o realiai atrodo kaip įtariamųjų kvota. Jeigu demonstratyviai dviejų augalotų vyrų išsivedama žurnalistė iš Seimo, atimami kompiuteriai, daiktai, uždraudžiama bendrauti apie ikiteisminį tyrimą, procedūra labiau primena nusikaltėlių gaudymą nei liudytojų apklausą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Kremlius, LT prezidentūra ar korupcija valdo mūsų teisėsaugą, kuri savo ruožtu valdo visą Lietuvą? N.P: čia tas pats teisėjas Viederis, kuris paleido mafijozį, nors tas buvo ieškomas Interpolo ir todėl sulaikytas. Mafioziui teisėjas Viederis skyrė juokingą užstatą ir tas pabėgo. Viederiui nuo to nė plaukas nuo galvos nenukrito. Po kiek tokios paslaugos? - štai kokie teisėsaugininkai ir spectarnybininkai valdo Lietuvą, o prezidentūra, dalis politologų ir dalis teisės ekspertų aiškina, kad seimas neturi teisės kontroliuoti teisėsaugos. Parlamentinės kontrolės nebuvimas baigiasi absurdiškais ir neteisėtais prezidentūros kontroliuojamų jėgos struktūrų veiksmais, kuriais tyčia kompromituojama Lietuva: "Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas Gediminas Viederis 2013 m. lapkričio 7 d. nutartimi sankcionavo ir STT agentams leido atlikti kratas bei kompiuterių poėmius."

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
STT panaudojimas prieš žurnalistus- neteisėtas gen.prokuratūros veiksmas: ne STT vadovauja šiam tyrimui, o gen.prokuratūra, gavusi iš VSD prašymą ar nurodymą. STT darbuotojai šiuo konkrečiu atveju neturi pasirinkimo - jie priversti vykdyti prokuroro, paskirto tirti šią bylą, visus nurodymus. Bet ar teisėti šio prokuroro nurodymai? Ar teisėtas STT panaudojimas, juk ši įstaiga įsteigta kyšininkams-pareigūnams gaudymui, o ne žurnalistų persekiojimui. Gen.prokuratūra, VSD ir STT visada įsitikinę, kad naudoti perteklinę jėgą prieš moteris, vaikus, senukus, žurnalistus yra įprasta, teisėta ir todėl teisinga bei garbinga. LT teisėsaugininkai - kaip soldafonai, kuriems Seimas per klaidą suteikė per daug galių ir beveik nusišalino nuo tokių teisėsaugos įstaigų kontrolės. Todėl jose įsivyravo cinikai, bejausmiai, žiaurūs žmonės, kurie persekioja ir gąsdina vaikus, piešiančius kreidelėmis žodį TIE-SOS , norinčias gimdyti namuose mamas ir tam meta milžiniškas pajėgas,iššvaistydami milijonus

tai klaipėdietei

tai klaipėdietei portretas
tikrai gyvename laisvoje Lietuvoje, o jei tau trūksta laisvės, tai jos perteklius yrs rusijoje, gali pasidomėti, juolab, kad Klipėda tiesiog prikimšta ruskių, kurie atsakingai dirba putinui. O šiaip, tai pasakysiu, kad ir žurnalistai turi stengtis nekišti valstybei pagalių ir elgtis padoriai, tuomet nereikės jokiems balsiams isterikuoti. Manau, kad čia nėra jokios pasaulio pabaigos, ir mes turime išmokti nepakibti ant ruskių ar jiems dirbančių metamos meškerės. Jei kažkokie dokumentai yra paslaptis, tai ir tie žurnaliūgos privalo tai suprasti, o ne demonstruoti savo viršenybę prieš įstatymą.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių