Quantcast

L. Linkevičius: Baltarusijos prezidento rinkimai nebuvo sąžiningi

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Baltarusijos prezidento rinkimai nebuvo sąžiningi, o pilietinė visuomenė parodė, jog yra subrendusi permainoms.

„Sunku vadinti rinkimus vadinti skaidriais, demokratiškais ir laisvais, tenka dėl to apgailestauti“, – BNS pirmadienį sakė ministras.

L. Linkevičiaus teigimu, reaguodama į įvykius Baltarusijoje Lietuva skirs dar daugiau dėmesio žmogaus teisių klausimams ir stiprins bendradarbiavimą su opozicija.

„ES buvo įspėjusi, kad smurtas prieš taikius demonstrantus ir žurnalistus yra netoleruotinas, ir Baltarusija turi ieškoti būdų, kaip kalbėti su pilietine visuomene. Deja, to nepamatėme“, – kalbėjo ministras.

„Ateityje turėsime skirti dar daugiau dėmesio žmogaus teisėms ir laisvėms Baltarusijoje ir dar intensyviau bendradarbiauti ir su opozicija. Matosi, kad pilietinė visuomenė yra subrendusi permainoms ir to nepamatyti negalima, reikia gerbti žmonų nuomonę“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Ministro teigimu, į Baltarusijos valdžios veiksmus bus reaguojama surinkus informaciją apie galimas represijas.

Virš tūkstančio sulaikytų žmonių yra įspūdingas rodiklis ir jie turi būti nedelsiant paleisti.

„Reikia surinkti daugiau informacijos. Virš tūkstančio sulaikytų žmonių yra įspūdingas rodiklis ir jie turi būti nedelsiant paleisti. Jei Baltarusija vėl grįš prie politinių kalinių temos, be abejo, vėl bus diskutuojama apie sankcijas“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras taip pat pabrėžė, kad Baltarusijos suverenitetas yra Lietuvos nacionalinis interesas, ir dvišaliuose santykiuose bei tarptautinėje arenoje bus siekiama padėti jį išsaugoti.

„Baltarusijos suverenitetas ir nepriklausomybė yra ir mūsų nacionalinis interesas. Darysime viską, kas įmanoma ir tarptautinėje ir arenoje ir dvišaliuose santykiuose, kad jį išsaugotume“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Ministras taip pat pabrėžė, kad daug dėmesio ir toliau bus skiriama Astravo atominei elektrinei – pasak L. Linkevičiaus, prasidėjus elektros gamybai Lietuva nutrauks energijos importą iš Baltarusijos ir intensyviai kels saugumo klausimus visose tarptautinėse organizacijose.

Baltarusijos valdžia skelbia, kad prezidentas Aleksandras Lukašenka šalies vadovo rinkimuose surinko 80 proc. balsų. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Po prezidento rinkimų Baltarusijos miestuose kilo protestuotojų susirėmimai su milicija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Matant tokį rustų veidą bus paskelbti pakartotini rinkimai.....

Hana

Hana portretas
Jis vėl rūpinasi kitais bet ne Lietuva

Bet ar sazininga

Bet ar sazininga portretas
Keiciasi prezidentas, keiciasi parlamentas, o Linas sedi nepamainomas. Kokios jegos ji ten laiko.?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių