Quantcast

L. Kasčiūnas: Lietuvoje V. Putinas tikrai būtų suimtas – pats asmeniškai tuo pasirūpinčiau

  • Teksto dydis:

Lietuvos ministerijos tikina, kad jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsidurtų Lietuvoje, nedelsiant būtų sulaikytas. Tačiau, deja, ne visos Romos statutą ratifikavusios šalys turi tokių ketinimų, pasakojama LNK reportaže.

Per invazijos į Ukrainą metines į Maskvos stadioną suvežtai miniai V. Putinas parodė būrį vaikų. Skelbta, kad tai – iš Mariupolio atgabenti ukrainiečių vaikai. Ukrainos vyriausybė skelbia, kad Rusijos pajėgos pagrobė mažiausiai 16 tūkst. ukrainiečių vaikų, kai kurie – seksualiai išnaudojami. Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) V. Putinui išdavė arešto orderį dėl priverstinės vaikų deportacijos.

„Jeigu mes kalbame apie arešto orderį V. Putinui, tai mes kalbame apie Romos statutą, kurį yra ratifikavusios daugiau kaip šimtas pasaulio valstybių“, – sakė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Tarp jų – ir Lietuva. Vargu, ar tikėtina Lietuvoje sulaukti V. Putino, bet, anot ministrės, Lietuva šios agresorės šalies vadovo areštą inicijavo, todėl progai pasitaikius jį ir sulaikytų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Be jokios abejonės būtų sulaikytas ir perduotas Tarptautiniam baudžiamajam teismui“, – patikino E. Dobrowolska.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas sako, kad pats pasirūpintų V. Putino sulaikymu.

„Aš galiu pasakyti, kad čia, Lietuvoje, jis tikrai būtų suimtas. Pats asmeniškai pasirūpinčiau, kad taip įvyktų. Dėl to nepergyvenkite – Lietuvos rankos nesudrebės“, – teigė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Transporto saugos administracija teigia, kad lėktuvu legaliai V. Putinas negali nei atskristi į Lietuvą, nei skristi virš Lietuvos ne dėl arešto orderio, o dėl sankcijų. Rusų aviacijai tokie skrydžiai tiesiog nederinami.

„Labai svarbu turėti vieningą Europos Sąjungos (ES) valstybių poziciją šio nusikaltėlio atžvilgiu“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Tačiau sankcijos nedraudžia V. Putinui atvykti sausuma.

„Priklauso nuo to, kuri institucija fiksuotų, o toliau policija ir kitos institucijos tikrai suveiktų. Mes turime aukščiausio lygio parengties pareigūnų, kurie pasirengę dirbti ypatingų situacijų metu“, – informavo A. Bilotaitė. 

Mes turime aukščiausio lygio parengties pareigūnų, kurie pasirengę dirbti ypatingų situacijų metu.

 

Vokietija, Prancūzija ir kitos šalys jau skelbė, kad sulaikytų V. Putiną. Jo bendražygis Dmitrijus Medvedevas grasino, kad jei vokiečiai sulaikytų V. Putiną, virš Berlyno skristų raketos. Vengrija skelbė, kad šiuo metu neturinti ketinimų sulaikyti V. Putiną, jei šis atvyktų.

„Deja, išskyrus politinę ir moralinę atsakomybę, praktiškai nėra jokių sankcijų ir tai iš esmės gali pakenkti šalies autoritetui“, – sakė buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Prieš aštuonerius metus Pietų Afrikos Respublika nesulaikė Sudano prezidento, kuriam taip pat išduotas tarptautinis arešto orderis.

„Daug reikšmės turi valstybės svoris. Viena, galbūt yra Pietų Afrikos Respublika, kas kita, jei galbūt to nevykdytų kokia nors mažesnė valstybė“, – kalbėjo D. Žalimas.

Neatmetama, kad V. Putinas galėtų specialiai keliauti į Romos statutą ratifikavusią, bet Rusijai draugišką šalį, kad parodytų, jog neva arešto orderis niekinis. Vis dėlto Lietuvos politikai neabejoja, kad V. Putinas, kiti Kremliaus lyderiai sulauks tarptautinio persekiojimo ir dėl kitų karo nusikaltimų – ir apskritai dėl karo pradėjimo.

„Labai didelis lūžis. Kažkas galbūt nori jį paversti mažiau reikšmingu, bet, manau, kad jis yra be galo svarbus. Tada mes tikrai galėsime paklausti, su kuo mes deramės – su kriminaliniais nusikaltėliais“, – retoriškai klausė L. Kasčiūnas.

Teisiškai galima derėtis ir su V. Putinu, kurį nurodyta sulaikyti dėl nusikaltimų žmoniškumui.

„Formaliai, be abejo, jis neturi jokių ribojimų sudaryti susitarimus. Čia yra tokia nuostata, na, ir klausimas, ar galima derėtis su žmogumi, kuris jau ne vien politinių deklaracijų lygiu, bet ir autoritetingiausio šioje srityje Tarptautinio Baudžiamojo Teismo yra paskelbtas įtariamuoju“, – teigė D. Žalimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių