Quantcast

Lietuva su JAV sutarė nuodugniai tikrinti 5G įrangos tiekėjus

Lietuva su Jungtinėmis Valstijomis pasirašė bendrą deklaraciją, kuria sutarė stiprinti bendradarbiavimą kuriant penktosios kartos komunikacijos tinklus 5G ir nuodugniai tikrinti techninės bei programinės įrangos tiekėjus.

Susitarimo memorandumą Vašingtone pasirašė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjus).

JAV administracija pastaraisiais metais spaudžia sąjungininkes neleisti Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ dalyvauti kuriant 5G tinklus.

Memorandume, kurio kopiją gavo BNS, konkrečios valstybės ar įmonės nėra minimos, tačiau Lietuvos ir JAV vyriausybės sutaria „atlikti nuodugnų, proporcingą 5G techninės ir programinės įrangos tiekėjų ir tiekimo grandinių vertinimą, prisidedant prie saugios ir atsparios 5G sandaros kūrimo“.

Anot dokumento, vertinant tiekėjus bus atsižvelgiama, ar jie „yra pavaldūs (be nepriklausomo teisminio įvertinimo) užsienio valdžios kontrolei“, ar jie finansuojami atvirai ir skaidriai, ar jie gerbia intelektinės nuosavybės teises.

Memorandumu Lietuva ir JAV taip pat sutarė „bendradarbiauti skatinant investicijas ir dalijimąsi informacija komunikacijų technologijų bei kibernetinio saugumo srityse“.

„Tai yra memorandumas apie principus. Tai nėra detalus susitarimas, tai rėminis susitarimas, apibrėžiantis principus, kuriais mes įsipareigojame vadovautis vystydami naujos kartos telekomunikacijos technologijas“, – BNS telefonu iš Vašingtono sakė L. Linkevičius.

Šie principai – tai skaidrumas, nuosavybės apsauga, valstybių nesikišimas į tų technologijų veikimą.

„Šie principai – tai skaidrumas, nuosavybės apsauga, valstybių nesikišimas į tų technologijų veikimą. Taip pat įtraukėme intensyvesnį bendradarbiavimą informacinių technologijų srityje, keitimąsi informacija kibernetinio saugumo srityje“, – pridūrė ministras.

Panašias deklaracijas JAV anksčiau pasirašė su kitomis Baltijos šalimis ir Lenkija.

JAV ambasadorius Robertas Gilchristas (Robertas Gilkristas) šių metų vasarį interviu BNS sakė, kad Jungtinės Valstijos tikisi, jog Lietuva deramai rūpinsis 5G saugumu ir diegdama technologiją įvertins Kinijos keliamas grėsmes.

Lietuvos karinė žvalgyba „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

„Huawei“ savo ruožtu teigia, kad rūpinasi kibernetiniu saugumu bei laikosi tarptautinio šios srities reguliavimo, o jokios vyriausybės įstaigos ar išorinės organizacijos neturi „Huawei“ akcijų ir niekaip bendrovės nekontroliuoja.

Įrangos gamintojų patikimumas šiuo metu nėra vienintelis iššūkis Lietuvoje siekiant diegti 5G technologiją – dabar vyksta sunkios derybos su Rusija dėl radijo dažnių naudojimo sąlygų pasienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
ka d su 5G padarys vyrusa nenugalimu ir mums bus AA?....

Ohoho

Ohoho portretas
Lietuva jau telpa i viena didele stora parsidavusia komjaunuoliska keule!

Remis

Remis portretas
Kada išnyks visi koloborantai?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių