Quantcast

Kremliaus kritikė: ekonominė krizė gali priversti rusus atsibusti (interviu)

  • Teksto dydis:

Dauguma rusų bijo ir gyvena šia diena, tačiau gilėjanti ekonominė krizė gali priversti juos prabusti, mano pilietinė aktyvistė Irina Kalmykova, Lietuvoje gavusi pabėgėlės statusą.

Praėjusią savaitę Lietuvos migracijos departamentas patenkino Rusijoje ieškomos moters prašymą dėl prieglobsčio. Ji – viena iš keturių Rusijos piliečių, kuriems pritaikytas baudžiamasis persekiojimas pagal naują Baudžiamojo kodekso straipsnį – nevienkartinis susirinkimų, mitingų, demonstracijų, eitynių, piketų organizavimo tvarkos pažeidimas.

Anot Rusijos žiniasklaidos, I.Kalmykova žinoma gatvės protestų rengėja Maskvoje, ji ne kartą protestavo prieš karą Ukrainoje, yra rengusi bado akcijas, pernai sausį buvo sulaikyta, kai drauge su kitais aktyvistais prie Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) pastato išskleidė plakatą „Laisvę politiniams kaliniams“ ir skandavo „Laisvę Nadeždai Savčenko“.

Penktą dešimtį perkopusi moteris su paaugliu sūnumi metų pradžioje pabėgo iš Rusijos. Iš pradžių per Baltarusiją ji nuvyko į Ukrainą, tačiau ir ten nesijautė saugiai, todėl prieš porą mėnesių atkeliavo į Lietuvą.

– Man iškelta baudžiamoji byla. Pagal naują Baudžiamojo kodekso straipsnį, pagal jį Rusijoje trys žmonės nuteisti, dėl vieno dar atliekamas ikiteisminis tyrimas, – interviu BNS sakė I.Kalmykova. – Ildarą Dadiną jau nuteisė ir įkalino trejiems metams. Teisiamas pensininkas Vladimiras Ionovas pabėgo į Ukrainą. Ir aš pabėgau.

Iš pradžių pabėgau į Ukrainą, bet likti ten buvo pavojinga, kadangi neteisėtai kirtau sieną. Be to, Ukraina iki šiol priklauso NVS, ten veikia ekstradicijos su Rusija susitarimas. Mano paiešką paskelbė per Interpolą, dėl to galėjo išduoti Rusijai. Buvo pavojinga likti ir man, ir mano vaikui. Dėl to nusprendėme judėti toliau.

– Kodėl pasirinkote Lietuvą kaip galutinį tikslą?

– Pirmiausia, čia kalbama rusiškai, vaikui bus lengviau lankyti mokyklą. Be to, man patinka Lietuvos politika, kad ji pasisako prieš agresorių Putiną ir jo gaują, palaiko Ukrainą, bando priešintis agresoriams.

Kur mums daugiau važiuoti? Mano jau toks amžius, kalbų mokytis sunku.

Čia jau suteikė statusą, todėl nebijau, kad išduos Rusijai. O Ukraina (pabėgėlio) statuso neduoda. Kita vertus, suprantu Ukrainą, jie kariauja, jiems – ne iki pabėgėlių, jiems patiems dabar labai sunku. Jie bijo ir apsimetėlių iš Rusijos, kad FST agentai gali apsimesti pabėgėliais. Suprantu ukrainiečius, kad jie nenori priimti rusų, kurie šaudo Donbase, atėmė Krymą.

– Kas jus paskatino užsiimti politika Rusijoje, dalyvauti protesto akcijose?



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha

cha cha portretas
pabandykite jūs Klaipėdoje padaryti mitingą be leidimo-sulauksite nemalonumu tokiu, ka saldu pasidarys.Net gerb.signatarui ATA Ozolui buvo byla iškelta ir jis už tai buvo nuteistas.Šlykštu skaityti dirbtinai ir primityviai pučiamą antirusišką propagandą.

Vladimir

Vladimir portretas
TOKIU RUSIJOJE KELETAS YRA, KITI DIRBA IR STENGIASI KAD RUSIJA KLESTETU-NETIKITE-NUVAŽIOKITE Į RUSIJA IR VISKA PAMATYSITE SAVO AKYMIS.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių