Quantcast

L. Linkevičius: svarbi ne rinkimų, o pirmoji diena po rinkimų Baltarusijoje

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, jog svarbi bus ne tiek pati prezidento rinkimų diena Baltarusijoje, o pirmoji diena po šių rinkimų.

„Diena po rinkimų ir yra pati esminė. Pačių rinkimų dieną neprognozuočiau, kad vyktų kažkas tokio ypatingo. (...) Svarbu pirmoji diena po rinkimų, kai bus paskelbti rezultatai vienokie ar kitokie. Tada labai svarbu valdžios ir opozicijos reakcija į tuos rezultatus. Čia ir matysis, kiek visuomenė subrendusi tam posūkiui, pokyčiams, kiek didesnė baimė ar negalėjimas toliau gyventi tose sąlygose, kokios yra dabar. Čia priklausys jau nuo pačių Baltarusijos žmonių ir tikrai tik jie patys gali nuspręsti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

Jo teigimu, prezidento rinkimai Baltarusijoje vyksta neskaidriai, nesilaikant tarptautinių teisės normų, neleidus juose registruotis potencialiems dabartinio šalies vadovo Aleksandro Lukašenkos priešininkams, taip pat neįsileidžiant tarptautinių rinkimų stebėtojų.

Lietuva, anot L. Linkevičiaus, įdėmiai stebi situaciją kaimyninėje šalyje, gauna informaciją ir iš valdžios, ir iš opozicijos atstovų.

Svarbu pirmoji diena po rinkimų, kai bus paskelbti rezultatai vienokie ar kitokie. Tada labai svarbu valdžios ir opozicijos reakcija į tuos rezultatus.

„Vienintelis lūkestis ir reikalavimas, kad nebūtų perteklinė jėga naudojama ir smurtas prieš demonstrantus, opozicijos atstovus, nes galimai tai gali vykti prisidengiant būtent gynyba nuo to išorinio priešo ar nestabilumo“, – sakė L. Linkevičius.

Šį susirūpinimą ministras išsakė ir prieš kelias dienas šią savaitę kalbėdamasis telefonu su Baltarusijos kolega Vladimiru Makėjumi.

Beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka per šį savaitgalį vyksiančius rinkimus siekia užsitikrinti galimybę dirbti valstybės vadovo poste šeštą kadenciją, šalyje augant visuomenės pykčiui dėl jo valdymo. 

A. Lukašenkos režimas artėjant balsavimui ėmėsi griežtų veiksmų prieš opoziciją – buvo sulaikyta daugybė protestuotojų ir dalis siekusiųjų tapti kandidatais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cirkas eilinį kartą

Cirkas eilinį kartą portretas
Eilinis šūdo malimas.....

"MŪSŲ" \\\\\.../////

"MŪSŲ"   \\\\\...///// portretas
kamsamolcas geriau mato,kas daros Baltarusijoj,o kas Lietuvoj,tai kaip 3 dienų kačiukas,tik mamos papą.

aš \\\\\\.../////

aš \\\\\\...///// portretas
balsuočiau už Lukošenką.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių