Quantcast

Lietuvos ambasadorius sugrįžo į Kyjivą

Lietuvos ambasadorius Valdemaras Sarapinas ketvirtadienį grįžo dirbti į Kyjivą, invaziją tęsiančioms Rusijos pajėgoms atsitraukus nuo Ukrainos sostinės.

„Tik ką įžengiau pro ambasados duris“, – BNS sakė diplomatas.

Pastaruoju metu Lietuvos ambasada veikė Lvive, dar anksčiau ji dirbo Ukrainos-Lenkijos pasienyje. Lietuvos užsienio reikalų ministerija šią savaitę paskelbė apie sprendimą grąžinti ambasadorių į Kyjivą.

Pasak ambasadoriaus, Kyjive dirbs šeši Lietuvos diplomatai ir keli kiti darbuotojai. Iki personalo evakuacijos prieš prasidedant Rusijos invazijai vasarį diplomatinėje atstovybėje dirbo 32 žmonės.

V. Sarapinas patvirtino, kad Lietuva yra pirmoji šalis, grąžinusi ambasadą į Kyjivą. Nepaisant prasidėjusio karo, Ukrainos sostinės nepaliko Lenkijos ir Šventojo Sosto diplomatinės atstovybės.

„Esu pirmas, kuris buvo išvykęs, bet grįžo“, – kalbėjo Lietuvos diplomatas.

Jis nurodė, kad dirbdamas Kyjive sieks toliau nuolat palaikyti kontaktus su ukrainiečių pareigūnais, konkrečiai Užsienio reikalų, Gynybos ministerijų bei parlamento atstovais.

Esu pirmas, kuris buvo išvykęs, bet grįžo.

V. Sarapinas sakė taip pat laukiantis tolesnių aukšto lygio Lietuvos pareigūnų vizitų.

Ukrainoje nuo karo pradžios viešėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, užsienio reikalų, krašto apsaugos, sveikatos apsaugos ministrai, parlamentarai.

„Ukrainiečiams labai svarbi ne tik karinė, materialinė, humanitarinė pagalba, kurią bandome koodinuoti, bet ir politinė bei moralinė parama, ypač tie gyvi vizitai. Ukrainiečiai jų labai laukia ir jie tęsis“, – sakė V. Sarapinas.

Pasak jo, atsitraukus Rusijos pajėgoms Kyjivas grįžta į įprasto gyvenimo vėžes.

„Dar prieš porą savaičių tai buvo miręs miestas, – kalbėjo diplomatas. – Dabar gatvėse jau yra ir žmonių, ir automobilių, ir kavinukės atsidaro. Atsirado gyvybės“.

Rusijai atsitraukus nuo šiaurinės Ukrainos dalies, Kyjivas ir Vakarų šalys baiminasi suintensyvėsiančio puolimo pietinėje ir rytinėje šalies dalyje.


Šiame straipsnyje: Valdemaras SarapinasLietuvos ambasadoriuskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių