Quantcast

L. Andrikienė neatskleidė užsienio politikos susitarimo gairių: vis dar intensyviai dirbsime

Pirmadienį parlamentinių partijų atstovai susitiko aptarti Seime jau kurį laiką stringantį susitarimą dėl užsienio politikos. Nors Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkė Laima Liucija Andrikienė neatskleidė susitikimo turinio, visgi, pažymėjo ji, šią savaitę valdantieji su opozicijos atstovais ketina intensyviai ieškoti sąlyčio taškų tiek platesniuose, tiek mažesnio formato susitikimuose.

„Galiu pasakyti, kad darbas dėl susitarimo vyksta toliau ir šią savaitę, kadangi plenarinių posėdžių savaitė, jis bus intensyvus ir matysime, kaip mums seksis“, – pirmadienį Eltai teigė L. L. Andrikienė.

URK pirmininkė pažymėjo, kad susitikimai su parlamentinių partijų atstovais vyks tiek platesniuose, tiek mažuose formatuose.

ELTA primena, kad kelis pastaruosius mėnesius ruošiamas partijų susitarimas dėl užsienio politikos įstrigo, kadangi valdantieji konservatoriai ir opozicinės partijos pateikė itin skirtingus ruošiamo projekto vertinimus.

Valdančiųjų oponentai, pabrėžę, kad paskutiniame susitarimo projekto variante dominuoja „konservatorių fantazijos“, „miglotos sąvokos“ ir TS-LKD artima ideologija persmelktos nuostatos, pareiškė abejonę, ar tokį dokumentą sutiktų pasirašyti.

Opozicijai užkliuvo ne tik, pasak jų, neaiškios ir ideologija persmelktos formuluotės, ilgas ir klampus susitarimo tekstas, bet ir tai, kokios nuostatos įrašytos projektuojamos Lietuvos politikos Kinijos atžvilgiu. Pavyzdžiui, susitarime pažymima, kad „pagrindinis ir ilgametis Lietuvos užsienio politikos iššūkis – autoritarinių valstybių, ypač Rusijos ir Kinijos, siekiai ir bandymai sugriauti ligšiolinę pasaulinę tvarką, grindžiamą tarptautine teise, laisva prekyba, tautų apsisprendimo teise, laisvu žmonių ir idėjų judėjimu“.

Opozicijos atstovų teigimu, susitarime nederėtų sutapatinti pozicijų Rusijos ir Kinijos atžvilgiu, taip pat, pažymėjo politikai, klausimų kelia ir įrašytos nuostatos Taivano atžvilgiu. Socialdemokratų manymu, į susitarimo projektą įtraukti teiginiai skamba dviprasmiškai ir nedera su deklaruojamu įsipareigojimu gerbti „vienos Kinijos“ politiką. Kitaip tariant, opozicija įtaria, kad tokiomis nuostatomis valdantieji nori įtvirtinti nemažai kritikos sulaukusį ir Lietuvos bei Kinijos santykius aptemdžiusį sprendimą dėl Taivaniečių atstovybės Lietuvoje atidarymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
Na kažkokio filmo herojė (vaikiško)

Centas

Centas portretas
Ar ne laikas i pensija?

iesko

iesko portretas
" sąlyčio taškų " .......... praeitą savaitę kažkas su nuspalvintom veliavytem ir aukstakulniais iki šeštadienio vakaro irgi ieškojo , bet nerado
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių