Quantcast

Konservatorių siūlymas: už pritarimą V. Putino karui ir brutalumui – dveji metai kalėjimo

  • Teksto dydis:

Už viešą pritarimą Rusijos agresijai prieš Ukrainą siūloma bausti laisvės atėmimu iki 2 metų. Tokį siūlymą parengė grupė konservatorių Seime. Jeigu Seimas pritartų, Rusijos nusikaltimams būtų taikoma tokia pat atsakomybė, kaip ir už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams Sovietų Sąjungos arba nacistinės Vokietijos veiksmams. Kodėl tokio sprendimo reikia, LNK žurnalistas klausė Seimo vicepirmininko, konservatoriaus Pauliaus Saudargo.

– Kodėl prireikė tokio siūlymo?

– Mes matome brutalų Rusijos pradėtą karą Ukrainoje. Taip, mes turėjome savo įstatyminę bazę, koreguojamą jau kurį laiką. Dar iki Gruzijos karo, nekalbu apie 2014-uosius, mes jau susirūpinome apskritai dėl Rusijos propagandos. Ir jau tuomet buvo pakeista įstatyminė bazė dėl nacistinės ir kartu komunistinės, sovietinės simbolikos propagavimo. Už tai taip pat yra didelės baudos. Dabar, prasidėjus karui Ukrainoje, matome kitus precedentus, tarkim, ir tas „Z“ ar „V“ raides, kurios tampa naujais brutalumą, karą propaguojančiais simboliais. Taigi tų įstatymų jau nepakanka. Buvo įvestos gana didelės baudos už apskritai karo propagavimą. Šiuo atveju mes taip pat giliname atnaujintą įstatyminę bazę, nes turėjome labai daug precedentų. Paskutinis susijęs ir su raudonos vėliavos iškabinimu ant tilto. Tai irgi yra provokacija. Turėjome ir Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo išniekinimą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar tai būtų ir priemonė pažaboti neteisėtai veiklai ir tų pačių Lietuvos piliečių, kurie atvirai veikia prieš mūsų nacionalinio saugumo interesus. Tokių, kaip Algirdas Paleckis, Erika Švenčionienė ir kt., nes atitinkamos institucijos negali niekaip su jais susitvarkyti?

– Iš tikrųjų su minėtais veikėjais ilgokai tvarkomasi, bet A. Paleckis buvo nuteistas, atliko bausmę. Šiuo atveju mes ir kalbame apie įstatyminės bazės gilinimą, kuri padėtų teisėsaugai vykdyti savo darbą. Todėl kad šių veikėjų, visų, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai gina Rusiją, metodai yra subtilūs. Reikėtų priminti ir kitus precedentus, pavyzdžiui, tanką, ant kurio buvo dedami gvazdikai. Tai – vėlgi provokacija. Ten buvo asmenys, agituojantys už Vladimirą Putiną, už Rusijos karą. Ir čia situacijos darosi subtilios. Kyla klausimas, kaip tai traktuoti. Tokie precedentai verčia susirūpinti. Kitas dalykas – dar yra internetas, propagandiniai komentarai. Tad mūsų pataisos įveda papildomą apibrėžimą – įtraukiamas ir dabartinio Rusijos vykdomo karo ir agresijos neigimas. Jeigu tu neigi, džiaugiesi, tai jau yra atsakomybė.

Prasidėjus karui Ukrainoje, matome kitus precedentus, tarkim, ir tas „Z“ ar „V“ raides, kurios tampa naujais brutalumą, karą propaguojančiais simboliais. Taigi tų įstatymų jau nepakanka

 

– Ar jūs tai derinote su žmogaus teisių specialistais. Ar neatsitiks priešingas efektas, kad Rusija pasinaudos tuo ir ims skelbti, kad Lietuva skriaudžia kitaip manančius, nėra žodžio laisvės?

– Turiu pasakyti, kad Lietuvoje yra nuteisti administracine tvarka, gavo baudas, ir tie asmenys, kurie siūlė naikinti rusus. Noriu pasakyti, kad pas mus tikrai egzistuoja žodžio laisvė ir įstatymai galioja visomis kryptimis. Karo ar smurto propagavimas neleidžiamas kitais įstatymais. Ir tuo, kaip minėjau, yra pasinaudota. Čia – tvarkoje. Įstatymas yra ką tik registruotas. Nuo to ir prasideda diskusija. Jis turi praeiti tris stadijas. Iki jo priėmimo diskusijų tikrai bus daug.

– Jūs siūlote labai greitą datą, kad tvarka įsigaliotų nuo liepos 1-osios. Kodėl tokia skuba? Gal tai susiję ir su NATO viršūnių susitikimu Vilniuje?

– Mes matome kontekstą, karas nelaukia, ten sprendžiasi žmonių likimai čia ir dabar. Ir su savo informacine aplinka mums taip pat reikia tvarkytis, kad Lietuvos pozicija būtų labai aiški. Mes remiame Ukrainą. Tai, ką daro V. Putinas, – nusikaltimas prieš žmoniją. Tai yra karo nusikaltimai ir  netoleruojame to pateisinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių