Quantcast

Dėl Rasų kapinių rekonstrukcijos – Lenkijos ministro kritika

Vilniuje viešintis Lenkijos vicepremjeras, kultūros ir nacionalinio paveldo ministras Piotras Glinskis sako, kad Vilniaus Rasų kapines rekonstruojantys rangovai neišpildė visų paveldosaugos reikalavimų.

Pasak jo, nagrinėti situacijos gruodį atvyks ekspertai iš Lenkijos.

„Rangovas neišpildė visų paveldosaugos reikalavimų, todėl gruodžio pradžioje atvyks specialistų iš Lenkijos. Jie kartu su Lietuvos specialistais ir vietos valdžia priims atitinkamų sprendimų“, – žurnalistams antradienį sakė kapines aplankęs ministras.

„Signalai, kad ne viskas daroma, kaip turėtų būti, mus pasiekdavo. Penktadienį Varšuvoje kalbėjausi su Lietuvos kultūros ministre. Lietuvos valdžia ir savivaldos institucijos palankiai vertina galimybę ištaisyti atliktus darbus, jeigu jie neatitinka kokių nors standartų“, – pridūrė jis.

P. Glinskio pasisakymo įrašą BNS perdavė Lenkijos radijas.

Signalai, kad ne viskas daroma, kaip turėtų būti, mus pasiekdavo.

XVIII a. įrengtų Rasų kapinių rekonstrukcijos darbus kovo mėnesį pradėjo bendrovės „Ekstra statyba“ ir „Litcon“, pasirašiusios sutartį su sostinės savivaldybe.

Planuojama sutvarkyti šešias Rasų kapinių koplyčias, tvorą, beveik 350 avarinės būklės kapų. Taip pat žadama atnaujinti ir sutvarkyti istorinius kapinių takus, laiptus, apšvietimą, stabilizuoti slenkančius šlaitus, įrengti vaizdo stebėjimo kameras.

Visuomeninės Rasų kapinių draugijos pirmininkė Alicija Klimaševska lapkritį sukritikavo vykstančius rekonstrukcijos darbus ir teigė, kad jais turi rūpintis tikri restauratoriai, o ne statybų įmonės, rašė naujienų portalas 15min.lt.

Vilniaus miesto savivaldybė tikina, kad išties Rasų kapinių renovacija nevyksta visiškai taip, kaip turėtų vykti, tačiau tvirtino darbų eigą kontroliuojanti.

Vis dėlto P. Glinskas teigė esąs nusiteikęs optimistiškai.

„Apskritai gerai, kad tokie dalykai yra daromi. Gerai, kad Lietuva taip pat skiria šiam reikalui europinių lėšų“, – sakė Lenkijos ministras.

Istorinės Rasų kapinės bus baigtos tvarkyti iki 2020 metų, tam bus skirta 2 mln. eurų. Šiose kapinėse yra palaidota Lenkijos maršalo Juzefo Pilsudskio širdis, jo motina ir lenkų kariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys

Stasys portretas
Kazko nesuprantu .kodel lenkas leidzia sau komanduoti ,issakyti pastabas,kritikuoti darbus ,jeigu del to Pilsuckio .tai tegu ji pasiima ,jis mums ne dede .kazin ar kas priestaraus ,o taip seimininkauti tai gal nepriimtina.O gal musu salis Lenkijai kazko daug skolinga kad cia taip ?

tataigi

tataigi portretas
Malonu, kad Vilniuje taip susirūpinę lenkų kariais, tačiau gal malonėtų pasirūpinti ir lietuvių atminimu? Kodėl nėra atminimo lentų, kad lenkai, prieš pasitraukdami iš Vilniaus, išžudė Vilniuje kalinčius lietuvius? O vėliau su lagaminais puolė į glėbį Lietuvos pasieniečiams, kad leistų pasitraukti per Lietuvą?

Nu jo

Nu jo portretas
Ne jūsų čia reikalas. Pasiimkit tą savo Pilsudskį ir drožkit iš kur atvykę...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių