Quantcast

Lietuvos ambasadą Pekine pasiūlyta pervadinti Reikalų patikėtinio biuru

  • Teksto dydis:

Kinijai siekiant Lietuvos atstovybę Pekine pervadinti Reikalų patikėtinio biuru, konsultacijoms atšaukta ambasados laikinoji reikalų patikėtinė Audra Čiapienė.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad tai nėra ambasados uždarymas.

„Labai griežtai noriu pasakyti, kad tai nėra ambasados uždarymas. Diplomatė grįžta konsultacijoms dėl to, kad yra išsiskyrusios nuomonės tarp mūsų ir Kinijos, kokios yra galimybės pakeisti atstovybės pavadinimą“, – trečiadienį žurnalistams teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Anot jo, Lietuva gali svarstyti „įvairius pasiūlymus“ dėl atstovybės pavadinimo keitimo, tačiau jie turi būti suderinti su Lietuvos įstatymais.

Kaip BNS informavo Užsienio reikalų ministerija (URM), Lietuvos atstovybę Kinijoje pasiūlyta pavadinti Reikalų patikėtinio biuru (Office of the Charge d‘Affaires).

„Galime svarstyti įvairius pasiūlymus, tik jie turi būti suderinti su mūsų teise. Bet koks vienašališkas sprendimas keisti pavadinimą kitos valstybės, tai valstybei atsisakant pačiai ar neturint galimybės to padaryti, prieštarauja Vienos konvencijai“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, diplomatai susigrąžinti konsultacijoms, nes neaišku, kas jų būtų laukę po to, kai Kinija vienašališkai pakeistų pavadinimą.

„Interpretacijos galimos įvairios, sakykime, dėl jų kiniškų tapatybės kortelių tolesnio galiojimo, kuris iš esmės užtikrina jų teisę laisvai keliauti, judėti jų gyvenamam mieste ir valstybėje“, – tvirtino G. Landsbergis.

Labai griežtai noriu pasakyti, kad tai nėra ambasados uždarymas.

URM teigimu, šiuo metu vyksta diskusijos dėl Lietuvos atstovybės Kinijoje ir Kinijos atstovybės Lietuvoje darbo tvarkos techninių aplinkybių – laukiama, kol Kinija priims sprendimą pratęsti Lietuvos diplomatų akreditacijų Kinijoje galiojimą.

Kadangi pavaduojančio diplomato Pekine nėra, ambasada laikinai tęsia darbą nuotoliniu būdu.

Kaip ir anksčiau, Kinijoje esantiems Lietuvos piliečiams konsulinės paslaugos bus teikiamos nuotoliniu būdu ribota apimtimi.

URM teigia, kad Lietuva pasirengusi ir toliau tęsti diskusijas su Kinija ir atkurti ambasados darbą pilna apimtimi, kai bus pasiektas abiem pusėms tinkantis susitarimas.

Kinija pastaruoju metu reiškė protestus dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, salos atstovybės atidarymo Vilniuje.

Pašlijus šalių santykiams, Kinija rugpjūtį atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje ir pareikalavo, kad Vilnius padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Lapkritį Kinija, reaguodama į Taivaniečių atstovybės atidarymą Vilniuje, pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva – diplomatinėms atstovybėms Vilniuje ir Pekine pradėjo vadovauti žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai, o ne ambasadoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Centas

Centas portretas
O kinu Lietuvoje jau pervadino?

Anonimas

Anonimas portretas
Tikriausiai į kokios nors Liandzbirkijos ar panašiai.

Vau!

Vau! portretas
Landsbergi, tai neslėpk nuo visuomenės į kokį pavadinimą siūlo Kinija pakeisti Lietuvos ambasados pavadinimą?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių