Quantcast

Lenkijos prezidentas lietuviams: niekada nebebūsime paprasti kaimynai, esame broliai

Lietuviai ir lenkai niekada nebebus paprasti kaimynai, bendra istorija ir stiprūs šių dienų santykiai abi tautas susieja broliškais ryšiais, teigia Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda).

„Brangūs broliai lietuviai. Neatsitiktinai vartoju žodį, kuris paprastai nevartojamas kalbant apie kitas tautas, tačiau mūsų santykiai yra ypatingi“, – antradienį Lietuvos Seime Vilniuje lietuviškai kreipėsi A. Duda.

„Gerbiamieji, mūsų karinių pajėgų vienybės ir valstybinės unijos vienybė apima 300 gražiausių mūsų abiejų valstybių metų. Mes niekada nebebūsime eiliniai kaimynai. Juk jūs, lietuviai, kaip ir mes, lenkai, esame didžiosios civilizacijos dalis, kurią sukūrėme, jūs esate mums broliai“, – perėjęs į lenkų kalbą tvirtino Lenkijos prezidentas.

Jis Vilniuje dalyvauja Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado akto 230-osios metinių minėjime.

„Įžadas reiškia momentą, kai du žmonės priima sprendimą susižieduoti, tapti vienybe. Mes tokį sprendimą priėmėme kaip dvi didelės suverenios tautos. Ar žinote kokias kitas šalis, kurios švenčia savo įžadus? Ne strateginę partnerystę, o įžadus?“ – klausė prezidentas.

Mes niekada nebebūsime eiliniai kaimynai.

Anot jo, tuomet Lietuva ir Lenkija viena kitai suteikė galių ir stiprybės, pavieniui jos būtų buvusios daug silpnesnės.

„Lenkija be Lietuvos anuomet būtų buvusi vien vidutiniai galinga viduramžių Europos šalis, neturinti prieigos prie jūros, niokojama konfliktų su galingais kaimynais. Antra vertus, Lietuva be Lenkijos būtų (...) pasmerkta trauktis prieš išaugusią Maskvos galią“, – sakė A. Duda.

„Mes kartu Europoje sukūrėme anksčiau nežinomą didelę laisvės ir stiprumo erdvę, imperiją, kurioje nebuvo liepsnojančių laužų, tačiau buvo gerbiama tolerancija ir inkliuzyvumas“, – pažymėjo jis.

Kita vertus, Lenkijos vadovas tvirtino, jog nereikia per daug gražinti istorijos, būtina prisiminti ir pripažinti pralaimėjimus, nesėkmes.

„Mūsų proseneliai XX amžiaus pradžioje nesugebėjo sutarti, būtent pritrūko geros valios ir pasitikėjimo savimi, dėl to abi šalys galų gale sumokėjo aukščiausią kainą. Turime apie tai atvirai kalbėti nieko neslėpdami“, – sakė jis.

A. Duda dėkojo Lietuvai už paramą susidūrus su šių laikų iššūkiais – neteisėta migracija, autoritariniais režimais.

„Ačiū jums už tai, kad galvojate taip pat kaip mes, kad nebus mūsų regionas taikus ir stabilus be laisvos ir demokratiškos, nepriklausomos Baltarusijos ir nepriklausomos Ukrainos“, – teigė Lenkijos prezidentas.

Gegužės 3-iosios Konstitucija laikoma pirmąja Konstitucija Europoje. Ji priimta Abiejų Tautų Respublikos Ketverių metų Seimo 1791 metų gegužės 3 dieną. Tarpusavio įžadas priimtas kiek vėliau – spalio 20 dieną.

Lenkijoje gegužės 3-ioji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

AR TOKIE BROLIAI?...

AR TOKIE BROLIAI?... portretas
Nesiginčysiu - lietuviai ir lenkai "broliai", kaip šiandieniniai rusai ir ukrainiečiai...

KAS LINK "BENDROS ISTORIJOS"...

KAS LINK "BENDROS ISTORIJOS"... portretas
Lenkai NIEKADA nebuvo Lietuvos draugais. Ta draugystė tęsis jeigu...Vilno bus lenkų ir kalba lenkų, ir valdys Lietuvą lenkai...Lenkais, kaip ir Amerikiečiais - niekada netikėjau ir netikėsiu. Jiems esi draugas tik tol, kol jiems tai naudinga.

Romaldas

Romaldas portretas
Bijau , kad po tokio draugiško pasikočiojimo ateina penktasis ATR -o pasidlinimas.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių