Quantcast

Ministras: Rusiją reabilitavusi Europos Taryba rizikuoja prarasti autoritetą

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį perspėjo, kad Rusijai balsavimo teisę grąžinusi Europos Taryba rizikuoja prarasti svarbą ir autoritetą.

„Jeigu Europos Taryba ir ateityje įsivaizduos, kad visų šalių įtraukimas yra didesnė vertybė, negu žmogaus teisių, demokratijos ir teisės viršenybės principai, dėl kurių saugojimo šita organizacija ir buvo sukurta, tai tikrai ilgainiui gali tapti institucine problema ir pakirsti šios organizacijos autoritetą ir svarbą“, – BNS sakė L. Linkevičius.

Lietuva buvo viena iš nedaugelio tarp beveik 50 Europos Tarybos šalių, balsavusių prieš Rusijos reabilitavimą.

Maskvai balsavimo teisė šioje organizacijoje buvo suspenduota šiai aneksavus Krymą ir įsitraukus į karą Rytų Ukrainoje.

Ministras tvirtino, kad sprendimas grąžinti šią teisę „ne visiškai teisingai atspindi situaciją“, nes nepasikeitė nei Rusijos veiksmai, nei retorika.

„Iš to darytina išvada, kad žingsnis tikrai nesavalaikis. Mes, žinoma, gerbiame daugumos sprendimą, tačiau akivaizdu, kad jis nebuvo priimtas bendru sutarimu, kas yra įprasta šiai organizacijai“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kai kurie aukšto rango Rusijos pareigūnai grasino, kad jų šalis apskritai pasitrauks iš Europos Tarybos. Toks žingsnis reikštų, kad paprasti šalies piliečiai netektų galimybės ginti savo teises Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), tapusiame paskutiniu vilties šiaudu praradusiems pasitikėjimą Rusijos teismais.

Penktadienį įvykęs balsavimas yra pirmasis svarbus kurios nors Europos institucijos žingsnis švelninant suvaržymus ir sankcijas, paskelbtas Rusijai po Krymo aneksijos ir pastangų remti Rytų Ukrainos separatistus.

Jis taip pat gali būti vertinamas kaip ženklas, kad Vakarų Europoje manoma, jog reikia grįžti prie geresnių ryšių su Rusija, stengiantis išspręsti karą Ukrainoje ir kitas problemas.

L. Linkevičius paragino Europą negrįžti prie įprasto bendradarbiavimo su Rusija, tačiau neatmetė galimybės, kad sprendimas Europos Taryboje gali apie tai signalizuoti.

„Galime prisiminti daug ką, kur mūsų pirminė reakcija lyg ir buvo principinga, bet labai greitai atlėgdavome“, – sakė ministras.

Dėl Rusijos vaidmens Ukrainos konflikte sankcijas Maskvai yra įvedusi ir Europos Sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Galėtų tas kvailys dabar iš sielvarto pasikarti. Būtų šventė...

Kęstas

Kęstas portretas
Jau baigia nuplikti vargšas ministras. Sunkus Sizifo darbas. O juk yra pelningesnių darbų. Kur nori dirbti pasaulio kompiuterinių specialistų dauguma? "Nepaisant ne pačios geriausios skaitmeninimo reputacijos, pagal apklausą Vokietija yra viena iš patraukliausių pasaulio kompiuterinių specialistų darbo rinkų. Taigi trečdalis tik 27 000 apklaustų pasaulio kompiuterinių ekspertų buvo pasirengę atvykti į Vokietiją dėl darbo, penktadienį sakė konsultacinė kompanija „Boston Consulting Group“. Ji sukūrė studiją kartu su „Stepstone“ darbo platforma. Dar populiaresnės yra tik Jungtinės Valstijos: apie 40 proc. respondentų gali įsivaizduoti, kad ten dirbtų. Trečioji vieta - nuvykti į Kanadą. Taip pat populiarus yra Australija ir JK.

Kęstas

Kęstas portretas
Tarp kompiuterinių specialistų, tyrime dalyvauja duomenų rinkimo ir analizės sričių specialistai, taip pat vystytojai ir programuotojai. Vokietija taip pat gali konkuruoti populiariausiais miestais: po Londono ir Niujorko Berlynas laikomas trečiuoju populiariausiu miestu, kuriame dirba kompiuteriniai ekspertai. Ketvirta ir penkta - Amsterdamo ir Barselonos." Dabar ir Lietuvos geriausiems specialistams aišku, kur pabandyti išvažiuoti. Sekmės. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių