Quantcast

Krašto apsaugos viceministras: narystė ES Lietuvą skatina būti stipria, modernia valstybe

  • Teksto dydis:

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą (ES), šalis gavo galimybes ir paskatas būti stipria ir modernia valstybe, o to atspindys matomas ir gynybos politikoje, sako krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

„Lietuva, nors ir nėra didelė valstybė, formuojant ES gynybos politiką yra aktyvi. Tiek išsakant savo poziciją politiniais klausimais, tiek prisidedant prie konkrečių ES iniciatyvų“, – Lietuvai minint įstojimo į ES 17-ąsias metines, Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pranešime sako  M. Abukevičius.

Pasak jo, Lietuvos dalyvavimas ES gynybos iniciatyvose yra ne tik aktyvus, bet ir konstruktyvus.

Itin aktyviai su ES partneriais dirbama karinio mobilumo srityje, kuri tiesiogiai susijusi su būtinybe užtikrinti greitą ir netrikdomą sąjungininkų atvykimą į mūsų regioną. Šiuo metu Lietuva pirmininkauja Europos gynybos agentūros darbo grupei, skirtai tranzito procedūrų supaprastinimui ir suvienodinimui. Tai ypatingai svarbu ir NATO aljansui.

„Kalbėdami apie ES gynybos ir saugumo politiką mes nekalbame apie kietąjį saugumą. Jį užtikrina NATO ir tai yra pagrindinė gynybinė organizacija, bet ES išties gali papildyti NATO saugumo garantijas ir turimus instrumentus. Galima išskirti keturias pagrindines sritis, kurias Lietuva akcentuoja labiausiai – karinis mobilumas, atsparumo didinimas, ES šalių partnerių vystymasis ir gynybos pramonė“, – sako M. Abukevičius.

Viceministro teigimu, per pastaruosius metus ES gynyboje buvo nemažai pokyčių. Dabar dėmesys bendradarbiavimui gynybos srityje yra didesnis: „Gynybos politika tampa viena iš ES politikos sričių, kuriai skiriamas ir dėmesys, ir finansavimas.

Anot jo, aktyvus Lietuvos dalyvavimas ES bendradarbiavimo formatuose nelieka nepastebėtas.

„Lietuva ėmėsi iniciatyvos kurti realiai veikiančias daugiašales pajėgas, kurios buvo sukurtos per trumpą laiką ir sėkmingai budi jau antrus metus“, – tvirtina M. Abukevičius.

Lietuvos prioritetai ES gynybos politikoje atspindi ir strateginį požiūrį į NATO ir ES bendradarbiavimą. Lietuva laikosi pozicijos, jog ES negali leisti sau apsunkinti ar neįvertinti partnerystės su NATO sąjungininkėmis. Tvirtai laikomasi nuostatos, kad transatlantinių santykių stiprinimas ir gerinimas turi būti vienas iš kertinių ES bendrosios saugumo ir gynybos politikos tikslų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NE TANKAI DARO VALSTYBĘ STIPRIA...

NE TANKAI DARO VALSTYBĘ STIPRIA... portretas
Valstybės pagrindinė ląstelė yra ŠEIMA. Tam, kad tos šeimos būtų sėkmingos, laimingos ir stiprios, PIRMOJE EILĖJE, toje valstybėje turi būti stipri ekonomika ir TEISINGUMAS. Šiandien Lietuva nuo tų pagrindinių stiprybės kriterijų, kaip kiaulei iki Mėnulio.

TAIGIS

TAIGIS portretas
O KAS MODERNU ???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių