Quantcast

Lietuva sveikina ES ir Jungtinės Karalystės susitarimą

Lietuva sveikina Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinės Karalystės (JK) susitarimą dėl prekybos ryšių po „Brexito“.

„ES ir JK partnerystės susitarimas suteikia ilgai laukto aiškumo visiems, kurių kasdienis gyvenimas susijęs su JK – tiek verslo bendruomenei, tiek visiems Lietuvos piliečiams, ketinantiems vykti į JK. Lietuvai ypač svarbu, kad ilgamečiai artimi santykiai su JK bus ir toliau puoselėjami“ – teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė ketvirtadienį po kone dešimt mėnesių trukusių derybų ketvirtadienį pasiekė susitarimą dėl prekybos ryšių po „Brexito“, padėsiantį sušvelninti ekonominį smūgį Britanijai pasitraukus iš Bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

ES ir JK derėjosi dėl bendradarbiavimo sąlygų vienuolikoje sričių: prekybos prekėmis ir paslaugomis, sąžiningų konkurencinių sąlygų, transporto, energetikos, žvejybos, mobilumo ir socialinės apsaugos klausimų koordinavimo, teisėsaugos bendradarbiavimo, tematinio bendradarbiavimo, JK dalyvavimo ES programose ir kitų horizontalių klausimų bei susitarimo valdymo.

Anot URM pranešimo, pasiektame susitarime atspindėti ir Lietuvai svarbūs aspektai. „Lietuva nuosekliai palaikė tikslą siekti plataus, visaapimančio susitarimo su JK ir pabrėžė glaudaus bendradarbiavimo svarbą transporto, piliečių mobilumo bei socialinės apsaugos klausimų koordinavimo srityse. Šios nuostatos įtrauktos į šiandien pasiektą susitarimą“, – pažymima pranešime.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad susitarimas nėra narystė ES, tad pokyčių bus. Verslo atstovai su laukiančiais pokyčiais gali susipažinti viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ interneto puslapyje. Piliečiai, ketinantys išvykti dirbti ar studijuoti į JK, su JK imigracijos politikos pokyčiais gali susipažinti JK vidaus reikalų ministerijos interneto puslapyje.

Anot URM, Lietuvos piliečiai, jau esantys JK bei įgiję vieną iš dviejų JK ES piliečiams bei jų šeimos nariams suteikiamų gyventojo statusų (nuolatinį, angl. settled, arba nenuolatinį, angl. pre-settled), jokių pokyčių nepajus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopūstas

Kopūstas  portretas
Nu smagu jog taip.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių