Quantcast

Lietuva Astravo AE saugumo testus vertina atsargiai

Lietuvos Vyriausybė sako atsargiai vertinanti Baltarusijos pažadus Europos Komisijai pateikti Astravo atominės elektrinės (AE) streso testų rezultatus ir teigia, kad dėl saugumo lieka daug neatsakytų klausimų.

„Jie žada tuos streso testus atlikti jau šešetą metų ir tas pažadas vis galioja, ir vis prieš Espo konvencijos komitetų posėdį būna nauji pažadai, todėl čia reiktų irgi atsargiai žiūrėti. Aišku, mes reikalaujame tą padaryti pagal Europos Sąjungos metodologiją. Žiūrėsime, jeigu tai bus padaryta, tačiau noriu pabrėžti, kad tai nėra vienintelis prašymas, ar reikalavimas“, - BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Jo teigimu, Lietuva ir toliau kritikuoja aikštelės parinkimą, konsultacijas ir derinimą su kaimynais.  Ministro teigimu, jėgainė 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma neįvertinus gyventojų tankį.

Energetikos viceministras Simonas Šatūnas teigia, kad streso testai nesprendžia esminių jėgainės problemų.

„Lietuvos pozicija dėl vadinamųjų streso testo išlieka ta pati – jie privalo būti atlikti pilna apimtimi ir privalo būti įgyvendinti pilna apimtimi, tai yra pagal europinę metodologiją. Tačiau kartu pažymime, kad tai nesprendžia esminės problemos – Astravo AE vietos ir aikštelės parinkimo, nes jos parinktos netinkamai, pažeidžiant tarptautinius reikalavimus“, - BNS teigė S. Šatūnas.

Baltarusija žada spalį Europos Komisijai pateikti Baltarusijos branduolinio ir radiacinio saugumo priežiūros tarnybos „Gosatomnadzor“ Astravo AE testavimo nepalankiausiomis sąlygomis ataskaitą. Baltarusija tikina, kad patys testai atlikti dar pernai gruodį.

Tai, kad Baltarusija ketina pateikti testų rezultatus EK, teigiamai įvertino Vokietijos ambasadorius Baltarusijoje Peteris Dettmaras (Pėteris Detmaras). „Sveikiname, kad Baltarusija vykdo testavimą nepalankiausiomis sąlygomis“, - P. Dettmarą cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

L. Linkevičius, paklaustas, ar tai, kad kitų valstybių diplomatai palaiko streso testus, silpnina Lietuvos pozicijas, teigė atsargiai vertinantis „Interfax“ pranešimus. Anot ministro, tiesiogiai už Astravo AE saugumo klausimus atsakingi pareigūnai situaciją ir Lietuvos nuogastavimus puikiai žino.

„Tie, kurie tiesiogiai turi atsakomybę, pavyzdžiui, komisaras Marošas Šefčovičius yra puikiai informuotas, pats esu su juo susitikęs ne kartą ir ne du, jis puikiai žino mūsų nuogastavimus ir keliamus klausimus. Prieš keletą dienų buvau susitikęs su pirmuoju Komisijos vicepirmininku Fransu Timmermansu, labai detaliai kalbėjom, puikiai informuotas. Manau, kad tie, kurie domisi - puikiai informuoti“, - tikino L. Linkevičius.

Lietuva yra pagrindinė Astravo AE kritikė - ji ketina blokuoti jos gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą.

65 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog Astravo AE kelia grėsmę šalies saugumui, parodė naujienų agentūros BNS užsakymu rinkos tyrimų bendrovės RAIT atlikta visuomenės apklausa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių