Quantcast

Lietuva pareikalavo Rusijos atstovo pateikti paaiškinimus dėl galimo jūros sienos keitimo

  • Teksto dydis:

Į Užsienio reikalų ministeriją (URM) trečiadienį iškviestas Rusijos atstovas, jo pareikalauta pateikti informaciją dėl Kremliaus planuojamų jūros sienos pakeitimų.

„Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje atstovo pareikalauta pateikti išsamų atsakymą dėl žiniasklaidos pranešimų apie planuojamus Rusijos teisės aktų pakeitimus, susijusius su jūros siena“, – rašoma ministerijos pranešime.

Anot URM, remiantis žiniasklaidos pranešimais ir Rusijos valstybiniu teisės aktų portalu, Kremlius planuoja keisti geografinių koordinačių taškus, nustatančius kranto bazinę liniją.

„Susitikimo metu Rusijos atstovo paprašyta pateikti paaiškinimą dėl šios viešosios informacijos. Užsienio reikalų ministerija priminė ir pabrėžė, kad Rusijos Federacija laikytųsi savo tarptautinių įsipareigojimų, kylančių iš tarptautinės teisės, ir savo veiksmus derintų su Jungtinių Tautų jūrų teisės konvencijos, kurios šalis yra ir Rusijos Federacija, nuostatomis“, – nurodo ministerija.

Lietuvos URM teigia priminusi ir dvišalius susitarimus dėl sienų neliečiamumo – 1991 metų sutartį dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų, 1997 metų sutartį dėl valstybės sienos, 1997 metų sutartį dėl išskirtinės ekonominės zonos ir kontinentinio šelfo atribojimo Baltijos jūroje, 2005 metų susitarimą dėl išskirtinių ekonominių zonų ir kontinentinio šelfo ribų sankirtos Baltijos jūroje.

Rusija paraginta gerbti šiuos bei kitus susitarimus ir jų laikytis.

Pagal Rusijos gynybos ministerijos parengtą dokumentą, apie kurį pranešė leidinys „The Moscow Times“, Kremlius ketina dalį Baltijos jūros ploto į rytus nuo Suomijos įlankos, taip pat prie Baltijsko ir Zelenogradsko miestų Kaliningrado srityje paskelbti savo vidaus jūros vandenimis.

Anot jo, pasienyje su Lietuva esą būtų peržiūrėta Kuršių nerijos zona, Tarano kyšulio, kyšulio į pietus nuo Tarano kyšulio, taip pat Baltijos nerijos rajonai.

Pasirodžius šiai informacijai, Baltijos šalių ir suomių lyderiai nurodė bendradarbiaujantys ir renkantys informaciją. Jie taip pat ragino be reikalo nepasiduoti sumaiščiai.

Vėliau trečiadienį visuomeninis suomių transliuotojas „Yle“ pranešė, kad iš Rusijos gynybos ministerijos interneto svetainės dingo informacija apie planus keisti jūrines sienas su Suomija ir Lietuva.

Pasak jo, dokumentas iš svetainės išimtas po to, kai vienas karinis diplomatinis šaltinis Rusijos naujienų agentūroms pareiškė, kad Maskva esą neketina peržiūrėti sienų Baltijos jūroje.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tvirtino, kad planai – nepolitiniai. Vis dėlto, jo teigimu, „konfrontacijos lygis regione reikalauja imtis priemonių šalies saugumui užtikrinti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių