Quantcast

L. Linkevičius perspėja dėl Stalino aukštinimo Rusijoje

  • Teksto dydis:

Lietuvai minint sovietų įvykdytų trėmimų metines, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį perspėjo dėl sovietų diktatoriaus Josifo Stalino reabilitavimo Rusijoje.

„Kai kurie iš (Rusijos) lyderių mėgina aukštinti Staliną, pateikia jį kaip pavyzdį, (bando) istoriją perrašyti. Tai yra ne šiaip sau kažkokie svaičiojimai, bet labai pavojingi žaidimai“, – Žinių radijui sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad Maskva taip pat mėgina nutylėti Antrojo pasaulinio karo išvakarėse Sovietų Sąjungos ir nacių Vokietijos pasirašytą paktą, kuriuo pasidalyta Rytų Europa.

„Tai yra įspėjimas, todėl ir stebime įvykius labai atidžiai, esame nuoseklūs ir tvirtai stovime tų pusėje, kuri kovoja už laisvę šią dieną, nes mūsų tauta laisvės kainą ir reikšmę puikiai supranta“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Ministras pabrėžė, kad stalinistinis režimas naikino ir pačių rusų šviesuomenę.

1941 metų birželio 14 dieną sovietų okupacinė valdžia pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į SSRS lagerius ir kalėjimus. Atkūrus nepriklausomybę birželio 14-oji Lietuvoje pažymima kaip Gedulo ir vilties diena.

1940-1952 metais sovietinės okupacijos metu į lagerius ir tremtį išvežta daugiau kaip 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Šiemet kovą atlikta apklausa parodė, kad daugiau kaip pusė rusų Stalino vaidmenį šalies istorijoje vertina teigiamai. Rusijos istorikai, kritikuojantys diktatoriaus vaidmenį, neretai smerkiami kaip negerbiantys karo veteranų ir gali būti net teisiškai persekiojami pagal 2014-aisiais priimtą įstatymą.

Šiemet Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė įkurti nacionalinį fondą, kuris turėtų „populiarinti istoriją, o šis žingsnis laikomas naujausiomis Kremliaus pastangomis reabilituoti sovietinį paveldą.

Po Vladimiro Lenino sovietų diktatoriumi tapęs Stalinas sukūrę teroro ir represijų sistemą, kuri pražudė dešimtis milijonų žmonių. Stalinas mirė 1953 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ko lendate i ta rusija palikite ja ramybeje taip cia istorija o musu politikai durneliai mums nera ko garbinti visiems geras nebusi

Gaga

Gaga portretas
Dejom stacia ant to kremliaus ir jo diktatoriu. Stiprinkite savo Tevyne-Lietuva ir maziau kreipkite demesi i ta sufasistejusia sali.

IDomu

IDomu portretas
Kada Stalinas Rusijoje nebuvo garbinamas ? Jis trėmė juos, sodino į kalėjimus, pvz 1937 metų teroras. O jie jį garbino. Įprotis visada savo ponui bučiuoti ranką.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių