Quantcast

L. Kasčiūnas įvardijo, kada tikimasi pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl gynybos

Nacionalinio saugumo ir gynybos susitarimo atnaujinimą koordinuojantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas viliasi, kad šis dokumentas galėtų būti pasirašytas per mėnesį.

Politikas akcentuoja, kad šiuo partijų nacionaliniu susitarimu siekiama ne tik sutarti dėl tolesnio finansavimo gynybai, tačiau konceptualizuoti požiūrį į nacionalinį saugumą ir gynybą.

„Aš pakoordinuosiu šį procesą, jau išsiunčiau laiškus visoms mūsų parlamentinėms frakcijoms, kad deleguotų žmones po vieną arba du į platformą, kur mes derinsime nacionalinio saugumo ir gynybos susitarimo tekstą“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.

Pasak NSGK pirmininko, frakcijų paprašyta savo atstovus deleguoti iki kovo 11 d. L. Kasčiūnas tikisi, kad šį susitarimą pavyks parengti ir pasirašyti per mėnesį laiko.

„Norėčiau per mėnesį galbūt net jau turėti susitarimą“, – informavo NSGK pirmininkas.

Norėčiau per mėnesį galbūt net jau turėti susitarimą.

Visgi politikas akcentuoja, kad šioje situacijoje svarbiausiai yra susitarimo kokybė. L. Kasčiūno teigimu, siekis yra atnaujintu nacionaliniu susitarimu konceptualizuoti požiūrį į nacionalinį saugumą ir gynybą.

„Ten būtų principiniai sutarimai dėl gynybos dalykų, aišku, dėl gynybos finansavimo, bet mes norime pažiūrėti į nacionalinį saugumą ir gynybą šiek tiek giliau ir konceptualiau. Tai yra visuotinės gynybos principas, mes jį deklaruojame, kaip jis praktiškai atrodo, Šaulių sąjunga, kaip mes ją matome visi kartu, kur link judame, kaip matome savanorių pajėgas, partizaninis judėjimas, pilietinis pasipriešinimas, gynybos visuotinumas, priimančiosios valstybės statusas“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Pavyzdžiui, anksčiau „socdemai“ sakydavo: mes tik už profesionalią kariuomenę. Vadinasi, jokio visuotinio šaukimo. Tai dėl visuotinio šaukimo reikėtų apsispręsti. Buvo skirtys, dabar gal jų nebus, tai mes ir turėsime aptarti“,– pridūrė jis.

ELTA primena, kad dėl Kremliaus pradėto karo Ukrainoje Lietuvos krašto apsaugai planuojant skirti papildomai ketvirtį milijardo eurų, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad parlamentinės partijos sutarė deleguoti savo narius atnaujinti susitarimą dėl gynybos.

Premjerė teigia, kad visos parlamentinės frakcijos sutaria dėl poreikio dar šiais metais didinti finansavimą krašto gynybai.


Šiame straipsnyje: Laurynas KasčiūnasKrašto gynybanacionalinis susitarimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių