Quantcast

Kinijos ambasada apie žmogaus teisių diskusiją Seime: tai yra farsas

  • Teksto dydis:

Seime ketvirtadienį surengtą diskusiją apie žmogaus teisių padėtį Kinijoje šios šalies ambasada Lietuvoje pavadino prieš Kiniją nukreiptu farsu, kurį ji griežtai smerkianti.

„Seimas aptarė vadinamąją žmogaus teisių problemą Sindziange, nepaisydamas nei Kinijos pozicijos, nei faktų ar tiesos Sindziango atžvilgiu. Tai yra prieš Kiniją nukreiptas farsas, surežisuotas tam tikrų prieš šalį nusiteikusių individų, kurių tikslas – juodinti Kinijos vardą. Kinijos pusė tam tvirtai priešinasi ir griežtai pasmerkia šiuos veiksmus“, – rašoma ambasados atstovų išplatintame pranešime.

Kinijos atstovybė savo komentare nurodo, jog šiuo metu, „pagerėjus žmonių gyvenimo kokybei, sustiprėjus santarvei ir stabilumui, Sindziangas gali pasigirti geriausia žmogaus teisių padėtimi, kokia tik kada nors buvo“.

Ambasados pareiškime tvirtinama, kad tikrasis tokių iniciatyvų tikslas yra kištis į Kinijos vidaus reikalus prisidengiant žmogaus teisėmis, taip pat pakenkti šalies įvaizdžiui, tačiau šie veiksmai „yra pasmerkti žlugti“.

Kaip skelbta, uigūrų atstovė Rayhan Asat (Reihan Asat) Seime ketvirtadienį sakė, kad daugelis žmonių Kinijoje yra nelegaliai įkalinti, dirba priverstinį darbą.

„Ne mažiau kaip milijonas žmonių yra nelegaliai įkalinti, yra priversti dirbti priverstinį darbą medvilnės laukuose ir įvairiose įmonėse. Tai yra nusikaltimas žmoniškumui. Pasaulis gali sustabdyti šiuos žiaurumus prieš tai, kol Kinijos vyriausybė imsis dar žiauresnių priemonių“, – sakė žmogaus teisių advokatė.

R. Asat sakė, kad tarp žmonių, kurie nukentėjo nuo Kinijos režimo, yra daug mokslininkų, menininkų, nepilnamečių, vienas jų – jos brolis.

Diskusiją apie žmogaus teisių padėtį Kinijoje ketvirtadienio Seimo posėdyje organizavo Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Pasak komiteto pirmininko konservatoriaus Žygimanto Pavilionio, šios kadencijos parlamentui ypač svarbios žmogaus teisės, nesvarbu, ar pažeidimai daromi Kinijoje, ar Baltarusijoje, ar Rusijoje.

„Diskusijos aktualumas šiandien ypač didelis demokratinių valstybių bendruomenei vis ryžtingiau kalbant ir imantis veiksmų, kuriais siekiama stabdyti Kinijos veiksmus, nukreiptus prieš uigūrų tautinę mažumą Sindziange“, – Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime cituojamas Ž. Pavilionis.

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Pekinas iš pradžių neigė tokių stovyklų egzistavimą, bet dabar jas vadina profesinio rengimo centrais, skirtais kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės čia mokosi savanoriškai ir įgyja geresnes įsidarbinimo galimybes.

Sindziango regione Kinijoje gyvena didžiausia uigūrų, kurių dauguma yra musulmonai, mažuma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Nu taip , didvyriai lietuviai tvarką padarys visose šalyse.Marazmas diriguoja.

ALGIS

ALGIS portretas
Lietuva per daug lišasi į kitų šalių vidaus reikalus , AR NENUDEGS .

Anonimas

Anonimas portretas
Šimtaprocentinis farsas ir melas. Kas mums kažkokie uigūrų ar dunganų teroristai , kodėl nekalba apie kaimyninės Latvijos ir Estijos žmones be pilietybės ? Jankių teroristų šuneliai....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių