Quantcast

L. Linkevičius apie „Huawei“: situacija turi spręstis teisiniu keliu

Vertindamas viešą krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio pasisakymą, kad „Huawei“ technologijų jo atstovaujamoje ministerijoje nebus, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad ministras, matyt, turi pagrindo tą teigti, tačiau jis pats tokių sprendimų daryti negali.

L. Linkevičiaus teigimu, technologijų kompanija „Huawei“ pagal teisinę bazę nėra įtraukta į jokius sąrašus kaip neleistina naudoti.

Vis dėlto ministras sakė, kad institucijose, kurios susijusios su saugumu, gynyba, užsienio politika, į šią situaciją reikia labai atidžiai atsižvelgti ir, išsamiai išnagrinėjus situaciją, priimti atitinkamus sprendimus.

„Visa tai turi spręstis teisiniu keliu, o ne pareiškimais“, - „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

Visa tai turi spręstis teisiniu keliu, o ne pareiškimais.

Anot jo, kol atitinkamos institucijos nepriims kitų sprendimų, kompanija „Huawei“ ir toliau dalyvaus tarptautiniuose konkursuose, ir jos technologijos turės visas galimybes būti diegiamos šalies įstaigose.

ELTA primena, kad nors Krašto apsaugos ministerija tvirtino, jog nėra užfiksuota, kad per „Huawei“ įrenginius būtų įvykdyta ataka ar nutekinti asmeniniai vartotojų duomenys, šios ministerijos vadovas R. Karoblis teigė, kad Lietuvos krašto apsaugos sistemoje „Huawei“ technologijų nebus.

Kibernetinio saugumo būklės ataskaitą penktadienį pristatęs krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza sakė, kad, kalbant apie galimas grėsmes, kurias kelia „Huawei“ įrenginiai, reikėtų atskirti grėsmes, kurios kyla nacionaliniam saugumui, nuo grėsmių, kylančių dėl kasdienio įrenginių naudojimo.

Viceministras tvirtino, kad Nacionalinis kibernetinio saugumo centras nėra fiksavęs, kad per „Huawei“ įrenginį būtų įvykdyta ataka ar nutekinti asmeniniai vartotojų duomenys.

„Kada kalbame apie nacionalinio saugumo klausimus ir užsienio partnerių būgštavimus, tai elgiamės gerokai atsargiau ir naudojame jau esamus teisnius mechanizmus, kai didesnės investicijos į tam tikrą sektorių ar technologiją yra vertinamos individualiai. Nesakome, kad viena šalis ar viena technologija yra absoliutus blogis - sakome, kad nesaugi gali būti įmonė, paslauga ar technologija. Todėl imame konkretų atvejį ir kartu su žvalgybos agentūromis jį vertiname“, - sakė E. Kerza.

Jis pabrėžė, kad pastaruoju metu „Huawei“ nebuvo leista investuoti Lietuvoje į tam tikras sritis ir diegti duomenų centrus. Kartu, teigė jis, buvo užtikrinta papildoma stebėsena ir apsaugos įranga, kylančias rizikas sumažinant iki minimumo.

„Elgiamės racionaliai, nes pakeisti visą infrastruktūrą kainuotų milžiniškus pinigus, tai neįvyksta per dieną“, - sakė E. Kerza.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras pabrėžė, kad kiekviena institucija turi vertinti savo rizikas ir prisiimti savo atsakomybę. Tačiau, tikino jis, „Huawei“ krašto apsaugos sistemoje nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Avvia , seniai sakiau, bet mūsų ponai to nematė ar apsimetė ?

.

. portretas
Telefone būna Avvia programa aprašyta.

BF

BF portretas
Siuo atveju, KAM ministras turetu suprasti, jog gali pats atsidurti teisiniu santykiu peripetijoje - ir , atsizvelgiant i gamintojo galimybes , o taip pat ir reputacini potencialios bylos pobudi, manau butu sveika kai kam pagaliau suprasti, jog asmenine nuomone, bunant valdininku, turetu buti niekam neidomi, bei pagaliau ir asmeniskai finansiskai atsakyti uz savo veiksmus, ziuo atveju kalbas. URM ministras, nors ir po truputi, bet kartais tai supranta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių