Quantcast

Lietuvai rengiantis priimti Vokietijos brigadą, šalių atstovai aptarė poreikius

  • Teksto dydis:

Lietuvoje rengiantis priimti Vokietijos brigadą, abiejų šalių atstovai antradienį aptarė svarbiausius su tuo susijusius klausimus.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, krašto apsaugos viceministrai Vilius Semeška ir Margiris Abukevičius svarbiausius Lietuvai priskirtos brigados klausimus aptarė su Vilniuje apsilankiusiu Vokietijos gynybos ministerijos valstybės sekretoriumi Benediktu Zimmeriu.

Vykdomus ir planuojamus infrastruktūros bei įsigijimų projektus aptaręs viceministras V. Semeška pabrėžė, kad Lietuva deda visas pastangas, kad sąjungininkų brigadą šalyje būtų galima priimti pilna apimtimi.

„Vokietijos karių buvimas Lietuvoje – vienas pagrindinių atgrasymo faktorių. Džiaugiamės, kad vokiečiai yra sustiprinę savo pajėgų buvimą NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje, o taip pat – įsipareigoję sustiprinti savo buvimą Lietuvoje iki brigados lygio, – kalbėjo V. Semeška. – Brigados štabas Lietuvoje jau dislokuotas, darome viską, kad kuo greičiau ir kokybiškiau priimtume Lietuvoje visą brigadą. Planuojami ir jau pradėti bendros su Vokietija infrastruktūros darbai, plečiama priimančiosios šalies parama, derinami bendri ginkluotės sistemų įsigijimai.“

Vokietijos karių buvimas Lietuvoje – vienas pagrindinių atgrasymo faktorių.

Viceministras M. Abukevičius su svečiu iš Vokietijos aptarė NATO adaptacijos ir artėjančio Aljanso viršūnių susitikimo klausimus bei akcentavo paramos Ukrainai svarbą.

„Tikimės tvirto mūsų šalių bendradarbiavimo tiek įgyvendinant NATO viršūnių susitikimo Madride sprendimus, tiek rengiantis NATO viršūnių susitikimui Vilniuje kitais metais. Atgrasymo ir gynybos stiprinimas turi išlikti NATO prioritetu. Mums ypač aktualu yra oro gynyba. Darbotvarkės viršūnėje turi išlikti ir parama Ukrainai“, – sakė M. Abukevičius.

Vokietijos ir Lietuvos vadovai birželio mėnesį sutarė dėl Vokietijos brigados priskyrimo Lietuvai. Vėliau Madride vykusiame viršūnių susitikime NATO šalių vadovai patvirtino planus, kuriuose numatyta rytiniame Aljanso sparne, įskaitant Lietuvą, esant poreikiui didinti prieš kelerius metus dislokuotas pajėgas.

Rugsėjo pradžioje į Lietuvą atvyko pirmieji Lietuvoje dislokuojamos vokiečių brigados kariai.

Elementą sudaro apie 100 karių ir keliasdešimt technikos vienetų, skirtų vadovavimui, apsaugai, ryšiams, žvalgybai ir logistikai.

Vokietija taip pat vadovauja Lietuvoje 2017 metais dislokuotam tarptautiniam NATO batalionui.

Didinti NATO karių skaičių Baltijos šalyse nutarta Rusijai pradėjus plataus masto invaziją Ukrainoje šiemet vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių