Quantcast

Liberalams nepavyko susigrąžinti dalies dotacijos – per 197 tūkst. eurų

Opoziciniam Liberalų sąjūdžiui nepavyko susigrąžinti dalies Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) dėl šiurkščių kampanijos pažeidimų neskirtos dotacijos, per 197 tūkst. eurų, aukštesnei instancijai panaikinus palankų teismo sprendimą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad VRK sankciją iš liberalų už šiurkščius finansavimo pažeidimus atimti pusmečio dotaciją sušvelninęs Vilniaus apygardos administracinis teismas tokį sprendimą priėmė nepagrįstai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas šių metų vasarį priėmė nutartį, kad 2017 metų spalį VRK skirta sankcija liberalams už kampanijos finansavimo pažeidimus atimti antrojo pusmečio 394 tūkst. 880 eurų dotaciją buvo per giežta.

Teismas nusprendė, kad į biudžetą turėjo būti grąžinta ne visa pusmečio dotacija, o jos dalis – 197 tūkst. 440 eurų. VRK šį sprendimą apskundė aukštesnei instancijai.

Bylą nagrinėjęs LVAT konstatavo, kad VRK liberalams dotacijos neskyrė pagrįstai, įvertinusi šiurkščius finansavimo įstatymo pažeidimus, bei motyvuotai pasirinkdama pusės metų sankcijos skyrimo terminą. Ši LVAT nutartis yra neskundžiama.

„Įvertinusi VRK nustatytų pažeidimų mastą ir pobūdį, teisėjų kolegija konstatuoja, jog nagrinėjamu atveju nėra pagrindo pripažinti, kad pirmos instancijos teismas sprendime tinkamai kvalifikavo VRK nustatytus pažeidimus ir pagrįstai sumažino sankciją“, – teigiama nutartyje.

Teisėjų kolegijos sprendimu teigiama, kad „pirmosios instancijos teismas padarė nepagrįstą išvadą, kad VRK sprendimu nustatyta sankcija turi būti mažinama“, ir šis sprendimas panaikinamas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas sušvelnindamas liberalams sankciją laikėsi pozicijos, kad teismas turi teisę nuspręsti dėl sankcijos dydžio, jei dėl tam tikrų itin svarbių aplinkybių ji yra akivaizdžiai neproporcinga padarytam teisės pažeidimui ir dėl to neteisinga.

Teismas tuomet nutartyje pažymėjo, kad pareiškėjas pažeidimą padarė pirmą kartą, iš esmės jo neneigė, pažeidimo mastas nebuvo didelis, ir sumažino skirtą sankciją iki 197 tūkst. 440 eurų.

Liberalų sąjūdis teismo prašė panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą, kuriuo neteisėta nepinigine auka pripažinus per 45 tūkst. eurų vertės surengtus mokymus partijos nariams ji prarado beveik 395 tūkst. eurų dotaciją.

VRK 2017 metais pripažino, kad 2016 metų liberalų Seimo rinkimų kampanija neteisėtai finansuota per Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus partijos nariams. VRK konstatavo, kad per 45 tūkst. eurų kainavę mokymai yra neteisėta nepiniginė auka.

VRK minėtą pažeidimą pripažino remdamasi prokurorų medžiaga. Šiuo metu partija ir kai kurie buvę jos nariai yra teisiami politinės korupcijos byloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinda

Blinda portretas
Tegul eina darba dirbt, liezuviais nemale. Neduoti partijoms jokiu musu pinigu. Nori politikuoti, tegul patys issilaiko.

Baisu.

Baisu. portretas
Rūporams nei vieno cento
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių