Quantcast

L. Linkevičius ragina užsienio lietuviams įsteigti dvi rinkimų apygardas

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius paragino Seimą įsteigti dvi atskiras Seimo rinkimų apygardas užsienio lietuviams.

Jo teigimu, tam pagrindą duoda faktas, kad šiemet rinkimuose užsienio lietuviai balsavo tris kartus aktyviau nei 2016 metais per Seimo rinkimus.

„Turime nedelsiant pradėti svarstyti reikiamus įstatymų ir kitų teisės aktų pakeitimus, kad jau 2020 metų Seimo rinkimuose tai taptų įmanoma“, – sakė ministras.

Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB) paskelbė „visapusiškai remianti šią iniciatyvą, kuri pasitarnautų glaudesniam ir aktyvesniam lietuvių diasporos įsitraukimui į sėkmės istorijos kūrimą mūsų bendros Tėvynės labui“.

PLB paskelbtame pareiškime pažymima, kad per praėjusius prezidento, EP rinkimus bei referendumus buvo sulaukta rekordinio užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių aktyvumo.

„Prie balsadėžių Lietuvos diplomatinėse atstovybėse atėjo virš trijų kartų daugiau rinkėjų, palyginti su 2016 metų Seimo rinkimais“, – sakoma pareiškime.

Pagal dabar galiojančią tvarką, užsienio lietuviai per Seimo rinkimus balsuoja Naujamiesčio rinkimų apygardoje Vilniuje.

Turime nedelsiant pradėti svarstyti reikiamus įstatymų ir kitų teisės aktų pakeitimus, kad jau 2020 metų Seimo rinkimuose tai taptų įmanoma.

Du Seimo „valstiečiai“ Virginija Vingrienė ir Kęstutis Mažeika savo ruožtu yra registravę įstatymo pataisą, kad užsienyje gyvenantiems lietuviams būtų įkurta speciali vienmandatė rinkimų apygarda.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija yra parengusi rezoliucijos projektą, kuriuo ragina Vyriausiąją rinkimų komisiją perduoti vieną vienmandatę apygardą Seimo rinkimuose užsienyje gyvenantiems lietuviams.

Šių metų gegužę per pirmąjį prezidento rinkimų turą užsienyje balsavo 52 tūkst. 812 rinkėjų, per antrąjį – 44 tūkst. 142.

Seimo rinkimuose 2016 metais balsavo kiek daugiau nei 16,4 tūkst. lietuvių užsienyje.

Ankstesni bandymai įsteigti specialią apygardą užsienio lietuviams Seime būdavo nesėkmingi. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Kada ta gaidi ismes is ministru?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių