Quantcast

Lietuvos Seimas ragina tarptautiniu lygiu Rusiją pripažinti teroristine valstybe

Lietuvos Seimas ragina tarptautiniu lygiu pripažinti Rusiją teroristine valstybe, o ten veikiančių politinių partijų narius įtraukti į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus.

Už tokią rezoliuciją antradienį balsavo 114 parlamentarų, prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo.

„Visų pirma kviečiame Europos Sąjungą ir jos valstybės nares bendrais veiksmais išplėsti ES teisinę sistemą, pagal kurią valstybės būtų pripažįstamos terorizmą remiančiomis ir teroristines priemones naudojančiomis valstybėmis, raginame užtikrinti Europos Sąjungos sankcijų politikos įgyvendinimą užkertant kelią bet kokiam sankcijų apėjimui (...)“, – sakė rezoliucijos iniciatorius liberalas Raimundas Lopata.

„Išties pritariu jūsų rezoliucijos tekstui, kad ragina Lietuva Europą, bet turbūt Lietuva ir turi rodyti pavyzdį. Man tai nesuprantama, kaip iki šiol dar per Lietuvos teritoriją keliauja rusiškos dujos į Karaliaučių. Lietuva gauna pinigus, ima iš teroristinės Rusijos pinigus už tą tranzitą. Vokiečiai kažkaip tai sugebėjo susitvarkyti su „Nord Stream“. Kada Lietuva susitvarkys?“ – klausė „darbietis“ Artūras Skardžius.

Pagal priimtą dokumentą, Lietuvos Vyriausybei siūloma tarptautiniu lygmeniu kelti Rusijos pripažinimo terorizmą remiančia ir vykdančia valstybe klausimą, o jos atsakomybės už karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui ar genocidą Ukrainoje bei Specialiojo Tarptautinio Baudžiamojo Tribunolo įsteigimo klausimus kelti ir spręsti tiek Europos Sąjungos, tiek viso demokratinio pasaulio lygmeniu.

Lietuvos Seimas dar pernai gegužę pripažino Rusiją terorizmą remiančia ir vykdančia valstybe už pradėtą karą Ukrainoje ir ten vykdomus nusikaltimus.

Nauja rezoliucija taip pat Vyriausybė raginama ES lygiu siekti, kad už teroristinės valstybės veiksmus atsakytų partijos, tai yra partija „Vieningoji Rusija“, Rusijos komunistų partija, Rusijos liberalų demokratų partija, „Teisingoji Rusija“, o jų nariai turėtų būti įtraukti į ES sankcijų sąrašus.

Be to, siūloma griežtinti atsakomybę už tarptautinių sankcijų įgyvendinimą ir mėginimus jas apeiti, sukurti veikiantį nacionalinį kontrolės mechanizmą ir priemones, kurios užtikrintų ne tik dvejopo naudojimo prekių, bet ir galimai dvejopo naudojimo prekių arba jautrių technologijų, kurios gali būti panaudotos karinėms reikmėms, eksporto ir tranzito kontrolę.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras Ukrainojeteroristinė valstybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių