Quantcast

Lietuvai – padėka už puikias sąlygas ruošiantis priimti vokiečių karius

  • Teksto dydis:

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen ketvirtadienį padėkojo Lietuvai už puikias sąlygas ruošiantis kitais metais priimti vokiečių karius į šalyje kuriamą tarptautinį sąjungininkų batalioną.

„Noriu padėkoti jums ir jūsų šaliai už tai, kad esate puiki priimančioji šalis. Mes radome viską paruoštą Vokietijos kariams“, - žurnalistams Vilniuje sakė U. von der Leyen.

Vokietija vadovaus Lietuvoje nuo kitų metų dislokuojamam tarptautiniam sąjungininkų batalionui. Prie jo planuoja jungtis Beniliukso šalių, Norvegijos, Kroatijos, Prancūzijos kariai.

Su U. von der Leyen susitikęs Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad vokiečių sprendimas vadovauti Lietuvoje kuriamam batalionui rodo NATO vienybę.

„Šis Vokietijos sprendimas dar kartą patvirtina, kad Aljansas yra vieningas, aktyviai reaguojantis į naujus saugumo iššūkius ir tai darantis kolektyviai“, - Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas J.Olekas.

U. von der Leyen teigė, kad Vokietija prie kuriamo bataliono prisidės maždaug 450 karių, o Lietuvoje toks karinis vienetas atsiras pirmas iš visų Baltijos šalių ir Lenkijos.

„Tai kariai, pasiruošę bet kokio tipo misijai“, - kalbėjo ministrė.

Be techninio ir logistinio palaikymo, U. von der Leyen Lietuvai žadėjo „visapusį oro gynybos paketą“, tačiau neįvardijo konkrečios technikos. Į Sausumos pajėgų vystymą orientuota Lietuvos kariuomenė šiuo metu turi tik trumpojo nuotolio oro gynybos sistemas, tačiau šiuo metu derasi su Norvegija dėl vidutinio nuotolio priešlėktuvinių sistemų įsigijimo.

Tuo metu vienas Vokietijos brigados generolas Michaelis Gschossmannas (Michaelis Gšosmanas) praėjusį mėnesį užsiminė, kad Baltijos šalyse galėtų būti dislokuotos ilgojo nuotolio „Patriot“ sistemos.

Visgi U. von der Leyen neatskleidė, ar tarp į Lietuvą siunčiamos vokiečių technikos bus „Patriot“ sistemos, galinčios numušti orlaivius ar balistines raketas.

Siekiant atgrasyti Rusiją, NATO po tarptautinį sąjungininkų batalioną nusprendė dislokuoti kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje.

Reiškė palaikymą ES karinei sąjungai

Vilniuje ketvirtadienį viešinti Vokietijos gynybos ministrė U. von der Leyen reiškė palaikymą gilesnei Europos Sąjungos (ES) karinei integracijai ir sakė, kad tai nekenks NATO.

„Atėjo laikas Europai judėti į priekį ties Europos gynybos sąjungos kūrimu. Žmonėms to reikia ir jie teisūs, nes kai matome mus supančias grėsmes, mes žinome, kad jokia šalis savo pastangomis su tuo nesusitvarkys“, - žurnalistams sakė U. von der Leyen.

„Čia nebūtų jokio prieštaravimo NATO. (...) Taip būtų kuriama NATO pridėtinė vertė, nes NATO šeimai reikia stipraus europinio ramsčio“, - pridūrė ministrė.

Neseniai tokiai iniciatyvai palaikymą išreiškė ir Višegrado šalys - Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija.

Bendros Europos Sąjungos kariuomenės iniciatoriai teigia, kad tai reikalinga reaguojant į besitęsiantį nelegalių migrantų antplūdį ir išaugusią terorizmo grėsmę.

„Ministrė pasiūlė Lietuvai pasinaudoti Vokietijos gynybos ministerijos patirtimi kaip užtikrinti skaidrų lėšų panaudojimą vykdant viešuosius pirkimus ir pakvietė mūsų šalies atstovus atvykti susipažinti su savo sistema“, - taip pat nurodo prezidentūra.

Lietuvos Viešųjų pirkimų tarnyba neseniai paskelbė, kad kariuomenė 2014 metais aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina pirko virtuvės reikmenų.

Pastabų ir rekomendacijų dėl viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų nesilaikymo Krašto apsaugos ministerijai taip pat yra išsakiusi Valstybės kontrolė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar prisimenu

dar prisimenu portretas
Buvo rusas ,buvo vokietis ir vėl vokietis ...tegu jis svečiuojasi , tik našaudykime TŪ ką JIS NURODYS.

...

... portretas
VĖL vokiečiai, tai ir vėl žydšaudystė prasidės?.. :

Pamastymas

Pamastymas portretas
Ir vel, moteriške,kariauja.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių