Quantcast

Pasiūlė, kaip reikėtų reaguoti į Rusijos šantažą: skaudžiausia, kai pasiduodama

  • Teksto dydis:

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, visa ES, bandydama imtis tam tikrų priemonių, įveda sankcijų paketus. Rusija į tokius veiksmus reaguoja šantažu ir grasinimais. Šiuo metu į akiratį papuolė ir Lietuva. Apie tai LNK pokalbis su Andriumi Kubiliumi.

– Man labai detaliai nežinoma, ką šiuo metu siūlo, bet žinau, kad Vyriausybė nuolat konsultuojasi su Europos Komisija (EK) ir jau prieš kurį laiką buvo gavusi išaiškinimą, kad, įgyvendinant ketvirtąjį sankcijų paketą, kuris taikomas plieno ir metalo gaminiams, pagamintiems Rusijoje, buvo sutarta, kad tie gaminiai negali patekti į ES teritoriją. EK išaiškino, kad gaminiai iš Rusijos, patekdami į Kaliningradą, negali patekti į Lietuvą. Lietuva pradėjo įgyvendinti sankcijas ir Kremlius pradėjo kaltinti visus. Man nežinoma dabartinė stadija.

– Kas yra silpnoji grandis ES, nes sakote, kad kai kas Briuselyje šantažo išsigando ir prašys EK perrašyti išleistą direktyvą?

– EK veikiama aštuonių narių. Jie turi įsiklausyti į šalių narių nuostatas, yra šalių, kurios ėmė reaguoti į Kremliaus šantažą. Pavojingiausia, kai pasiduodama šantažui, nes Lietuva gali tapti vis didėjančiu šantažų bangų taikiniu ir tikrai norėtume to išvengti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kaip siūlytumėte reaguoti?

– Siūlyčiau nepasiduoti šantažui. Rusijos šantažas paremtas visiškai klaidinančia propaganda, kad Lietuva įvedė visišką Kaliningrado blokadą. Informaciją reikia labai aiškiai paneigti, Lietuva nieko neįvedė, tai ES sankcijos. Taip, jos skausmingos, bet tam ir taikomos, kad būtų skausminga. Taip pat plieno produktai sudaro tik 1 proc. prekių tranzito, kuris iš Rusijos į Kaliningradą pervežamas lygiai taip pat kaip iki šiol.

– Ko mes galime tikėtis iš ES, kai tam tikros šalys bijo sankcijų, šantažo, kai opozicija teigia, kad tai valdančiųjų saviveikla?

– Viena – opozicijos noras nusipelnyti kokio nors populiarumo ar Kremliaus pagyrimų. Tai nieko bendro su Lietuvos individualiais veiksmais. Vyriausybė nesiėmė iniciatyvų, tiesiog įgyvendino sankcijas, kurias patvirtinusi ES ir kurios reikalingos.


Šiame straipsnyje: LNK turinysAndrius Kubiliuskaras UkrainojeRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių