Quantcast

A. Kubilius: kasdien V. Putinui į kišenę Europos Sąjunga sumoka virš 600 mln. eurų

  • Teksto dydis:

JAV ir Europos Sąjunga vis kalba apie naujas sankcijas Rusijai. Kiek dar liko galimybių ir kodėl viskas daroma palaipsniui, LNK laidoje aiškino Europos parlamento narys Andrius Kubilius.

„Sankcijos, kurios įvestos, yra pakankamai skausmingos. Tas yra gerai, jos buvo įvestos pakankamai greitai. Bet buvo paliktos kai kurios spragos, dėl kurių uždarymo mes ir kovojame Europos Parlamente. Didžiausios spragos yra tai, kad kol kas yra ir toliau importuojamos Rusijos dujos ir nafta, ypač Europos Sąjungoje. Tai reiškia, kad kasdien Rusijai, V. Putinui į kišenę Europos Sąjunga sumoka virš 600 mln. eurų. Tai yra apie 400 naujų tankų kaina. Štai tos sankcijos yra išties labai reikalingos. Amerikiečiai, britai, kanadiečiai tokias sankcijas jau yra įvedę, tikiu, kad ir Europa tą padarys. Tada smūgis Rusijos ekonomikai bus dar stipresnis“, – sakė A. Kubilius.

„Antras dalykas, labai svarbus kalbant apie sankcijas, – reikia labai tvirtai įtvirtinti į dabartinių sankcijų reglamentus, kad šios sankcijos, kurios dabar yra įvestos ir kurios yra žymiai griežtesnės negu buvo įvestos 2014 metais, po Krymo okupacijos, galiotų tol, kol paskutinis Rusijos kareivis, okupuojantis Ukrainos suverenią teritoriją, nepaliks Ukrainos žemės. Tai reiškia, kad tokios sankcijos turėtų galioti tol, kol nebus išlaisvinti ne tik tie miestai, kurie dabar yra okupuoti, bet kol nebus išlaisvintos ir tos teritorijos, kurios buvo okupuotos 2014 metais, t. y. Krymas, Doneckas, Luhanskas. Kad Rusijos valdžia suprastų, jog toliau tęsti karą ir bandyti okupuoti Ukrainos miestus yra beprasmis užsiėmimas, nes tai reikš tik tiek, kad sankcijos liks galiot tol, kol patys rusai nepasitrauks“, – teigė jis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Vis dėlto kai kurie ekonomistai sako, kad sankcijos tikrai sunaikins Rusijos ekonomiką, bet nesustabdys V. Putino. A. Kubilius įvertino tokius žodžius.

Kasdien Rusijai, V. Putinui į kišenę Europos Sąjunga sumoka virš 600 mln. eurų. Tai yra apie 400 naujų tankų kaina.

„Kas sustabdys V. Putiną, galima ilgai spėlioti – ar jo paties aplinka, kuri jau dabar praranda asmeninius turtus, ar žmonės, kurie ilgai nekentės. Spėlionės turbūt nelabai racionalios. Tai gali būti tai, kas pasaulio literatūroje vadinama „juodos gulbės“ įvykiu, – neprognozuojamas, įvykstantis staiga. Tai, kad V. Putinas pralaimi karą, yra akivaizdu. Kad pralaimi karą ne tik Ukrainos kariams, bet ir Vakarų sankcijoms – tas akivaizdu. Pralaimėjęs tokį karą jis neturės jokių galimybių išlikti Kremliuje. Kaip tas įvyks, kažin ar verta spėlioti, bet akivaizdu, kad po šio karo bus ir Europos Sąjunga kitokia, ir Ukraina, ir Rusija“, – kalbėjo Europos Parlamento narys.

Ukrainiečiai pranešė, kad baltarusių specialiosios paskirties pajėgos atsisakė dalyvauti kariniuose veiksmuose prieš Ukrainą. A. Kubilius negalėjo pasakyti, ar tai – tiesa.

„Man sunku komentuoti, neturime tokių oficialių duomenų. Faktas, kad A. Lukašenka visiškai nevaidina jokio vaidmens savarankiškai tvarkantis Baltarusijoje – ką pasako V. Putinas, tą jis ir daro. Jis leido Rusijos kariuomenei įeiti į Baltarusiją, naudoti Baltarusijos teritoriją išpuoliams prieš Ukrainą. Akivaizdu, jog tai reiškia, kad Baltarusija yra iš esmės okupuota Rusijos kariuomenės“, – šnekėjo A. Kubilius.

„Ar baltarusiai nori dalyvauti šiame kare? Matome duomenų, kad ir Rusijos kariai visiškai nesiveržia į tą karą, greitai pabėga, pasiduoda. Tai dar labiau liečia Baltarusijos karius, kuriems kariauti už kažkokią V. Putino beprotišką fantaziją užimti Ukrainą, ją sudaužyti, sulaužyti nėra jokios prasmės. Tai, kad jie mato tuos vaizdus, kaip Ukrainos kariai, pasinaudodami Vakarų teikiamais ginklais, kariauja, sudaužo Rusijos techniką ir atlaiko visas atakas, Baltarusijos kariams neprideda daugiau įkvėpimo kariauti kažkokio V. Putino karą“, – aiškino pašnekovas.


Šiame straipsnyje: LNK turinysAndrius KubiliusVladimiras Putinaskaras UkrainojeRusijasankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių