Quantcast

L. Graužinienė: anksti spėti, ar Seimas pritars balsavimui internetu

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad dar anksti spėti, ar Seimas pritars naujoms Teisingumo ministerijoms parengtoms pataisoms dėl balsavimo internetu.

Anot jos, vertėtų sulaukti, kol pataisos bus pristatytos Seime.

„Labai sunku spręsti dabar, kada dar neįvykęs pateikimas. Kada įvyksta pateikimas, tai mes jau tikrai matome, kokios yra nuotaikos Seimo narių - iš to, ko jie klausia, ką jie aiškinasi, ar suprantamai pateiktas klausimas. Manau, kad politinės diskusijos tikrai bus aktyvios, nes kiek aš prisimenu - ne pirmą kartą teikiamas svarstymui Seimui elektroninis balsavimas ir dar jis niekada nebuvo sulaukęs palaikymo, kad mes peržengtume svarstymo stadiją“, - Žinių radijui trečiadienį sakė L.Graužinienė.

Naujos pataisos reglamentuotų balsavimo internetu sistemos sukūrimą ir įgyvendinimą. Teisingumo ministerija teigia, kad priėmus įstatymo projektą, bus sudarytos sąlygos išbandyti balsavimo internetu sistemą prieš pradedant ją naudoti įvairiuose balsavimuose per rinkimus ir referendumus.

„Galbūt dabar nuomonė bus pasikeitusi, galbūt ministras įtikins, kad tikrai yra geriau pasiruošta, yra geresnės padarytos investicijos - bus padarytos ir galimybė yra padaryti investicijas dėl daugos programų, nes tai yra labai svarbu, jos yra brangios, tai jeigu ministras įtikins Seimą pateikdamas projektą, tada žiūrėsime, kaip balsuoti“, - dėstė Seimo pirmininkė.

Parlamentas pavasario sesijoje grąžino iniciatoriams tobulinti su internetiniu balsavimu susijusius įstatymų projektus. Dauguma prieš internetinį balsavimą pasisakančių parlamentarų kelia abejones, ar bus užtikrintas balsavimo sistemos saugumas, garantuojami skaidrūs rinkimų rezultatai.

Tai paskatino Vyriausybę pavesti Teisingumo ministerijai parengti pataisas, kurios sudarytų sąlygas balsuoti internetu, o ne iš karto įteisintų patį balsavimą. Pataisas prieš Seimą dar turės apsvarstyti Vyriausybė.

Anksčiau Seimas jau kelis kartus yra atmetęs projektus dėl elektroninio balsavimo įteisinimo.

Gegužę vykdytos Lietuvos gyventojų apklausos duomenys rodo, kad 56 proc. Lietuvos gyventojų yra už balsavimo internetu įteisinimą kaip papildomą galimybę dalyvauti rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių